En Sıcak Konular

İsrail'den, Filistin'e karşı Ermeni kartı

27 Mart 2008 09:50 tsi
İsrail'den, Filistin'e karşı Ermeni kartı İsrail parlamentosu (Knesset) ilk kez 1915 olaylarıyla ile ilgili iddiaları görüşmeye hazırlanıyor. İsrail sözde Ermeni soykırımı konusunda siyaset değişikliğine mi gidiyor?

İsrail Parlamentosu bugünkü toplantısında 1915 olaylarının görüşülmesine oy birliğiyle karar verdi. Knesset'in bu kararı "İsrail sözde Ermeni soykırımı konusunda siyaset değişikliğine mi gidiyor?" sorusunu da beraberinde getirdi.

Değişik ülke parlamentolarında kabul sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı bu sefer de İsrail Parlementosu'na geliyor. Tasarı daha önce stratejik ortağımız(!) ABD Meclisi'ne de defalarca getirilmiş, ancak bu ülkedeki kuvvetli Yahudi lobisinin çalışmaları sonucu kabul edilmemişti. İsrail parlamentosu Knesset'in bugün aldığı bir karar, "İsrail Ermeni sorununda taraf mı dğeiştiriyor?" sorusunu akıllara getirdi. 1915 olaylarını İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) ilk kez görüşülmesi önerilen tasarı oy birliğiyle kabul edildi. İsrail Meclisi'nin bu kararına hükümet kanadı da karşı çıkmadı.

İSRAİL TARAFI MI DEĞİŞTİRİYOR?
Knesset'te yapılan görüşmede teklife karşı çıkmayan İsrail Tarım Bakanı Şalom Simhon, yıllardır bu konunun Türkler ile Ermeniler arasında siyasi bir sorun olduğunu ve İsrail'in konuya taraf olmak istemediğini söylerken konunun Yahudi halkı için çok hassas olduğunu savundu.

TÜRKİYE İLE ARAMIZI AÇABİLİR
İsrail Evimiz Partisi milletvekili Yosef Şagal konuyla ilgili yaptığı açıklamasında İsrail'in Ermeni iddialarını tanımasının Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilere yansıyabileceğini, aynı zamanda Azerbaycan'da yaşayan binlerce Yahudi'nin de hayatını etkileyebileceğini kaydetti.

FİLİSTİN'E KARŞI ERMENİ KARTI
Uzmanlar İsrail Parlamentosu'nun aldığı bu kararın perde arkasında Türkiye'nin Filistin'e verdiği desteğin yattığını söylüyor. İsrail'in son olarak Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından özellikle AK Parti Hükümeti sert açıklamalarda bulunmuştu. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmalarında, İsrail'in Filistin'i açık cezaevine çevirdiğini söylemiş ve sözkonusu ülkenin devlet terörü uyguladığını dile getirmişti.

STKLAR DA YARDIM KAMPANYALARI BAŞLATMIŞTI
Türkiye'den çok sayıda sivil toplum kuruluşu da İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'ye yardım seferberliği düzenlemişti. Son olarak İHH dün İsrail saldırılarında yaralanan 59 Filistinli'yi bazı milletvekillerinin de katılımıyla tedavilerinin yapılabilmesi için Türkiye'ye getirmişti.

Haim Oron, 1915 olaylarıyla ilgili iddialar konusundaki önerisini her yıl 24 Nisan öncesi gündeme getirdiğini hatırlattı. Ancak, bugüne dek öneriler görüşülmemişti.

 8 Sütun



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs