En Sıcak Konular

Bu fiyata bal olur mu demeyin!

27 Mart 2008 09:39 tsi
Anzer balı bu sene de dudak ısırtacak fiyattan alıcı buldu. Balın kıymetini bilmeyen "'yuh artık' bu fiyata bal mı alınır?" dese de almak isteyen bile alamıyor çünkü son gramı da satıldı

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda bu yıl üretilen ve Hacettepe Üniversitesi'nce tescil edilen yaklaşık 500 kilogram Anzer balının anında satıldı. Aman, sahtesine dikkat!

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda bu yıl üretilen ve Hacettepe Üniversitesi'nce tescil edilen yaklaşık 500 kilogram Anzer balının tamamı satıldı.

Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, AA muhabirine, ilçeye bağlı Anzer Yaylası'nda dünyaca ünlü Anzer balının, 3000 ile 3500 rakım arasında, 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda yapıldığını belirtti.

Bal miktarının iklim şartlarına bağlı olarak her yıl değiştiğini ifade eden Çatır, ''Genellikle 20 mayıs-20 ağustos arasında havanın güneşli olması halinde yöreden 300-500 kilogram bal elde edebiliyoruz. Çiçek sayısına bağlı olarak bal miktarı artıyor. Hava şartlarının elverişli olmadığı dönemlerde ise bal üretimi yok denecek kadar azalabiliyor'' dedi.

-ANZER BALININ KİLOSU 450 YTL'DEN...-

Şükrü Çatır, bu yıl hava şartlarının elverişli gitmesine bağlı olarak yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini söyledi. Bunun, son yıllardaki en yüksek üretim miktarı olduğuna dikkati çeken Çatır, ''Bu yılki miktara yakın üretim yaklaşık 6-7 yıl önce olmuştu. Ancak, o zaman dahi bu kadar ürün alınamamıştı. Hacettepe Üniversitesine tahlile gönderdiğimiz baldan yaklaşık 500 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Tescillenen balı mühürleyerek kilogramı 450 YTL'den sattık. Şu an elimizde bal kalmadı. Kooperatife yaklaşık 400 kişi müracaat ederek, bal satın almak istedi'' diye konuştu.

Çatır, bal miktarının geçen yıllara oranla yüksek olmasına rağmen yine de talebin karşılanamadığını ifade ederek, Anzer balının mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi amacıyla kullanıldığını kaydetti.

-SAHTE ANZER BALI...-

Şükrü Çatır, Anzer balı adı altında piyasaya çeşitli balların sürüldüğünü, vatandaşlardan bunlara aldanmamalarını istedi.

Piyasada Anzer balı bulunmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çatır, şöyle devam etti:

''Bazı internet sitelerinde ve farklı illerde bakkallarda dahi 'Anzer' adı altında bal satışı yapıldığını biliyor, duyuyoruz. Hatta bu ballar, bizim belirlediğimiz fiyatın çok daha fazlasına Anzer balı diye satılıyor. Bunların Anzer balı olması mümkün değil. Anzer balının marka tescili ve satışı sadece kooperatifimiz tarafından yapılmaktadır. Başka bir yerde de bayimiz yoktur. Vatandaşlar bu tür yerlerde satılan ballara ve satan kişilere aldanmasınlar. Kooperatif olarak bunları engellemek için çalışmalar yapıyoruz.''

Haber 7



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs