büyük stratejisi! | " /> büyük stratejisi! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin büyük stratejisi!

26 Mart 2008 09:32 tsi
ABD'nin büyük stratejisi!
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen İran'ın nükleer çalışmaları konusunun masaya yatırılması hakkında strateji uzmanları şok değerlendirmelerde bulundu.

ABD, Şii bloğunu tarihi ablukadan kurtardı. Irak Şii devleti fiilen mevcut. İran; Türkiye, Rusya ve Pakistan'a karşı müthiş bir stratejik alan gücüne Saddam'ın devrilmesiyle ulaştı. İran'ın büyümesi ise bu üç ülkenin Beyaz Saray'a mecbur olmasını sağlayacak. Strateji, İran'a alan aç, eski dünyaya sahip ol mantığına oturtuldu.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen İran'ın nükleer çalışmaları konusunun masaya yatırılması hakkında strateji uzmanları şok değerlendirmelerde bulundu. Buna göre, süreci 1979 yılından başlatan uzmanlar, Ortadoğu'da Şii akıma karşı büyük bir askeri ve siyasi kale olan Saddam rejiminin yok edilmesini ABD'nin İran rejimine verdiği gizli destek olarak yorumluyor.

IRAK Şİİ DEVLETİNİ ABD KURDU

Bu stratejiye göre, Türkiye'nin Balkanlar ve Orta Asya'da enerji koridorunda güç kazanmasının önüne geçmek ve Ortadoğu'da Soğuk Savaş sonrası yeni bir Arap politikası belirlemesini önlemek için Türkiye'ye karşı İran stratejik alan yaratma açısından ABD tarafından büyütülüyor. İran'ın ulusal stratejisi olan yeni Şii alanlar doğurma ve eskileri (Lübnan, Irak, Pakistan Şia'sı) geri alma doktrinin ABD'nin işgalinden sonra gerçekleştiğinin altını çizen uzmanlar, yeni bir Şii devletinin doğmasını Humeyni'nin değil Bush yönetiminin sağladığını belirtiyorlar.

Uzun vadeli politikalarla İran'ın bölgede güçlü konuma gelmesinin hem Sovyetler sonrası Rusya'yı frenlediğini hem de Pakistan'ın oturmamış politik emellerini normalize ettiğini belirten stratejistler, ABD'nin bilinçli olarak yaptığı İran rejim düşmanlığının aslında İran'ı büyütme ve denge ülke yapma stratejisi olduğunun altını çiziyorlar. Dick Cheney'nin İran'la savaş olasılığını ağzına almasını petrole dayalı hem Arap ve Sünni sermayesine yön verme hem de İran'ı 'öcü' kılığında Sünnilere pazarlama olduğunu vurgulayan uzmanlar, asıl oyunun risk faktörü yüksek Türkiye politikasında (Türk-Kürt-ABD ilişkileri; Orta Asya enerji koridoru) İran'ın tarihi 'Acem' rolünü Ankara politikalarının önüne koyarak Bush taleplerine Türkiye’yi açmak olduğunu belirtiyorlar.

İRAN’LA SÜNNİLERİ YÖNLENDİRME

Irak'ta Sünni aktörleri ya temizleyip ya da güçsüz hale getiren ABD'nin Şii dünyasına tarihi direnç merkezi olan Batı karşıtı Sünni Ortadoğu'ya İran'ın büyük bir gözdağı olarak sunulması İsrail ve Beyaz Saray'ın iki olumsuzdan pozitife varma strateji olduğu önemle vurgulanıyor. Bütün bu hedeflerin, Ortadoğu'da söz dinlemeyen toplumsal yapıya reel politik engeller koymak ve çok boyutlu politik denklemi ters açıdan çözmek olduğu belirtiliyor.

bugün



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs