En Sıcak Konular

Polisler 8 yıl boş gezecek

28 Mart 2008 10:45 tsi
Yeni Sosyal Güvenlik yasası polis ve astsubayları zor durumda bırakacak bir düzenleme içeriyor. 8 yıl boşta kalıp emekli maaşı bekleyecekler.

Yeni sosyal güvenlik yasası asker ve polis gibi mesleklerde çalışanlara 60 yaşında emekli olma şansı tanıyor. Oysa polis ve astsubaylara yasa ile 52 yaşından sonra çalışmak yasak..
 
Meclis'te dün görüşülmeye başlanan yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun getirdiği 65 yaş sınırı özellikle asker ve polisleri mağdur edecek. Yasayla 65 yaş sınırı asker ve polisler için 60 yaşa düşse de başka iş yapma yasağı olan bu kesim için 52 yaşında emekli olma zorunluluğu nedeniyle 8 yıl hiçbir iş yapmadan emekli maaşı almayı bekleyecek.
 
Sosyal güvenlik yasa tasarısı polis ve askerler için ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. Kanunla emeklilik yaşı 65 olmasına karşın asker, polis, deniz ve madende çalışanlara her yıl 90 gün ek prim gün sayısı eklenmesi ve 65 yaştan düşmesi nedeniyle en fazla 60 yaşında emekli olunabiliyor. Bir başka anlatımla yıpranma hakkı sayesinde yüksek işlerde çalışanlar 5 yıl daha erken emekli olabilecek.
 
Oysa asker ve polislerin emeklilik yaş hadlerini belirleyen ve Anayasa Mahkemesi'nin de iptal etmediği 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası'nın 40'ncı maddesinde asker ve polislerin kaç yaşında emekli olacağı kesin olarak belirlenmiş durumda. Üstelik bu yaş sınırını dolduranların tayin edilemeyeceği yeni mesleğini yapamayacağı da kesin olarak belirtilmiş. Yani yasa ile bu yaş sınırının üstüne çıkanlara o mesleği yapmaları yasaklanıyor. Aynı yasa ile albay, tümgeneral gibi üst düzey askerler ile üst düzey polis şeflerine 60 ve daha yukarıdaki yaşlarda emekli olma şansı tanınırken astsubay çavuş, astsubay başçavuş ve polis memuruna 52 yaş sınırı getiriliyor.

ASKERDE CEZA BEDELİ AĞIR
Böylece subaylar ve polis memurları 52 ile 60 yaş arasında çalışmak isteseler bile yasaları gereği çalışamıyor. Ancak bir yandan da 60 yaşından önce emekli aylığı alamayacağı için 8 yılını emekli aylığı almadan boşta geçirme ile karşı karşıya kalacak. Aynı yasa ile asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerin yaş sınırı 41 olarak belirtiliyor. Askeri hizmet verirken ceza alan askerlerin rütbeleri ilerlemediği veya indirildiği için artık askerlerin ceza almaması gerekiyor. Çünkü 41 yaşında hala üsteğmen olan asker bu yaşta emekli olup 19 yıl emekli maaşı bağlanmasını bekleyecek. Kanun gümrük koruma memurlarında da yaş sınırını 50, gümrük koruma kısım amirlerinde ise 55 olarak öngörüyor. Böylece gümrük koruma memurları 10, kısım amirleri ise 5 yıl emekli aylığı almadan yaşamak zorunda kalacak.
 
KİM KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLMAK ZORUNDA
* Asteğmen, teğmen ve üsteğmenler 41
* Yüzbaşı, kıdemli yüzbaşı ve önyüzbaşılar 46
* Binbaşılar 52
* Yarbaylar 55
* Albaylar 60
* Tuğ ve Tümgeneral ve amiraller 62
* Kor ve organeraller ve amiraller 65
* Mareşal ve büyük amiraller 68
* Askeri memurlarla memur yardımcıları ve askeri hastabakıcı hemşireler 55
* Gedikli subaylar 52
* Gedikli çavuşlar (Astsubay çavuşlar) 43
* Gedikli üstçavuşlar (Astsubay üstçavuşlar 46
* Gedikli başçavuşlar (Astsubay başçavuşlar) 49
* Başgedikliler (Astsubay kıdemli başçavuşlar) 55
* Emniyet müdürleri ve emniyet ve polis müfettişleri 60
* Emniyet müfettiş yardımcıları ve emniyet amirleri 58
* Başkomiser, komiser ve komiser yardımcıları 56
* Polis memurları 52
* Gümrük koruma memurları 50
* Gümrük koruma kısım amirleri 55
* Posta, telgraf ve telefon hat başbakıcı ve başdağıtıcıları ile hat bakıcıları ve dağıtıcıları 55
* 1'inci Sınıf İstihbarat Uzmanı,1'inci Sınıf Uzman,Hukuk Müşaviri 1'inci Sınıf Yardımcısı,Müfettiş,Öğretim Üyesi, Müşavir, Savunma Sekreteri, Daire Başkan Yardımcısı,Öğretim Üyesi Yardımcısı 56
* 2'nci Sınıf İstihbarat Uzmanı,2'nci Sınıf Uzman, Hukuk Müşavir 2'nci Sınıf Yardımcısı,Müfettiş Yardımcısı, Öğretim Üyesi Yardımcısı 54

Aktif haber



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,663 µs