En Sıcak Konular

Temizlik ihalesinde 70 milyon YTL'lik vurgun iddiası

27 Mart 2008 13:30 tsi
Kamu İhale Kurumu, Uludağ Üniversitesi'nin temizlik ihalesinde yolsuzluk yapıldığını tespit etti. Dosyayı da soruşturma açılması amacıyla YÖK'e gönderdi. Rektör Yurtkuran ise ihalenin kanuna uygun olduğunu savundu.

Kamu İhale Kurumu, Bursa Uludağ Üniversitesi'yle ilgili yeni bir yolsuzluğu ortaya çıkardı. Temmuz ayında görev süresi dolacak olan Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, yıllık yapılan temizlik ihalesinin süresini 3 yıla çıkardı.

7 Aralık 2007'de yapılan temizlik işi ihalesi birçok bakımdan dikkat çekici. Belediye başkanları bile, en fazla görev sürelerinden sonraki 6 ayı kapsayacak şekilde ihale yapabiliyor. Uludağ Rektörü, görev süresinin bitmesine 7 ay kala 3 yıllık ihale yaptı. 2001-2002 yıllarında 500 kişi ile yapılan temizlik işi, 2005'te bin 100, 2006'da bin 300, son ihalede ise bin 700 kişiye yükseltildi. Yapılan tespitlere göre, temizliği yapılan alanda ve kullanılan malzemede hiçbir değişiklik yok. Temizlik işi ihalesini 2004 ve 2005 yıllarında İrem, 2006 yılında da İlmero adlı firmalar kazandı. Bu yıl yapılan son ihaleyi kazanan ise İrem-İlmero ortaklığı. İki firmanın ihaleyi kazanmaya başladığı yıllardan itibaren işçi sayıları katlanarak artmış.

İhale öncesi işin yaklaşık maliyeti üniversite tarafından 90 milyon YTL olarak hesaplandı. En düşük teklifi, 52 milyon 200 bin lira ile Tüm-Pa Temizlik Hizmetleri verdi. İhaleyi 83 milyon 900 bin liraya İrem-İlmero ortaklığı kazandı. Tüm-Pa'nın verdiği teklif elendi. Gerekçesi ise 'benzer iş tanımı'. Bu tanıma göre, ihaleye sadece daha önce benzeri işler yapmış firmalar katılabiliyor. İhale şartnamesinde, 'benzer iş' olarak hastane temizliği tarif edildi. Tüm-Pa'nın daha önce hastane temizliği tecrübesi yok. Kamu İhale Kurumu'nun yaptığı tespite göre, ihalesi yapılan alan, sadece hastane temizliği değil. Bahçeler ve diğer açık alanlarla birlikte neredeyse kampüsün tamamı ihale kapsamında. KİK, bu sebeple benzer iş tanımının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

İki firmanın verdiği teklifler değerlendirildiğinde kâğıt üzerindeki kamu zararı 32 milyon YTL. İhaledeki ince ayrıntılar da değerlendirildiğinde miktar katlanıyor. Üniversitenin 90 milyon YTL olarak belirlediği işin maliyeti, KİK'in yaptığı incelemeye göre 45 milyon YTL. 2001 yılında 500 kişinin yapıldığında işin maliyeti 15 milyon YTL'nin altında. Çalışan sayısı bin 700'e çıkarıldığında bu rakam 84 milyon YTL'ye ulaşıyor. Rakamın büyüklüğü, kurul üyelerini bile şaşırttı. Uzmanlar, "Hiçbir işte bu kadar kâr olmaz. Temizlik sektöründe kâr marjı yüzde 5'tir." diyor.

Kamu İhale Kurumu, ihalede usulsüzlük bulunduğu, rekabetin daraltıldığı, katılımın engellendiği ve kanunda öngörülen 'kaynakların verimli kullanılması' şartının sağlanmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal ederek dosyayı YÖK'e gönderdi.

Rektör Mustafa Yurtkuran KİK'in kararının taraflı olduğunu iddia etti. Kurulun maliyet hesabını neye göre 45 milyon YTL olarak hesapladığını bilmediğini belirten Yurtkuran; şunları söyledi: "Daha önce 500 kişinin yaptığı iş, temizlik alanında genişleme olmadığı halde bin 700 kişiye çıkarıldı, deniliyor. Yeni hizmete girecek hastanelerimiz var. İhaleyi Maliye Bakanlığı'ndan 3 denetçiye incelettik."
 
Zaman



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs