En Sıcak Konular

Sivil ses, ‘Türkiye İçin Sağduyu’ dedi

27 Mart 2008 13:17 tsi
Tırmanan siyasi gerilim dolayısıyla bir bildiri yayımlayan memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciyi temsil eden yedi sivil toplum örgütü, ‘Türkiye İçin Sağduyu’ çağrısı yaptı. Bildiri 81 ilde aynı anda açıklandı.

Memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayicileri temsil eden 7 sivil toplum örgütü, Türkiye’nin son günlerde yaşadığı siyasi gerilim dolayısıyla 81 ilde aynı anda açıklanan bir bildiriyle ‘Türkiye İçin Sağduyu’ çağrısı yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kamu-Sen, Türk-İş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK), Hak-İş ve Türkiye Ziraat DOdaları Birliği (TZOB) başkanları İstanbul’da ortak bildiriyi açıkladı.
Metnin açıklanması 81 ilde olarak yapıldı. Ortak açıklama yapan 7 örgüt önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’ndan başlayarak bir dizi görüşme yapacak.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu çağrıda, “Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bu günlerde iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir” denildi.
Türkiye’de yaşanan politik sürecin toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırdığı, istikrarı tehlikeye attığı, toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellediği kaydedilen çağrı metninde şöyle denildi:

‘İstikbali karartmayalım’
“Türkiye ortak meselelerini sindire sindire tartışarak, tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir Anayasa’yı hak etmektedir. Demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiğinde bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinde hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır. Türkiye’nin istikbalinin karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur.”

‘Herkes bir adım geri atmalı’
Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu:
“Türkiye’nin bir araya gelmesi ile ilgili en somut adım burası. Herkes aldığı mevcut pozisyondan bir adım geri atmalı. Diyaloğu ortaya çıkarmak istiyorsak buna mecburuz. Uzlaşma için bunu yapmalıyız. Sağduyu çağrısını toplumun tüm kesimlerine yaptık.
Herkes bundan sonra atacağı adımda karşısındaki kişinin, ötekinin fikrini dikkate almalı. Birbirimize ‘öteki’ diye bakmaya başladığımız an, en büyük zararı göreceğiz. Empati yapıyor olmayız. Yeni bir Anayasa, yeni bir Siyasi Partiler Kanunu’na ihtiyaç var. TBMM Başkanı başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı ve siyasi parti liderleriyle görüşerek çağrımızı ileteceğiz.”

 

‘Sağduyuya ihtiyaç var’
TOBB, TİSK, T. KAMU-SEN, TÜRK-İŞ, TESK, TZOB, HAK-İŞ genel başkanlarının İstanbul’da Çırağan otelde yaptıkları ortak basın toplantısında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından kamuoyuna açıklanan “Türkiye İçin Sağduyu Çağrısı”nın tam metni şöyle:
“Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması hepimizin ortak dileğidir.
Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye’nin, bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa’nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.
Türkiye’de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmakta, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir.
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasimizin işleyişi için son derece önemlidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kuvvetler arasında uyumu sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve “kuvvetlerin” bağımsızlığını temin etmesi de esastır.
Ülkemiz anayasayı ve siyasi partiler kanununu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisindedir. Halbuki, yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkelere ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalıdır.
Türkiye’nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan evrensel değerler ile kendi değerlerimizi bütünleştirecek bir anayasaya ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı vardır.
Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak, katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir.
Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak, bu zor zamanda, sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız.
Demokrasi, tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır.
Türkiye’nin istikbalini karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur.” 

‘Değerlerle siyaset üzücü’
Hisarcıklıoğlu, bildiriyi okuduktan sonra Erzurum, Samsun ve Denizli’ye canlı bağlantı yapılarak bu illerdeki iş örgütü başkanlarının mesajını aldı. Erzurum’da Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, “Değerler üzerinden siyaset yapılmasının üzüntü verici” olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Büyük bir gelecek rüyasının tarifini beklerken; hayat tarzı üzerine siyasetin kurgulanması, demokrasi dışı arayışların sürekli gündemde tutulması ve iktidar kavgasına değerlerin alet edilmesini üzüntü ile karşılamaktayız. Türkiye’nin en zor coğrafyasında, en kötü iklim şartlarında ekmek kavgası verirken ekmekle, üretimle ilgili hiçbir tasası olmayanların suni gündemler yaratarak insanı insana, kardeşi kardeşe buğzettirme (eziyet, zulüm) noktasına gelmesini üzüntüyle karşılamaktayız.”

DİSK: Gidişata dur denmeli
İSTANBUL Milliyet
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Türkiye’nin bir kriz beklentisi içinde olduğu herkesin malumudur. Bu beklenti içerisinde bunalan toplumumuzun, bugünkü kutuplaşmayı derinleştirici gidişata ‘dur’ demeye ihtiyacı vardır. Bunun için de görev başta hükümet olmak üzere siyasetçilere düşmektedir” dedi. “Türkiye İçin Sağduyu” çağrısında bulunulmasına ilişkin yazılı açıklama yapan Çelebi, kutuplaşmayı derinleştirici söylemlerin son bulması gerektiğini vurguladı.

Milliyet



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs