En Sıcak Konular

AKP'nin 10 adam korkusu

28 Mart 2008 09:36 tsi
Parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği paketi, AKP’de kafaları iyice karıştırdı.

Gerilimin artmasını istemeyen vekiller, bu ortamda teklifin Meclis’e sunulmasına ve referanduma gidilmesine karşı. Muhaliflerin sayısı 10’u bulursa, AKP’nin zaten öyle bir şansı da olmayacak

Kapatılmaktan kurtulmak için mini anayasa değişikliği paketi hazırlığı yapılan AKP’de kafalar her geçen gün karışıyor. Paketin gerilimi tırmandıracağını düşünen ve kesinlikle karşı çıkan isimler, AKP yönetiminin düzenlediği toplantılara katılmazken, toplantıya katılanlardan da farklı sesler gelmeye başladı. Parti içindeki çatlak sesler nedeniyle, olası referandum için gerekli 330 oyun sağlanamayacağı korkusu parti yönetimini sardı. Yönetim, anayasa değişikliği paketinin TBMM’ye getirilip getirilmemesi konusunda son kararı Başbakan Erdoğan’a bırakmayı kararlaştırdı.

MİLLİ GÖRÜŞÇÜ OLMAYANLAR

Pakete karşı bazı isimlerin, toplantılara katılmayarak dolaylı tepki gösterdikleri, yüksek sesle dillendirmekten kaçındıkları ifade ediliyor. Bu isimlerin özellikle, partiye sonradan katılan, milli görüş kökenli olmayan milletvekilleri olduğu konuşuluyor. Muhaliflerin, 330’a ulaşmayı engeleyebilecek 10 kişinin üzerinde olduğu biliniyor.

LALE BULUŞMALARI

AKP yönetiminin, vekillerle Lale Restoran’da yaptığı yemekli toplantılar sürüyor. Grup başkanvekilleri ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa paketi konusunda vekilleri bilgilendirdi. Başbakan Erdoğan’ı siyasi yasaklı olmaktan kurtaran ve AKP’nin kapatılmasını önleyen, seçenekli bir paket hazırlandığı öğrenildi. Çiçek, siyasi yasağa “kesinleşmiş mahkeme kararı getirmeyi”, “dava açmak için TBMM’den izin alma koşulu getirmeyi” öngören seçenekli bir paket hazırladıklarını vekillere anlattı.

AKP ikiye bölündü

DTP’Yİ DE KAZANALIM DİYENLER

Güneydoğulu milletvekilleri ve Milli Görüş tabanlı olanlar, paketin bir önce Meclis’e getirilmesini, hatta bu konuda geç bile kalındığını söyledi. Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Şanlıurfa Milletvekili Zülfükar İzol gibi Kürt kökenli vekiller, MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarının uzlaşma olanağını kapattığını, Başbakan Erdoğan’ı siyaset dışı bırakmayı amaçladığını savundular. “Erdoğansız AKP olamaz” görüşünü savunan bu vekiller, AKP’nin yola tek başına devam ederek, anayasa değişikliğini mutlaka geçirmesi gerektiğini vurguladı. DTP’nin tamamen dışarıda bırakılmamasını da isteyerek, “Pakette DTP’nin kapatılmasını da zorlaştıran seçenekler olmalı” görüşünü savundular.

KUTUPLAŞMAYA SON DİYENLER

Geniş kapsamlı bir anayasa değişikliği gerektiği görüşünü dile getirenlerin başında eski Eczacılar Birliği Başkanı İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç yer aldı. Domaç, “Kutuplaşma yaratmayalım, bize oy vermeyenleri ötekileştirmeyelim. 301. maddeyi değiştirelim, özgürlüklerde iyileşme sağlayan maddeleri de kapsayan bir değişiklik yapalım. Parti kapatmaya odaklanmayalım” dedi.

En az 330

AKP’nin şu anda oy kullanabilecek 339 milletvekili var. Anayasa’nın 175. maddesine göre, 330-367 arasında oy alan anayasa değişiklikleri, zorunlu olarak halk oylamasına gidiyor. 367’nin üzerindeki oyla kabul edilirse Cumhurbaşkanı tarafından istenirse referanduma sunuluyor.

Savunma vermeyelim

ANKARA Milletvekili Salih Kapusuz, kapatma davasının Anayasa Mahkemesi tarafından kabulü halinde, savunma yapılmamasını istedi. Kapusuz, “İddianame ciddiyetsiz. Dava hukuki değil, siyasi olacak. O halde savunmaya gerek yok. Savunma yapmazsak, iddianameyi kabul etmemiş oluruz” dedi. Hüsrev Kutlu da ona katıldı.

Geniş paketin şimdi zamanı değil

AKP’li kurmaylar, hazırlanan geniş kapsamlı anayasa değişikliği paketinin şimdi tamamını Meclis’ten geçirmek için uygun zaman olmadığını anlattı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, parti kapatmanın dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki kadar kolay olmadığını vurgulayarak, “Bizdeki sistem demokrasiyi tıkıyor” saptamasını yaptı.

Dokunulmazlık da girsin, kenetlenelim

ESKİ TBMM Başkanı Bülent Arınç, dokunulmazlıkları da yeniden düzenleyecek bir anayasa değişikliği yapılmasını önerdi. Türkiye’nin artık parti kapatma travmasını atlatması gerektiğini söyleyen Arınç, kapsamlı bir düzenleme taraftarı. Arınç, partiyi bu süreçte kenetlenmeye çağırdı.

akşam



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,481 µs