En Sıcak Konular

MHP Tayyip Erdoğan'ı istiyor

27 Mart 2008 09:43 tsi
MHP'nin AKP'nin kafasını kopartma formülü iktidar partisinin koridorlarında yankılanıyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yorumu dikkat çekici..

Son toplantıda Çiçek'in yorumu dikkat çekti: MHP'nin teklifi, 'Verin Tayyip'i, alın partinizi' anlamına geliyor...

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak Anayasa değişikliği için MHP ile uzlaşma arayan AKP'de, MHP'nin tavrı, “Erdoğan'a siyasi yasak getirilmesi isteniyor” şeklinde yorumlandı. Bu konuda en çarpıcı sözler ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten geldi. Çiçek, “MHP'nin teklifi, 'Verin Tayyip'i, alın partinizi' anlamına geliyor” dedi. Diğer taraftan AKP içinde parti kapatmayı zorlaştıracak Anayasa değişikliği konusunda farklı sesler yükseldi.

60 vekille toplantı

Anayasa değişikliğiyle ilgili alternatif teklifler hazırlayan AKP yönetimi, milletvekilleriyle bunları konuşmak için yemekli özel toplantılar yapmaya başladı. 5 grup başkanvekili, AKP'li vekillerle 60'şarlı gruplar halinde bir araya geliyor.

Lale Restorant'ta Salı akşamı Sadullah Ergin'in başkanlığında bu kapsamdaki ilk toplantı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Teşkilat Başkanı Haluk İpek de katıldı.

Başbakan Yardımcısı Çiçek ve Adalet Bakanı Şahin, üstüne basa basa “kapatma davasına karşı AKP Grubu'nun birlik ve beraberliğini muhafaza etmesi gerektiğine” dikkat çektiler. Bakan Çiçek'in, AKP-MHP arasında yapılan görüşmelere ve MHP'nin tavrına ilişkin yaptığı değerlendirme, toplantıya damgasını vurdu.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, dokunulmazlıklar ve siyaset yasağı konusunda AKP'ye destek vermeyen MHP'nin teklifi için, “Bu teklif, 'Verin Tayyip'i, alın partizini' anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

'Liderimizi istiyorlar'

Çiçek'in sözleriyle örtüşen bir diğer görüş, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün tarafından dillendirildi. Kapatma davasıyla hedeflenen kişinin Başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen ve “Liderimizi istiyorlar” diyen Üstün, buna karşı yapılması gereken tüm yasal adımların atılmasını ve Anayasa değişikliğine gidilmesini istedi.

Toplantıya başkanlık eden Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Anayasa değişikliğini önümüzdeki hafta TBMM'ye sunacaklarını söyledi. Ellerinde birden fazla değişiklik önerileri yer aldığını kaydeden Ergin, “MHP'yle son bir görüşme daha yapacağız” bilgisini verdi. Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönmesinden sonra taslağa son şeklinin verileceğini söyleyen Sadullah Ergin, teklifin içeriği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

'Seçime gidelim'

Yemeğe katılan bazı milletvekilleri, Anayasa değişikliği yapılmasına karşı çıktılar. Bunlardan birisi olan TBMM eski Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, kapatma davasına karşı 'siyasi bir çözüm' bulunmasını istedi. Anayasa değişikliği fikrinin çözüm olmayacağını belirten Yakut, erken seçim yapılmasının bir çözüm yolu olabileceğini kaydetti.

'Adamlar kapatacağız diyor'

TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu, “Karşı tarafın 'kapatacağız' mantığı ile hareket ettiğini” dile getirerek şöyle dediği öğrenildi: “Adamlar zaten 'kapatacağız' diyor. Bunu Anayasa değişikliği ile aşacağımızı düşünmüyorum.”

Toplantılar bitiyor

AKP'li milletvekilleri dün sabah Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, akşam ise Nihat Ergün'le yemek yedi. Bugün ise Bekir Bozdağ ve Nurettin Canikli, milletvekilleriyle 60'şarlı gruplar halinde bir araya gelecekler.

İki konuda anlaşamıyorlar

1- İktidar partisi, suç işleyen parti üyelerinin cezalandırılmasını ve 'bireysel sorumluluk' getirilmesini savunuyor. Bunun için Yargıtay'ın, suç işleyen kişiyle ilgili 'partiden atın' uyarısında bulunması isteniyor. MHP, bu kişinin milletvekili olması halinde yargılanamayacağını ve dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini savunuyor. AKP, dokunulmazlığın kaldırılmasına yanaşmıyor.

2- AKP, Anayasa'nın 69. maddesinde yer alan ve partinin temelli kapatılmasına neden olan kişilere getirilen 5 yıllık siyaset yasağını kaldırmak istiyor. MHP ise siyaset yasağının devam etmesi görüşünde ısrar ediyor.

Aktif haber



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs