4 fark | " /> 4 fark | "/>

En Sıcak Konular

İki paket arasındaki 4 fark

26 Mart 2008 10:30 tsi
İki paket arasındaki  4 fark Kapatma yolunu kapatacak Anayasa Değişiklikleri Paketi zor dönemeçte. Nedeni partilerin 'kırmızı çizgileri'nde yatıyor...

ANKARA - Ak Parti ile MHP parti kapatma sisteminin değiştirilmesine ilişkin çalışmalarını tamamladı. MHP’nin parti kapatma sistemine ilişkin kırmızı çizgileri var. MHP’nin şartları Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından açıklandı. Şimdi gözler AK Parti’de. AK Parti, MHP ile masaya oturup oturmayacağı kararını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yurda dönmesinin ardından verecek.

MHP ile masaya oturulmazsa; AK Parti’nin önünde iki seçenek kalıyor:
-Ya referandumu göze alarak hazırladığı değişiklik teklifini gündeme getirecek.
-Ya da, anayasada parti kapatılmasına ilişkin herhangi bir değişiklik girişiminde bulunmayacak. Hazırladığı değişiklik tekliflerini rafa kaldıracak.

MHP’nin parti kapatma sistemine ilişkin ‘olmazsa olmazları’nı deklare etmesinin ardından, AK Parti’nin planlanları bozuldu.

Çünkü, iki parti de Anayasa’nın 68 ve 69’ncu maddelerinde birbirine yakın değişiklikler yapmayı düşünse de; MHP’nin parti yerine siyasilere yasak getirilmesine ilişkin önerisi AK Parti’yi endişelendiriyor.

İşte iki partinin planladığı değişiklikler ve uzlaşmayı zora sokan farklar:

AK PARTİ’NİN İSTEDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

1-BİREYSEL SORUMLULUK DÖNEMİ: Anayasa’nın 69. maddesinde yapılacak değişiklikle, siyasi parti yöneticileri ve üyelerinin işlediği suçların parti kapatma gerekçesi olmaktan çıkarılacak. Bireysel sorumluluk döneminin getirilecek. Bireysel sorumluluk kapsamında, bir eylemin suç sayılması için kesinleşmiş mahkeme kararı aranacak.

2- İZİN SİSTEMİ: Ak Parti’nin üzerinde durduğu formüllerden birisi de, kapatma davası açılmadan önce TBMM’de izin alınması şartı getiriliyor. Buna göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın resen kapatma davası açamayacak. Kapatma davasanın açılması için TBMM’den izin alınması şartı getirilecek.

3- ODAK TANIMINA VENEDİK AYARI: ‘Venedik kriteri’ olarak bilinen, parti kapatma “şiddete destek verme” şartına bağlanacak. Siyasi partilerin yasaklanması veya kapatılmasının, sadece partilerin şiddeti siyasal bir araç olarak kullanması, ya da anayasal güvence altına alınmış hak ve özgürlükleri yok etmek ve demokratik anayasal düzeni yıkmak için şiddet kullanmayı savunmaları durumunda haklı görülebilecek.

4- GEÇİCİ MADDE İLE DAVA DÜŞECEK: Ak Parti, hazırlanacak anayasa değişikliğine eklenecek bir geçici maddeyle, Anayasa Mahkemesi’ne parti kapatma davası açılması TBMM’nin izin şartına bağlanacağından dolayı, Yüksek Mahkeme’nin gündeminde bulunan bütün kapatma davalaranın, yeni anayasa değişikliği çerçevesinde yinelenmesini isteyecek.

MHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

1-KİŞİSEL SORUMLULUK: Anayasa’nın 68 ve 69. maddelerinde gerekli değişiklikler yapılarak, siyasi partilerin hükmü şahsiyetinin kapatılarak cezalandırılması yerine, Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı hareket eden parti yöneticisi ve üyelerinin sorumlu tutularak cezalandırılmasının önü açılması.

2-DOKUNULMAZLIKLARA AYAR: MHP, Anayasa’nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 84. maddesinin 5. fıkrasında değişiklik yapılarak, işledikleri fiiller nedeniyle şahsi sorumlulukları Anayasa Mahkemesince tespit edilen parti üyesi ve yöneticisi konumundaki milletvekillerinin, vekilliğinin düşürülmesinin önün açılmasını talep ediyor.

3-VENEDİK YETMEZ: MHP, Venedik kriteri olarak bilinen, şiddeti ve terörü siyasal bir araç olarak gören ve anayasal düzeni yıkmak amacıyla şiddeti ve şiddet kullanmaya dayalı faaliyetleri savunan siyasi partilerin bu çerçevenin dışında tutulmasına ilişkin düzenlemeyi de yeterli bulmuyor. MHP, bölücü ve terör eylemlerini destekleyen siyasi partilere ağır yaptırımlar getirilmesini istiyor.

4- YARGITAY VE ANAYASA MAHKESİNE DOKUNMA: MHP’nin olmazsa olmazları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın resen dava açma yetkisine dokunulmaması, Anayasa Mahkemesi’nin oy nisabında herhangi bir değişiklik yapılmaması yer alıyor.

İnternet haber



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,947 µs