En Sıcak Konular

Amerika, Nabucco'ya destek tazeledi

26 Mart 2008 16:40 tsi
Amerika, Nabucco'ya destek tazeledi ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin önceki günkü Ankara temaslarında terör örgütü PKK, Irak, İran ve Afganistan konularının yanı sıra enerji de gündeme geldi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ile aynı gün Ankara'da bulunan Cheney, Türkiye'nin enerji koridoru olmasının önemine dikkat çekerek, ülkesinin Nabucco doğalgaz boru hattı projesine desteğini yineledi. Proje, Hazar ve Ortadoğu doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngörüyor.

Görüşmelere ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, enerji konularına ilgisiyle bilinen ABD Başkan Yardımcısı'nın Irak'taki enerji projelerine değindiğini söyledi. Türk tarafının, Irak'taki hem arama faaliyetlerinde aktif rol almak istediğini hem de Irak doğalgazının dış pazarlara açılmasında önemli rol oynayabileceğini dile getirdiğini, Amerikan tarafının da konuya 'gayet olumlu yaklaştığını" belirtti.

ABD'nin PKK kararlılığı sürüyor

Ankara, Dick Cheney'nin ziyaretini, Türk-Amerikan ilişkilerinde yükselen eğilimin yeni bir adımı olarak görüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'daki Washington ziyaretine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, ABD'nin bu görüşmeden sonra tercihini Türkiye'den yana kullandığını vurguluyor. Cheney'nin Ankara temaslarında da PKK "ortak düşman" olarak nitelendirilerek, "bu ortak düşmana karşı mücadele kararlılığı" vurgulandı. Görüşmelerde, PKK'nın Irak'ın kuzeyinden tasfiye edilmesi gerektiği ve istihbarat paylaşımı çerçevesinde terörle mücadelenin süreceği hususlarındaki mutabakat teyit edildi. Türk tarafı, PKK'nın tasfiye edilmesiyle birlikte Türkiye'nin Irak'a yönelik katkılarının daha da artacağı mesajını verdi. Cheney'nin ayrıca Kuzey Irak'taki Kürt liderlerden Ankara'ya "terör örgütü PKK'ya karşı birlikte çalışma" mesajı getirdiği bildirildi. Ziyarete ilişkin bilgi veren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Cheney'nin, Türk yetkililere, hem merkezî Irak hükümetinin hem de Iraklı Kürt liderlerin PKK konusunu çözmek için birlikte çalışma yönünde isteklerini içeren mesajı ilettiğini söyledi. PKK ile mücadelede askerî olmayan unsurlar konusunda ise ABD'den bir talep gelmedi. Kerkük referandumunun ertelenmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği görüşmelerde, Cheney, ülkesinin İran'a yönelik ABD'nin bilinen endişelerinden bahsetti. Afganistan'ın görüşmelerde ana gündem maddesi olmadığını bildiren diplomatik kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın görüşmesi dahil olmak üzere temaslar sırasında ABD'nin Türkiye'den asker istemediğini savundu. Afganistan'da istikrarın tesisi ve sürdürülmesi konusunda taraflar mutabık kalırken, Cheney, bu ülkeye katkılarından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.

Görüşmelerde Türk tarafı, Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler çerçevesinde başlayan yeni sürecin uluslararası toplum tarafından desteklenmesini istedi. Balkanlar'ın barış ve istikrarının tesisi için Kosova'nın her alanda desteklenmesi gereğinin dile getirildiği görüşmede, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve ABD'nin füze savunma kalkanı projesi ise hiç konuşulmadı.

Zaman



Bu haber 148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,138 µs