Soykırım'da sıra İsrail'de | " /> Soykırım'da sıra İsrail'de | "/>

En Sıcak Konular

Soykırım'da sıra İsrail'de

28 Mart 2008 14:51 tsi
 Soykırım'da sıra İsrail'de Sadece 2. Dünya Savaşı'nda Nazi rejiminin Yahudilere yaptığını soykırım olarak tanıyan İsrail'de, ilk kez parlamento (Knesset) 1915 olaylarının 'Ermeni soykırımı' olarak kabul edilmesi önerisini gündemine aldı.

Knesset, önceki gün solcu Meretz Partisi'nin yeni lideri Haim Oron'un gündeme getirdiği önerinin tartışılmasını 12 oyla kabul etti. Hükümet de buna karşı çıkmadı.

Artık Knesset Hususi İşler Komitesi, meselenin, ya Oron'un istediği gibi Eğitim Komitesi'ne ya da Yisrael Beytuna (İsrail Evimiz) partisinden milletvekili Yosef Şagal'ın önerdiği gibi Dışilişkiler ve Savunma Komisyonu'na havalesine karar verecek. Dışilişkiler ve Savunma Komisyonu'nda görüşmeler gizli yapılıyor. "Knesset'e yakışan şey Fransız parlamentosu gibi Ermeni soykırımını tanımasıdır" diyen Oron, 1915 olaylarına ilişkin iddialara dair önerisini her 24 Nisan öncesi gündeme getiriyor. Ama bugüne dek öneriler görüşülmemişti.

Kadima'dan öneriye destek

Toplantıda hükümet adına bulunan Tarım Bakanı Şalom Simhon, önerinin komisyona yollanmasına itiraz etmedi. Simhon, Yahudi halkı için bu konunun çok hassas olduğunu belirtirken, yıllardır bu konunun Türkler ve Ermeniler arasında siyasi bir sorun olduğunu ve İsrail'in taraf olmak istemediğini söyledi. Öneriye, iktidardaki Kadima partisinin milletvekillerinden, İsrail-Ermeni Dostluk Derneği Başkanı Ze'ev Elkin destek verdi. Hükümetin ortağı, aşırı sağcı eğilimli İsrail Evimiz Partisi'nin vekili Yosef Şagal ise İsrail'in Ermeni iddialarını tanımasının Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilere yansıyabileceğini, aynı zamanda Azerbaycan'da yaşayan binlerce Yahudi'nin de hayatını etkileyebileceğini kaydetti.

Haber 10



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs