En Sıcak Konular

Van'daki olaylar için soruşturma

26 Mart 2008 22:33 tsi
Van’da Nevruz’un “izinsiz” kutlanmasına, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda 1 kişinin ölmesi üzerine, İçişleri BakanlığI 2 müfettiş görevlendirdi.

DTP’liler, Van’da, Nevruz’u, 22 Mart’ta kutlamak için izin istemiş, Valilik ise 21 Mart’ta kutlamaya izin vermişti. Ancak, 21 Mart’ta güvenlik güçlerinin önlem aldığı alana gelmeyen DTP’liler, ertesi gün kutlama yapmak isteyince, güvenlik güçleri müdahale etmiş, kutlamalar kana bulanmıştı. Olaylarda 1 kişinin hayatını kaybetmesi, bazı kişilerin yaralanması nedeniyle, İçişleri Bakanlığı, araştırma yapması için bir mülkiye, bir de polis müfettişi görevlendirdi.

Çalışmalarına başlayan müfettişlerin, ilk etapta Vali Özdemir Çakacak ve Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez’le daha sonra da olaylarla ilgili bilgi sahibi olan kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf ve vatandaşlarla görüşecekleri bildirildi.

4 GÜN SÜREN SORGUDAN SONRA ADLİYE’DE SORGU
Olaylarda gözaltına alınan, DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar’ın da aralarında bulunduğu 60 kişi; Emniyet’te 4 gündür süren sorgularının ardından, adliyeye sevk edildi.
uu
Yoğun güvenlik önlemleri altında Emniyet’e getirilen 60 kişinin, cumhuriyet başsavcı vekilliğinde ifadeleri alındıktan sonra mahkemeye sevk edileceği belirtildi.


Bu arada, Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, Adliye Sarayı’nın önünde toplanan Van Barosu avukatları adına yaptığı açıklamada, Van Valisi Özdemir Çakacak ve Emniyet Müdürü Salih Kesmez hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Hakkari’de de, Nevruz gösterileri sırasında gözaltına alınan 30 kişi de adliyeye sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü’nde 4 gündür devam eden işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen 30 kişinin, cumhuriyet savcılığında sorgulanmasına başlandı.

İZMİR’DE 18 GÖSTERİCİ TUTUKLANDI
İzmir’de de Nevruz’da izinsiz gösteri yaptıkları, işyeri ve araçlara zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 37 kişi adliyeye sevkedildi ve 18’i tutuklandı; 15’i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mersin’in Tarsus ilçesinde de Nevruz kutlamaları sırasında gözaltına alınan 26 kişiden 24’ünün tutuklandığı bildirildi.

DİYARBAKIR’DA BİR İZİNSİZ GÖSTERİ DAHA
Bu arada, bugün Diyarbakır’da bir “izinsiz gösteri” düzenlendi ve yine polis müdahalesiyle sonuçlandı. Kendilerini Özgür Yurttaş Derneği üyeleri olarak tanımlayan, aralarında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da bulunduğu grup, daha sonra Bağlar beldesinde bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından PKK lehine slogan atan ve izinsiz gösteri yapmak isteyen grup, polisin uyarısına rağmen dağılmadı ve polise taş attı. Polisin tazyikli suyla müdahale ettiği olayda, gruptan bazı kişiler gözaltına alındı.
 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs