En Sıcak Konular

Sabancı suikasti iyice derinleşti

26 Mart 2008 10:25 tsi
Aydınlık dergisi binasında bulunduğu belirtilen belgeler, Özdemir Sabancı suikastını gerçekleştiren eller üzerindeki sis bulutlarını dağıtıyor..

Ergenekon operasyonu kapsamında aranan Aydınlık dergisinin yönetim binasında Özdemir Sabancı suikastına ilişkin bilgiler içeren ajandanın bulunması tartışmalara yol açtı.

Ajandada Sabancı suikastı sanıkları DHKP-C'li Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın adının geçmesi suikastla ilgili davaya yeni boyut katacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ajandanın 1995 yılına ait olması da bilgilerin suikast tarihinden, yani 9 Ocak 1996'dan önce deftere yazıldığı kuşkusunu doğuruyor.

Sabancı cinayetinde yurtdışı bağlantıları da olan bir Gladyo yapılanmasının rolünün bulunduğu ileri sürülmüştü. Suikastta asıl hedef olduğu söylenen Sakıp Sabancı'nın cinayetin olduğu dönemde Kürt sorununun çözümüne yönelik bir paket üzerinde çalıştığı biliniyor. Türkiye, suikastın olduğu günlerde genel seçimlerin ardından koalisyon hükümeti arayışındaydı. Aralık 1995 seçimlerinde Refah Partisi 21.38, ANAP 19.65, DYP ise 19.18 oy almıştı.

SEBEP KÜRT SORUNU MU?
Cumhurbaşkanı Demirel, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a hükümeti kurma görevini verdi. Aynı gün İstanbul'da Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe öldürüldü. Örgüt üyesi Fehriye Erdal'ın suikasttan beş ay önce Sabancı Center'da temizlik görevlisi olarak işe başladığı, Susurluk kazasında Abdullah Çatlı ile birlikte ölen polis şefi Hüseyin Kocadağ'ın referans verdiği ortaya çıkmıştı . 54. Hükümet, suikasttan 6 ay sonra 28 Haziran'da kurulabildi. Formül, RP-DYP koalisyonuydu. 28 Şubat kararlarının ardından 1997 yılında Refahyol koalisyonu bozuldu. Mustafa Duyar, Abdi İpekçi cinayetinin azmettiricisi ülkücü Yalçın Özbey'le Almanya'da karşılaştığını, suikasttaki silahın sonradan Susurluk'ta kaza yapan araçtan çıktığını iddia etti ve "Sabancı'yı Güneydoğu işine el attığı için öldürmemiz istendi" dedi. Duyar, cezaevinde öldürüldü. Diğer tetikçi Akkol'un akıbeti bilinmiyor. Erdal ise Belçika'da tarafından iade edilmiyor.

Aktif haber



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs