Cehennem'in kapısını açtı | " /> Cehennem'in kapısını açtı | "/>

En Sıcak Konular

Papazlar Cehennem'in kapısını açtı

26 Mart 2008 09:27 tsi
Papazlar Cehennem'in kapısını açtı Norveçli bir papaz tarafından başlatılıp Danimarka’ya da sirayet eden Cehennem tartışması yeni bir boyut kazandı. Protestanlar bu kez de yeni İncil çevirilerinden Cehennem kavramının çıkarılmasını önerdi. Gözler Vatikan'da...

Norveçli bir papaz tarafından başlatılıp Danimarka’ya da sirayet eden cehennem tartışmasında yeni kapılar açılıyor. Protestan papazların yeni incil çevirilerinden "cehennem" kavramının çıkarılması önerisine şu tepkiler geldi:

Tanrı tartışması

Danimarka’da okur mektuplarında "Tanrı’nın varlığını da tartışalım. Tanrı varsa neden savaşlar, açlık ve yoksulluk var" deniyor.

Işık ve karanlık

Bazı teologlar, "Hayat ve ölüm, ışık ve karanlık varsa, cennet ve cehennem de vardır" diyor.

Cehennem kalsın

Norveç’te 1200 kişi arasında yapılan ankete göre yüzde 70 "cehennem kalkmasın" diyor. Yüzde 30 ise "cehennem" fikrini istemiyor.

Norveçli Papaz Odd Bondevik tarafından ortaya atılan "Cehennem yoktur" tartışması Danimarka’da kiliseler, misyonerler, dini kuruluşların yöneticilerinden sonra halk arasında da tartışılmaya başlandı. Cehennem tartışmasına katılan halkın büyük çoğunluğu gazetelere yazdıkları okuyucu mektuplarında "Sadece cehennemin değil, Tanrı’nın varlığını da tartışmamız gerekir. Tanrı varsa, neden açlık var? Neden savaşlar var? Neden zengin fakir var. Neden bazıları ölüm ve hayat üzerinde söz sahibiymiş gibi davranıyor. Öldükten sonra neler olacağını kim biliyor?" şeklinde sorular yöneltiyor.

Tartışmanın başlatıldığı Norveç’te ise VG gazetesinin 1200 okur arasında yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 70’si cehennem kavramının kaldırılmasına karşı çıkarken, yüzde 30’u kaldırılmasından yana oy kullandı.


İçimizdeki Misyon kuruluşu başkanı Anders Dalgaard şöyle konuştu: "Cehennem olmadan cennet olmaz. Teologların çıkış noktası gibi İncil bize iki çıkış yolu olduğunu yani, affedilmek ve cezalandırılmak olduğunu öğretiyor. Tıpkı aydınlık ve karanlık, hayat ve ölüm gibi. Onlar oldukça cehennem de olacaktır. Cehennem kavramı Tanrı’nın sevgisi ve varlığının ispatıdır. Cehennem bizim süresiz acı çekeceğimiz bir yer değil. Cehennemi, hayatta da yaşayabiliriz."

İskandinav cehenneminde ateş değil buzullar var

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Yıldırım, Kuzey Avrupa ülkelerinde "cennet ve cehennem" algısının farklı olduğunu belirterek, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka’nın kuzeyinde yaşayan Lap halkının, "cehennemi buzlarla kaplı", cenneti ise güneşle ısınan "sıcacık bir yer" olarak algıladıklarını söyledi. Avrupa’nın kuzeyindeki ülkelerin Hıristiyanlıkla 500 yıl önce tanıştıklarını, "mutaassıp Hıristiyanlık" dönemini yaşamadıklarını belirten Yıldırım, " Müslümanlar cennetin, ırmakların aktığı, serin bir yer olduğuna inanır. Lap halkı, Kuzey Kutbu’na yakın olduğundan, cenneti sıcak, cehennemi ise buzlarla kaplı olarak algılıyor"

KUTSAL KİTAPLAR NE DİYOR

İncil’de cehennem

Hıristiyanlıkta 4 farklı İncil var ve mezheplerin farklı yorumu nedeniyle değişikliğe uğrayan bir kavram. Vatikan’a göre cehenmem tartışılamaz bir gerçek. Buna karşılık İncil, cehennemi ayrıntılı tarif etmiyor. Yeni Ahit’te cehennem diye tercüme edilen İbranice sözcük sheol, kapalı yer-mezar anlamında.

Kuran’da cehennem

İslam’a göre ahiretteki azap yeri. Cehennem için kullanılan isimler, tanımlayıcı nitelikte: Nár (ateş), Háviye (düşenlerin çoğunun geri dönemediği uçurum), Hutame (obur ve kızgın ateş). Azap şöyle anlatılır: "O gün suçlu-günahkarların bukağılara vurulduklarını görürsün. Giyimleri katrandandır, yüzlerini ateş bürümektedir."

Hürriyet



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs