En Sıcak Konular

2008'de ekonominin rontgeni çekildi

26 Mart 2008 12:30 tsi
2008'de ekonominin rontgeni çekildi Deloitte Türkiye, ''Ekonomik Görünüm 2008-Mart'' raporunu ''Yeni Dünya, Yeni Riskler'' başlığıyla yayınladı. Deloitte Türkiye'nin Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer'in hazırladığı çalışmada, yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiği b

REFORMLAR DEVREYE HIZLA SOKULMALI

Raporda, yeni ivmeyi yakalamanın yolunun, sosyal güvenlik, vergi ve adalet gibi temel yapısal reformları hızla devreye sokmaktan ve IMF ile ilişkileri istikrara kavuşturmaktan geçtiği ifade edilirken, bu nedenle IMF ile sürdürülen 7. gözden geçirme çalışmalarının bir an önce tamamlanmasının önem kazandığının altı çizildi.

TÜRKİYE NE YAPMALI?

Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama Ortağı M. Sait Gözüm, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, Bu belirsizlik ortamda performansı düşen Türkiye'nin hızla kırılganlıklarını azaltması gerektiğinin altını çizen Gözüm, bunun için öncelikle istikrar korunurken, yapısal reformların hızla devreye sokulması gerektiğini vurguladı.

BÜYÜME ORANI

15 Şubat 2008'e kadar olan veriler dikkate alınarak düzenlenen raporda, 2008 sonu itibarıyla Türkiye'nin büyümesinin yüzde 4-4,5 olacağı tahmin ediliyor.

ENFLASYON RAKAMLARI

Enflasyon oranının ise 2007'ye göre düşeceği, ancak hedeflenen yüzde 4'ün yine oldukça üzerinde olacağı öngörülüyor.

İŞSİZLİK ORANI

Raporda, Nisan 2006'dan beri azalma eğilimi gösteren işsizlik oranının yeniden yükselmeye başladığı ve Kasım ayı verilerine göre yüzde 10,1 olarak gerçekleştiği belirtilirken, işsizlik oranındaki hafif yükselme eğiliminin 2008 yılında süreceği tahmin ediliyor.

CARİ AÇIK

2008 yılında Türkiye ekonomisinin yaklaşık 35 milyar doları enerji faturası olmak üzere toplam 46-47 milyar dolar civarında cari açık vermesi öngörülürken, bunun da ciddi bir dış finansman sorununu ortaya çıkardığının altı çizildi.

İKİ ÖNEMLİ SORUN

İthalatın ihracattan daha hızlı artmaya devam etmesi ve küresel ekonomik koşulların yol açtığı likidite darlığının, 2008'de Türkiye'yi zorlayabilecek iki önemli sorun olarak ön plana çıkacağı belirtililiyor.

YABANCI YATIRIMLAR

Deloitte Türkiye'nin çalışmasına göre, bu yıl sonuna kadar ülkeye 13 milyar dolar civarında doğrudan yabancı sermaye girişi beklendiği, YTL'nin değerlenme sürecinde ise yolun sonuna gelindiği, bu yıl bir miktar değer azalması yaşanabileceği kaydedildi.

İnternet Haber



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs