En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta çözüm zor ama imkansız değil

27 Mart 2008 17:52 tsi
Kıbrıs'ta çözüm zor ama imkansız değil Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile 21 Mart'ta yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, ''Türk tarafı, ilerlememiz için yeşil ışık yaktığı konusunda bizi ikna etmedi'' dedi.

''Talat'la bir araya gelerek, olumlu adımlar atmaya karar verdikleri için durumun çok basit ve kolay zannedilmemesi gerektiğini'' ifade eden Hristofyas, ''Çünkü Ankara gevşek bir federasyon şemsiyesi altında iki ayrı devletçik çözümü istiyor. Bu, Kıbrıs Rum tarafınca kabul edilemez. Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yaratılan büyük beklentilerin çok çalışmayla ve sabırla tatmin edilebileceğini umuyorum'' diye konuştu.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Güney Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan'ın Atina ve İtalya'nın Palermo üniversitelerinden öğrencileri kabulünde yaptığı konuşmada, Talat'la yaptığı görüşmeye değinerek, ''Hedef, karşılıklı anlayış yöntemlerinin bulunmasıdır ki bu pek çok unsura, özellikle Türk liderliğine bağlı olacak. 'Sayın Talat kötü niyetli' demek istemiyorum. Ancak Türk liderliği, ilerlememiz için yeşil ışık yaktığı konusunda bizi ikna etmedi. Bu, süreç içerisinde ortaya çıkacak" dedi.

Hristofyas, ''bu çabanın hayata geçiriliş süreci içerisinde ciddi sorunlarla ve engellerle karşılaşılacağını'' da söyledi.

KOMİTELER

Kıbrıs sorununun özüne ilişkin meseleleri ele alacak 6 Çalışma Grubu ve gündelik konuları görüşecek 7 de Teknik Komite kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Hristofyas, Kıbrıs sorununun diğer yönlerini kapsayacak başka komiteler daha kurulması ihtimali bulunduğunu bildirdi.

Komitelerin hemen şimdi oluşturulması ve işe başlamaları yönünde çaba harcandığını kaydeden Hristofyas, bu komitelerin iş üretmeleri gerektiğini belirterek, ''Bu komiteleri göstermelik diye, biri diğerini örtsün diye, propaganda olsun diye kurmadık. Bu, diğer tarafa mesajdır da. İki lider arasındaki müzakerelerin başlaması, komitelerin üreteceği ürünün temelinde haklı gösterilebilir" diye konuştu.

KAROYAN'IN AÇIKLAMASI

Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan ise ''Kıbrıs Türk tarafının ve Ankara'nın niyetinin, teknik komitelerin Kıbrıs sorununun esasına ilişkin çalışmalarına başladıklarında ortaya çıkacağını'' savundu.

Karoyan, aynı heyeti kabulünde yaptığı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Hristofyas arasındaki görüşmenin, ''iyi bir ortam yarattığını, ancak yolun uzun olduğunu'' söyledi.

Rum tarafının, ''tarihi ve acılı bir uzlaşıya hazır olduğunu'' savunan Karoyan, ''Ancak bu uzlaşı Helenizmin Kıbrıs'taki varlığını tehlikeye sokamaz'' dedi. (AA)

Gazeteport

 



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,433 µs