En Sıcak Konular

Kapatma Raporu Mahkemeye Sunuldu

28 Mart 2008 11:32 tsi
Kapatma Raporu Mahkemeye Sunuldu Anayasa Mahkemesi Raportörü AKP'nin kapatılması istemiyle ilgili raporunu tamamladı ve sundu. Rapor 11 üyeye dağıtıldı ama raportör ne öyle diyor ne böyle?

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AK Parti'nin kapatılması talebiyle ilgili ön inceleme raporunu tamamladı. Can'ın mahkemeye iki seçenek sunduğu belirtiliyor.

İKİ BAŞLI RAPOR

Can, yaklaşık 70 sayfalık raporunda hem iddianamenin neden kabul edilmesi hem de neden reddedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yüksek mahkemenin, iddianamenin kabul edilebilirliğini pazartesi günü karara bağlaması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi üyelerine incelemeleri için dağıtılan raporda, öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yer alan, iddianamenin iadesi kurumunu, siyasi parti davalarında işletip işletemeyeceği tartışıldı. Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu'nun 33. maddesine göre iddianamenin gönderilmesinin davanın açılması anlamına geldiğinin belirtildiği raporda, bu görüşün kabul görmesi halinde, iddianamenin kabul edilebilirliğine yönelik ayrıca karar vermeye gerek kalmayacağı savunuldu.

'Delilleri tartışması gerekir'
Raporda, buna karşılık siyasi parti davalarında CMK hükümlerinin uygulanmasından dolayı, iddianamenin kabul edilebilirliğine yönelik bir karar verilebileceği görüşü de tartışıldı. Raporda, CMK'nın 174. maddesine göre, teknik eksikler, delillerin iddiaları karşılamaması ve temelsiz olması gibi hallerde iddianamenin iadesine karar verilebileceği anımsatıldı. Yüksek Mahkeme'nin, bu görüşü kabul etmesi halinde, delilleri tartışması gerektiği ifade edildi.

YALANLAMALAR VE TEKZİPLER DOSYAYA KONULMADI

İddianamede AKP'lilerin söz ve eylemlerine yer verildiğinin anımsatıldığı raporda, ceza yargılamasında sanığın aleyhine delillerin yanı sıra lehine olan delillerin de toplanması gerektiği vurgulandı. İddianamede yer alan bazı konuşmaların tekzip edilmesine ya da yanlış anlaşıldığının söylenmesine rağmen, dava dosyasında bunların yer almadığının anlatıldığı raporda, kimi konuşmalara da dosyada bulunmasına rağmen iddianamede atıf yapılmadığı kaydedildi.

Raporda, bu noktada, siyasi partilerin ancak laikliğe ya da bölünmez bütünlüğe aykırı faaliyetlerin odağı olması halinde kapatılabileceği anımsatıldı.
Dosyadaki eksiklerin AKP'nin laikliğe aykırı faaliyetlerin odağı haline geldiği iddiasını zedeleyecek düzeyde olmadığının kabulü halinde iddianamenin kabulünün gerektiği vurgulandı. Lehe delillerin toplanmamasının bu iddiayı zedelediğinin düşünülmesi halinde, Yargıtay Başsavcılığı'ndan bu eksiklerin tamamlanması istenerek, iddianamenin iade edilebileceği kaydedildi. Raporda, ayrıca farklı ülkelerdeki uygulamalara yer verilerek, siyasi partilerin kapatılmasının demokratik rejimlerdeki yerine yönelik tartışmalar anımsatıldı.
Aktif Haber



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs