En Sıcak Konular

Meclis'te 'darbeci' kavgası

27 Mart 2008 15:05 tsi
Meclis'te 'darbeci' kavgası Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda AKP milletvekilleri ile CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin arasında “darbeci” kavgası yaşandı.

CHP’li Ersin’in komisyon toplantısında İlhan Selçuk, Doğu Perinçek ve Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun gözaltına alınış şeklini gündeme getirmesi tansiyonun yükselmesine ve masaların yumruklanmasına kadar varan gerginliğe yol açtı. Ersin’in “Saygın bir gazeteci, parti başkanı ve bilim adamı yasalara, hukuka ve insan haklarına aykırı bir şekilde sabaha karşı 4.30’da gözaltına alındılar” şeklindeki sözlerine AKP’li Abdurrahman Kurt “ne saygınlığı, darbecileri mi savunuyorsun” diye tepki gösterirken, AKP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu da “asıl darbeci sizlersiniz” diye bağırdı. Ersin ise “biz darbeci değiliz, cumhuriyeti kuran partiyiz, ancak sizin karşı darbeci olduğunuza eminim” karşılığını verdi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AKP ve CHP’liler arasında “darbeci-karşı darbeci” tartışmalarına sahne oldu. Edinilen bilgilere göre komisyonda, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Ergenekon soruşturması kapsamında gazeteci İlhan Selçuk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun gözaltına alınmalarını gündeme getirdi. Ersin’in “saygın bir gazeteci, parti genel başkanı ve bilim adamı, yasalara, hukuka ve insan haklarına aykırı olarak sabaha karşı saat 4.30’da gözaltına alındılar. Eğer ifadelerine ihtiyaç varsa, davet edilip ifadeleri alınabilirdi” şeklindeki sözlerine, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, “ne saygınlığı, darbecileri mi savunuyorsun” diye bağırarak tepki gösterdi. Ersin ise Kurt’a, “ben darbecileri savunmuyorum. Çeteciler varsa hukukun gereği yapılsın, ancak uygulama yanlış, gözaltına alınış şekilleri yanlış” diye karşılık verdi.

“ASIL DARBECİ SİZLERSİNİZ”

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Komisyon Başkanı Zafer Üskül’ü de, Selçuk, Perinçek ve Alemdaroğlu’nun gözaltına alınış şekilleriyle ilgili tepki göstermediği ve bu yönde açıklama yapmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Üskül’e “tepki göstermenizi beklerdim” diyen Ersin’e bu kez de AKP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu masayı yumruklayarak ve “asıl darbeci sizlersiniz” diye bağırarak tepki gösterdi. Ersin ise Ataoğlu’na “biz darbeci değiliz, cumhuriyeti kuran partiyiz. Ancak sizin karşı darbeci olduğunuza eminim, sözlerinizi iade ediyorum” diye tepki gösterdi.

“HER İLDE 6-7 TAYYİP VAR”

Masaların yumruklandığı ve gerginliğin yaşandığı komisyon toplantısında, AKP’li Ataoğlu, Ersin’e “AKP kapatılıyor, zil takıp oynayacaksınız neredeyse. Ancak her ilde 6-7 tane Tayyip var” dedi. Ersin ise “kimse zil takıp oynamıyor, kanunlar neyse bunun gereği yapılmalı” şeklinde tepki gösterdi. Toplantıda CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de, AKP’li milletvekillerine, DTP’li Akın Birdal’ın Nevruz konusunda yaptığı konuşmayı hatırlatarak “Akın Bey’i dinliyorsunuz, bize niye bağırıp çağırıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

ÜSKÜL: TAKVİM’E DEMEÇ VERDİM

Komisyon başkanı Zafer Üskül ise Ersin’in eleştirilerine “Takvim’e demeç verdim” karşılığını verdi. Ersin ise “Sayın başkan daha etkin bir tepki gerekliydi, Takvim’e fısıltı kimseyi tatmin etmez” dedi. Komisyon toplantısında AKP ve CHP’liler arasındaki sert tartışmaları Üskül’ün masayı yumruklayarak ve “susun, susun” diye bağırarak yatıştırmaya çalıştığı öğrenildi.

DİNK KOMİSYONU ELEŞTİRİSİ

Komisyon toplantısında, CHP’li Ersin, çalışmalarını önce tamamlayan ardından da devam etme kararı alan Hrant Dink Komisyonu'nu da eleştirdi. Ersin’in “bu komisyon kuruldu, 3 ayın sonunda görüşme trafiğini tamamlayamadan apar topar bitirdi. Sonra da yeniden çalışmalarına başlama kararı aldı. Komisyon sulandırıldı, ciddiye alınmayacak bir konuma geldi. Hem alt komisyona zarar verdi hem de insan hakları komisyonunun imajını zedeledi” dediği öğrenildi. Komisyon başkanı Zafer Üskül ve alt komisyonu Mehmet Ocaktan’ın ise eleştirilere “çalışmaları tamamlamıştık ancak rapor yazımı aşamasında bir gelişme olursa yeniden başlayacağını söyledik” karşılığını verdiği bildirildi. Üskül ve Ocaktan, Ersin’in daha önce söylediği “birileri kulaklarını çekti” sözlerinden duydukları rahatsızlığı da dile getirdikleri ve “kimse bizim kulağımızı çekmedi, olsa olsa muhalefetin kulağı çekilmiştir” dedikleri bildirildi. 

Vatan



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs