'Kosova kartı' işe yaradı: Kıbrıs sorunu 'Kosova kartı' işe yaradı: Kıbrıs sorunu

En Sıcak Konular

'Kosova kartı' işe yaradı: Kıbrıs sorunu 28 Mart 2008 18:13 tsi
'Kosova kartı' işe yaradı: Kıbrıs sorunu Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi, Türkiye'nin kadim sorunlarından Kıbrıs'ta çözümü kolaylaştırdı. Kıbrıs meselesi ciddi ciddi çözülüyor. iyibilgi'ye konuşan Mensur Akgün'e göre ok yaydan çıktı: Bundan sonra ya Annan Planı, ya tam bağımsız KKTC!

Kosova’ınn geçtiğimiz ay bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından seçime giden Rum halkı, sürpriz bir tercihte bulunarak Papadopulos yönetimini tasfiye etti.

Papadopulos sonrası Rum kesiminde Hristofyas yönetimi başladı. Koltuğa oturur oturmaz KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a ‘Alo’ diyen Hristofyas, kadim sorunu çözmek için pek bir istekli.

Geçtiğimiz hafta iki taraf bir araya geldi ve gerçek bir çözüm izin ilk adımı attı.

Rum tarafının ezberi resmen bozulmuşa benziyor. Annan Planı’nın adını dahi bugüne dek anmaktan imtina eden Rum tarafı, Kosova’nın bağımsızlığının ardından Türk tarafını kesin bir şekilde kaybetmemek için uzlaşmayı kabul etti.

Rum tarafı resmen ürktü. Kosova kartı, Rumları ürküttü. Kıbrıs, bugüne kadar hiç olmadığı kadar çözüme yakın.

Bu heyecan verici durumun ayrıntılarını dinlemek üzere Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mensur Akgün’ü dinlemekte fayda var.

Akgün iyibilgi’ye yaptığı açıklamalar şöyle:

Galiba bu iş çözülüyor

Galiba tahminlerimizin aksine iyi gidiyor süreç. Türk tarafı Annan planından, Rum tarafı 8 Temmuz’daki imzalanan anlaşmadan hareket etmek istiyordu. Bunun altında yatan neden, varolan Kıbrıs cumhuriyetine bütünleşmiş edebilir miyiz diye bakıyorlardı. Tabi bu, sadece kendi çıkarlarından yana bir plandı ve Türkler bunu kabul etmedi.

Bu süreç böyle çözümsüzlük halinde süre giderken galiba Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi dönüm noktasını oluşturdu. Bunun hemen ardından Rumların yaptığı seçim ile liderlik kadrosu da değişti. Sanırım bunda da Kosova’daki durumun etkisi oldu.

Rum zihniyeti değişiyor

Kıbrıs Rum yönetiminin yeni lideri Hristofyas da değişti galiba. Eski fikirlerinden taviz veren bir politika güdüyor. Denilebilir ki, Rum zihniyeti değişiyor.

Şimdi komisyonlar kuruldu. 3 ay sürelik çalışmanın ardından liderler bir araya gelecek. Komisyonda neler konuşulacak, nasıl bir karar çıkacak, uzlaşma olacak mı belli değil.

Ya birleşme, ya bağımsız KKTC

Ama her halükarda bu saten sonra geriye dönüşün olamayacağını sanıyorum. Artık oy yaydan çıktı. Bir kez daha denenip bir birliktelik sağlanamazsa, bundan sonra gelecek süreç KKTC’nin tanınması sürecidir.

Her iki taraf da birleşmeden yana. Ama bunun nasıl olacağı tartışma konusu. Annan Planı, iki kesimli bir sistemi öngörüyordu. Konfederasyona yakın bir federasyon bu. Rumlar son hamleleri ile Annan Planı’na yakın gibi duruyorlar.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,161 µs