En Sıcak Konular

81 ilden "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısı

26 Mart 2008 17:02 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğündeki 7 kuruluş, bugün ''Türkiye İçin Sağduyu'' başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiri 81 ilde aynı anda kamuoyuna okundu.

AKP'ye kapatma talebi, Ergenekon soruşturması ve Anayasa değişikliği tartışmasıyla başlayan gerginliğin toplumun geneline ve ekonomiye yansımasından endişe duyan sivil toplum kuruluşları harekete geçti.
 
TÜSİAD'dan sonra; memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayi temsilcisi olan TOBB, TİSK, TESK, Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Hak-İş ve Türk-İş başkanları bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi ve "Türkiye İçin Sağduyu" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamada, bugünlerde en çok sağduyu ve serinkanlılığa ihtiyaç duyulduğu ifade edildi ve saat 09.30 itibarıyla Edirne'den Hakkari'ye, Gaziantep'ten Samsun'a Türkiye'nin her tarafından örgütlerin ortak açıklamayı basın mensuplarına okuduğu bildirildi.

"İktisadi tedbir yerine sağduyu arıyoruz"

İstanbul'da açıklamayı okuyan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması, hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız, bir talihsizliktir" dedi.
 
Sivil toplum örgütleri, Türkiye'nin bir an önce işsizlik başta olmak üzere iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

Rifat Hisarcıklıoğlu'nun okuduğu bildiriden bazı başlıklar şöyle:
 
- Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele, siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.
 
- Türkiye'de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmaktadır.  Siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir.
 
- Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.
 
- Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasi işleyişi için son derece önemli.
 
- Ülke Anayasa'yı ve Siyasi Partiler Kanunu'nu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisinde. Oysa ki yapılması gereken, ülkeyi ekonomik, siyasi ve sosyal standartları gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalı.
 


- Türkiye'nin, gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile kendi değerlerini bütünleştirecek bir anayasa ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı var.
 
- Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatı ile hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir.
 
Açıklamada, "Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak bu zor zamanda sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız" denildi.
 
"Türkiye, bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır" denilen açıklamada, "Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin, ama kimsenin hakkı yoktur" ifadesi kullanıldı.
 
"Empati yapmalıyız, uzlaşı kültürü gerek"
 
Bildirinin okunmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı, "Birbirimize 'öteki' diye bakmaya başladığımız an, en büyük zararı toplum olarak göreceğiz. Empati yapıyor olmayız, karşımızdakinin kaygısı, düşüncesi nedir? Uzlaşı kültürü ortaya çıkmalı" dedi.
 
"Türkiye'nin bir araya gelmesi ile ilgili en somut adım burası" diyen Hisarcıklıoğlu, "Herkes aldığı mevcut pozisyondan bir adım geri atmalı... Diyaloğu ortaya çıkarmak istiyorsak buna mecburuz. Uzlaşma için bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu.
 
TOBB Başkanı, "Türkiye için Sağduyu Çağrısı"nı, bütünsiyasi parti genel başkanlarını, Meclis Başkanı'nı ve Cumhurbaşkanı'nı ziyaret ederek dile getireceklerini bildirdi.
 
Hisarcıklıoğlu, "Aslında biz somut neticeleri de söylüyoruz. Yeni bir Anayasa ve siyasi partiler yasasına ihtiyaç var. Yani bunu dikkate aldığımız zaman, gerçek noktaya odaklanmış olacağız" dedi.
 
Rifat Hisarcıklıoğlu, çağrılarının herkese olduğunu ifade etti ve "Ortak uzlaşı için girişimlerimiz var. Sadece siyasi partiler değil... Sadece bürokrasi değil... (Herkesin) Birbirini 'öteki' diye dışlamadığı bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu.
 
TÜSİAD-TOBB buluşması gerçekleşti
 
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti.
 
TOBB'un İstanbul'daki merkezinde gerçekleştirilen ziyaret sonrası açıklama yapan Yalçındağ, son günlerde toplumdaki gerginlikten ve kutuplaşmadan TÜSİAD olarak son derece tedirgin olduklarını ve üzüntü duyduklarını ifade etti.
 
Pazartesi günü bir basın bildirisi yayımladıklarını hatırlatan Yalçındağ, bildiride, bu aşamada toplumda yeniden güven telkin etmek, umut vermek ve toplumsal dayanışmayı göstermenin çok önemli olduğunu söylediklerini kaydetti.
 
Başta siyasi partiler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine görev düştüğü düşüncesinde olduklarını dile getiren Yalçındağ, "Bu noktadan hareketle bugün TOBB'u ziyaret ettik. Rifat Bey'le birçok konuyu konuştuk ve birçok konuda da görüş birliği içinde olduğumuzu gördük" dedi.
 
"Bu gerginliği, demokrasiye ve hukuka güven duyarak, saygı duyarak ve ona tam sarılarak aşabiliriz inancındayız" diyen Yalçındağ, toplumsal kardeşliği gösterme, pekiştirme bunun için çaba sarf etmek için herkese görev düştüğünü söyledi.
 
Yalçındağ, bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüşeceklerini, işçi ve işveren sendikalarıyla da biraraya geleceklerini kaydederek, bu görüşmelerin ardından TOBB ile bir kez daha buluşacaklarını söyledi.
 
"Siyasi partilere mesajınız olacak mı?" şeklindeki soruyu da Yalçındağ, "Bizdeki bu dayanışma, diyalog ve kardeşlik atmosferini tabii siyasi kurumlarımızdan da bekliyoruz" diye yanıtladı.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da TÜSİAD'ın, duyduğu kaygıyı toplumla paylaştığını ve bu çerçevede aynı kaygıları görüşmede kendilerine de aktardığını söyledi.
 
Yalçındağ'ın ifade ettiği genel kaygılar noktasında toplumda da aynı hassasiyet bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Önümüzdeki dönemde de yakın işbirliği içerisinde ülkemizin birlik ve beraberliği, kardeşlik duyguları içerisinde ülkemizin layık olduğu şekilde bir noktaya gelebilmesi, çabamız bu" diye konuştu.
 
TÜSİAD'dan açıklama
 
TÜSİAD yazılı bir açıklama yaparak, ''mevcut kutuplaşmanın adım adım tırmanarak toplumsal tramvaya'' dönüşmek üzere olduğunu bildirmişti.
 
TÜSİAD açıklamasında, Yönetim Kurulu'nun son günlerdeki güncel gelişmeleri kaygıyla değerlendirdiğini, ülkenin "adım adım rejim krizine yol açabilecek bir ayrışma ve kutuplaşma" içine girmesinden endişe duyduğu kaydedildi.
 
Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin, kurumların ve toplumun tüm kesimlerinin "itidal ve sağduyu" içinde hareket etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Mevcut durumu ancak diyalog ile ve gerilimi düşürerek tam demokrasiyle, hukuka koşulsuz saygıyla aşabileceğimizi, toplumsal huzura bu şekilde yeniden ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" denildi.
 
Açıklamada, "Mevcut kutuplaşma, adım adım tırmanarak toplumsal travmaya dönüşmek üzeredir. Kutuplaşmanın taraflarının, attıkları her adımla, aldıkları her inisiyatifle ve gösterdikleri her tepkiyle durum daha da endişe verici hale gelmektedir. Siyasi faaliyet, durumun gerektirdiği asgari sorumluluk anlayışından uzaklaşan bir yaklaşım ve söylemle sürdürülmektedir" ifadesine yer verildi.

CNN



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs