En Sıcak Konular

Paketle DTP de kurtulacak!

28 Mart 2008 11:22 tsi
MHP ile uzlaşırsa AK Parti’nin paketi DTP’yi kurtaracak. Açılan davalar düşecek. AK Parti kadar DTP de rahatlayacak...

Ak Parti’nin netleştirdiği çalışmasıyla MHP’yle uzlaşma sağlanması durumunda Anayasa’nın 68 ve 69’ncu maddelerinde yapılacak değişikliklerle siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılacak. Ayrıca, ‘geçici bir maddeyle’ Yüksek Mahkemenin önünde bulunan kapatılma davalarının düşürülmesi sağlanacak. AK Parti, MHP’yle uzlaşma sağlanması durumunda referandum maddesiyle birlikte 4 veya 5 maddelik bir değişiklik teklifi öngörüyor.

DAVALAR DÜŞECEK
AK Parti’nin bu hafta sonuna doğru Meclis’teki siyasi partilerle uzlaşarak Meclis’e sunmayı planladığı anayasa değişiklik paketinde, mahkemenin önündeki davaların düşmesi de yer alıyor. Pakete eklenecek geçici maddede, Anayasa Mahkemesi’ne parti kapatma davası açılması TBMM’nin izin şartına bağlanacağından, Yüksek Mahkeme’nin gündeminde bulunan bütün kapatma davalarının, yeni anayasa değişikliği çerçevesinde yinelenmesini isteyecek. Böylece davalar düşmüş olacak.

MECLİS İZNİ GEREKECEK
Yapılan çalışmada 68’inci maddenin 4’üncü fıkrasında “odak” olma tanımı değişecek. Partilerin şiddet ve terörü araç olarak kullanamayacakları hükmü yer alacak. 69’uncu maddede yapılan değişiklikle, siyasi partilerin faaliyetlerinin izlenmesi amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istediği bilgi ve belgeleri bildirilen süre içinde vermeyen siyasi partiye Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihtar verileceği, bu yazıda, bildirilen süre içinde cevap verilmediği ve istek yerine getirilmediği takdirde, o siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için dava açılabileceği hükmü bulunacak. Ancak bu davanın açılması için Meclis’in izni gerekecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, o siyasi partinin kapatılması ya da Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne re’sen dava açamayacağı gibi, siyasi partinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu istemlerine karşı Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edebilecek.

“DOKUNULMAZLIK” KİLİT NOKTA
MHP ile AK Parti çalışmalarında en kritik noktaları "TBMM'den izin ve kişilerin sorumlu tutularak cezalandırılması, dokunulmazlıklar" oluşturuyor. MHP, yargıyı vesayet altına alacağı gerekçesiyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dava açmadan önce TBMM'den izin alması ve dokunulmazlıklarla ilgili düzenleme yapılmasını öngörüyor. AK Parti ise MHP ile uzlaşma, MHP’ye dokunulmazlık jesti yapmaya hazırlanıyor. MHP’nin dava açılması için Meclis iznini kabul etmesi halinde, AK Parti’nin Anayasa’nın 83’üncü Maddesi’ndeki değişikliği de dahil etmesi bekleniyor. Anayasa’nın 83’üncü Maddesi’nde MHP’nin isteği doğrultusunda yapılacak değişiklikle, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlarda, milletvekilliği dokunulmazlığının hemen kaldırılmasına yeşil ışık yakılacak. Böylece MHP’nin parti kapatmaya ilişkin olmazsa olmaz şartı yerine getirilmiş olacak.

MHP’NİN ŞARTLARI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise dün partisinin şartlarını grup toplantısında açıkladı. Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddeleri yanında milletvekilliği düşmesini düzenleyen 84’üncü maddenin 5’inci fıkrasında değişikliğe gidilmesini istedi. Bahçeli, parti kapatma için sadece terör ve şiddeti araç kullananların kapsam içinde yer almasına ve dava açılması için Meclis izni getirilmesine soğuk baktıklarını açıkladı. MHP, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın siyasi partiye dava açmadan önce uyarı yapması" görüşüne sıcak bakıyor. MHP, anayasanın "odak olma" kavramının yeniden tanımlanmasını da benimsiyor. Tüzük ve programları anayasa aykırı olan ve yabancı ülkelerden para yardımı alan siyasi partilerin kapatılmasının mevcut anayasada zaten yer aldığını belirleyen MHP, AK Parti'nin "terör ve şiddete bulaşanlar" ibaresini yeterli bulmazken, partisi kapatılan ve sorumluluğu olanların milletvekilliğinin düşmesi görüşünü savunuyor.

TAKVİM NE OLACAK
Ak Parti ile MHP arasında orta yol bulunması durumunda bu hafta sonuna doğru Meclis Başkanlığı’na verilmesi düşünülüyor. MHP ile uzlaşma sağlanamaması halinde pakette bir de referandum maddesi olacak. Bunun için referandum süresini de 120 günden 45 güne düşürecek ayrı bir yasal düzenleme yapılacak.

Ak Parti’nin istedikleri:
BİREYSEL SORUMLULUK DÖNEMİ:
Anayasa’nın 69’uncu maddesinde yapılacak değişiklikle, siyasi parti yöneticileri ve üyelerinin işlediği suçlar, parti kapatma gerekçesi olmaktan çıkarılacak. Bireysel sorumluluk döneminin getirilecek. Bireysel sorumluluk kapsamında, bir eylemin suç sayılması için kesinleşmiş mahkeme kararı aranacak.

KAPATMAYA TBMM FRENİ: Ak Parti’nin üzerinde durduğu formüllerden birisi de, kapatma davası açılmadan önce TBMM’de izin alınması şartı getiriliyor. Buna göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı resen kapatma davası açamayacak. Kapatma davasının açılması için TBMM’den izin alınması şartı getirilecek.

ODAK TANIMI VE VENEDİK AYARI: ‘Venedik kriteri’ olarak bilinen, parti kapatma “şiddete destek verme” şartına bağlanacak. Böylece ‘odak’ tanımı yenilenecek. DTP’nin düzenlemeden faydalanmasının önüne geçilecek. MHP’nin, DTP’yi kurtaran parti olmama şartı yerine gelecek.

GEÇİCİ MADDEYLE DAVA DÜŞECEK: Ak Parti, hazırlanacak anayasa değişikliğine eklenecek bir geçici maddeyle, Anayasa Mahkemesi’ne parti kapatma davası açılması TBMM’nin izin şartına bağlanacağından dolayı, Yüksek Mahkeme’nin gündeminde bulunan bütün kapatma davalarının, yeni anayasa değişikliği çerçevesinde yinelenmesini isteyecek.

MHP’nin istekleri:
BİREYSEL SORUMLULUK DÖNEMİ:
Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddelerinde gerekli değişiklikler yapılarak, siyasi partilerin hükmü şahsiyetinin kapatılarak cezalandırılması yerine, Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı hareket eden parti yöneticisi ve üyelerinin sorumlu tutularak cezalandırılmasının önü açılması.

DOKUNULMAZLIK ŞARTI: MHP, Anayasa’nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 84’üncü maddesinin 5’inci fıkrasında değişiklik yapılarak, işledikleri fiiller nedeniyle şahsi sorumlulukları Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilen parti üyesi ve yöneticisi konumundaki milletvekillerinin, vekilliğinin düşürülmesinin önünün açılmasını talep ediyor.

VENEDİK YETERLİ DEĞİL: MHP, Venedik kriteri olarak bilinen, şiddeti ve terörü siyasal bir araç olarak gören ve anayasal düzeni yıkmak amacıyla şiddeti ve şiddet kullanmaya dayalı faaliyetleri savunan siyasi partilerin bu çerçevenin dışında tutulmasına ilişkin düzenlemeyi de yeterli bulmuyor. MHP, bölücü ve terör eylemlerini destekleyen siyasi partilere ağır yaptırımlar getirilmesini istiyor.

YARGITAY VE ANAYASAYA DOKUNULMASIN: MHP’nin olmazsa olmazları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın resen dava açma yetkisine dokunulmaması, Anayasa Mahkemesi’nin oy nisabında herhangi bir değişiklik yapılmaması yer alıyor.

İnternet haber



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs