En Sıcak Konular

DTP'li Demirtaş'a 10 Yıl Hapis İstemi

28 Mart 2008 17:25 tsi
DTP'li Demirtaş'a 10 Yıl Hapis İstemi    
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 98 kişi hakkında dava açtı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 98 kişi hakkında “askerlikten kurtulmak için hile yapmak” ve “askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek” suçlarından dava açtı.

Askeri Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Demirtaş ile birlikte 73 kişi için “askerlikten kurtulmak için hile yapmak” suçundan 10'ar yıla kadar hapis cezası istenirken, “bu suça iştirak ettikleri” öne sürülen 25 kişinin ise 730 yıla kadar değişen sürelerle hapisle cezalandırılması talep edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, Askeri Ceza Kanunu'nun 81. maddesinde düzenlenen, “askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve bu suça iştirak etmek” suçu kapsamında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Savcılığın iddianamesinde, soruşturmada, Sağlık Komutanlığı ve GATA Komutanlığınca, sağlık kurulu sorumlusu iki bilirkişi görevlendirilerek, Etimesgut Asker Hastanesine gönderildiği, yaklaşık 17 bin sağlık kurulu raporunun incelendiği, 2004-2006 yılları arasında gerek Etimesgut Asker Hastanesinde, gerekse tüm asker hastanelerinde sağlık raporunun düzenlenmesinden, askerlik şubelerince ve asker hastanelerince raporların teyidine kadar süren aşamalara ilişkin aksaklıkların tespit edildiği belirtildi.
İddianamede, soruşturma kapsamında 81 ilde düzenlenen operasyonlar sonucunda yakalanan şüphelilerden 85'inin Beytepe Askeri Hastanesine sevk edildiği ifade edildi.

Uzman doktorlardan oluşan heyetin hastanedeki muayenesi sonucunda bir kişi hariç, 73 kişinin “askerliğe elverişli”, 7 kişinin “elverişsiz”, 4 kişinin ise “ertesi yıla erteleme raporu” aldıkları kaydedilen iddianamede, soruşturma çerçevesinde 70'i askerlik yükümlüsü şüpheli ve 11 iştirakçi şüphelinin tutuklandığı kaydedildi.

İDDİANAMEDE YER ALAN İSİMLER

İddianamede, muayene sonucunda askerliğe elverişli raporu alan 73 kişinin isimleri şöyle sıralandı:

“Hasan Şimşek, Mahmut Başdemir, Muharrem Yalın, Nihat Yılmaz, Halil İbrahim Acar, Vedat Kakus, Serdar Kabasakal, Ayhan Sönmez, Serkan Ayrancı, Servet Gül, Husret Ayhan, Halil Özçelik, Ali Ataseven, Çelebi Uluer, Eyüp Kuru, Basri Öz, Volkan Ablak, Kadir Kerem Kurt, İsmail Şahin Pulat, Arif Çelikten, İdris Akay, Mehmet Faruk Baştürk, Filo Mehmet Tümer, İsmail Sert, Ertuğrul Erçakı, Mehmet Özkan, Rahmi Solmaz, Latif Akbal, Güven Kaymaz, Serhan Şerafettin Güneyli, Enver Geçgel, Murat Tantekin, Mehmet Geter, Ertuğrul Makina, Bülent Hasılcıo, Yakup Kılınç, Serkan Özdemir, Akın Ürgenç, İskender Yıldırım, Ramazan Karaca, Mehmet Selim Balıkçı, Nedim Sarıhan, Nurettin Demirtaş, Abdurahman Tunçöz, Murat Akin, Ahmet Çağlar, Şehabettin Karabut, Tekin Demircan, Adnan Bayram, Ahmet Nesih Önal, Burhanettin Murat Sarıgöz, Cahit Balyen, Emre Akdeniz, Ender Çoban, Ercan Sadağ, Eşref Avcı, Fatih Terzioğlu, Furkan Kılıç, Hacı Ömer Sıradağ, Hakan Sezer, Hasan Sever, Kamiran Dağlar, Kazım Örüç, Levent Tekçe, Mehmet Güler, Nazmi Avcı, Nizamettin Onar, Ramazan Batbay, Ramazan Koç, Serkan Tanrıkulu, Şeyhmus Baytak, Tahir Demir, Yalçın Çavuş.”

İddianamede, “Bu kişilerin, sağlık yönünden askerliğe elverişli oldukları halde, çeşitli nedenler dolayısıyla, birçoğunun kendi beyanlarında da belirttiği gibi, bir süre veya hiç askere gitmemek amacıyla sağlık yönünden askerliğe elverişsiz olduklarına dair sahte rapor temin ettikleri” ifade edilerek, adı geçen kişilerin, bu raporlar sayesinde askerlik takiplerinin durdurulmasını sağladıkları aktarıldı.

İddianamede, DTP Genel Başkanı Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, Askeri Ceza Kanunu'nun 81/1. maddesinde düzenlenen “askerlikten kurtulmak için hile yapmak” suçundan 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

730 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

Davaya ilişkin iddianamede, Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Süleyman Eke, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Kadir Soytürk, Yüksel Şanlı, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Sema Çavuşoğlu (Demiralan), Beşgül Alçın (Dobada), Salih Doğan İşlek, Muharrem Özsarı, Mehmet Ali Özdemir, Mehmet Özsoy, Veli Çırk ve Muzaffer Yıldız'ın ise Askeri Ceza Kanunu'nun, 81/2. maddesinde yer verilen “askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek” suçundan 730 yıla kadar değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İddianamede, hakkında “olayların baş aktörü şüpheli” ifadesi kullanılan Aytekin Demirdaş'ın “73 sahte askerliğe elverişsiz raporu düzenleyen kişi” olduğu kaydedilerek, Askeri Ceza Kanunu'nun 81/2. maddesinde düzenlenen ceza yaptırımının, bu sanık hakkında 73 kez uygulanması (toplam 730 yıla kadar) talep edildi. İddianamede, “olayların iki numaraları aktörü şüpheli Levent Özcan” hakkında ise yaptırımın 42 kez uygulanması istendi.

“ASKERLİK HER DÖNEMDE MEŞAKKATLİ BİR VAZİFE”

“Geçmişte kurulmuş tüm Türk devletlerinin ve günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının her aşamasında, askerlik hizmetini ulusunun emrine sunmuş ordusunun yadsınamaz bir etkisi olduğu” ifade edilen iddianamede, “Hangi devirde olursa olsun, kendi öz evlatlarından müteşekkil olan Türk ordusu, kendi ulusunun varlığı ve vatanının bütünlüğü için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır” denildi.

“Askerlik hizmetinin her dönemde meşakkatli bir vazife olduğu” belirtilen iddianamede, “Analarının sıcak koyunlarından belki de ömürlerinde ilk defa ayrılan kınalı vatan evlatları, dünyanın en büyük milli disiplin okulu olan ordunun hizmetine kendilerini adamaktadırlar. Askerlik görevi, lafla politika ile ne idüğü belirsiz kişilerin aldatıcı vaatlerine kulak vermekle yapılmaz. Bu görevi üstlenenlerin omuzlarında ve özellikle kafalarında askerlik hizmetinin sorumluluğunu yüklenecek kadar kuvvet bulunmalıdır” ifadesine yer verildi.

Bu arada, davaya ilişkin yargılamanın Nisan ortalarında başlayacağı, resmi tatil ve bayram günleri hariç aralıksız olarak süreceği öğrenildi.

Aktif Haber



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs