En Sıcak Konular

Kelebeklerin göçü için otoyol trafiğe kapatıldı

28 Mart 2008 15:02 tsi
Tayvan'da çevre duyarlılığı otoyol kapattırdı. Ülkenin ana ulaşım arterlerinden 3 numaralı otoyol, kelebeklerin göç yolu üzerinde olduğu için kısmen trafiğe kapatıldı. Otobanın Linnei kasabası kısmındaki iki şeritte ulaşım durduruldu.

'Euploea' olarak bilinen mor ipekotu kelebekleri, her yıl Tayvan'ın güneyinden kuzeyine göç ediyor. Yüzbinlerce kelebeğin katıldığı bu göçün en zor kısmı ise 3 no'lu otoyolun Linnei kısmı. Ulaşım durdurulmazsa otoyolun üzerinden uçmaya çalışan kelebeklerin çoğu araç trafiği nedeniyle ölüyor.

Dakikada binlerce kelebeğin uçtuğu otoyolda sürücüler de zor anlar yaşıyor. Tayvan Otoyol Genel Müdürlüğü (OGM), otoyolun göç yolu üzerinde kalan kısmını her yıl bu zamanlar kısmen trafiğe kapatıyor. Kararla birlikte hem kelebeklerin göç yolu emniyete alınıyor, hem de sürüş trafiğindeki güvenlik sağlanıyor.

OGM Genel Müdürü Lee Thay-ming, Euploea kelebeklerinin Tayvan'a özgü bir kelebek türü olduğunu, bu türü korumak için üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyledi.

Dünyada sadece iki yerde yaşayan Euploea kelebeklerinin göçü, bilimsel çalışmalara da konu oldu. Göç yolu üzerinde bekleyen araştırmacılar, yakaladıkları kelebeklerin üzerine nerede ve hangi gün yakalandığını temsil eden rakamlar yazıyor. Böylece kelebeklerin hangi hızda ve nasıl göç ettikleri araştırılıyor.

Euploea, ipekotuyla beslenen kelebeklerin mor beneklilerinde verilen isim. Her yıl mart sonu, nisan başında göç eden kelebeklerin bu yıl 26 Mart - 6 Nisan arasında göç etmesi bekleniyor. Bu yıl göçün başladığı günden itibaren dakikada 6 bin kelebek otoyoldan geçti. Euploea genellikle sabah saatlerinde uçtuğu için günlük sayı 100 bin civarında. Göçün en yoğun olduğu 3 Nisan 2005'te dakikada 11 bin, toplamda 1 milyon kelebek bölgeden geçmişti.


CİHAN
 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs