En Sıcak Konular

İsveç'te çocuk parası tartışmaya yol açtı

26 Mart 2008 08:45 tsi
İsveç'teki Merkez Parti Başkanı ve Finans Bakanı Maud Olofsson, yüksek gelirli ailelerin çocuk parasının iptalini istedi. Olofsson'un teklifine en başta iktidar ortakları karşı çıktı.

Mevcut sistemin haksız olduğunu düşünen Bakan Olofsson'un, mevcut parti liderleri içinde en yüksek gelire sahip birisi olarak konuşması ise, ayrı bir eleştiri konusu oldu.

"Ülkenin aile politikası çok güzel" diye konuşan Bakan Olofsson, yine de yeni bir öneride bulunduğunu belirterek, "Ülkede çocuğu bulunan herkes çocuk parası almakta ama birçok kimse, 'yüksek geliri olan kimseler niye çocuk parası alıyor', diye düşünüyor. Bu dönemde reformlar, aile politika reformları yapılırken, bu konuya da bakılması gerekir" dedi.

Yüksel gelirli birçok kişinin çocuk parasını alır almaz çocuklarının hesabına yatırarak birikim yaptığına dikkat çeken Olofsson, "geliri düşük olan ailelerin bu paraya son kuruşuna kadar ihtiyaçları olduğunu" aktardı.

SVD gazetesi, bakanın eşitlik vurgusuyla iyi notlar aldığını, ayrıca düşük ve orta gelirli kimselerin vergilerinin düşürülmesi noktasında küçük şirketlerini ön planda tuttuğunu yazdı. İsveç medyası, Bakan Olofsson ve Merkez Parti'nin, iklim sorunlarını, enerji ve fakir emekli haklarını ele aldığını, bu girişimlere alta tabakadakiler nezdinde prim yapmakta olduğunu belirtiyor.

İktidardaki diğer sağ partiler Olofsson'un bu önerisini veto ettiler. Net bir şekilde tavır koyan Folk (Liberal) Parti Sekreteri Erik Ullenhag ve Moderat (Muhafazakâr) Parti Sekreteri Schlingmann, "İsveç, refah modelini silemez. Yıllardır çocuk parası ödenmiştir, bu da böyle devam edecektir. Bu, temel prensibimizdir. Bu şekilde insanlara şu mesajı vermiş oluruz yoksa; az çalış, böylece yüksek gelir al" mesajı verdiler.

İktidardaki diğer sağ partili Hristiyan Demokratlardan Lars Gustafsson, Maud Olofsson'un fikrine karşı, "İsveç'te herkes eşittir diye bir adetimiz var" şeklinde tepkide bulundu.

-EN FAZLA MAAŞI OLOFSSON ALIYOR-

Başkalarının çok maaş aldığını söyleyen Maud Olofsson, aynı zamanda en çok maaş alma unvanını da elinde bulunduruyor. Bakan Olofsson, yılda 1 milyon 212 bin İsveç Kronu (yaklaşık 127 bin Euro) bakanlık maaşı olarak alırken, 450 bin (47 bin 115 Euro) İsveç kronu da partisinden almakta. bu da aylık 138 bin 500 İsveç kronu (14 bin 500 Euro) yapmakta. Bu gelirle de Olofsson, Başbakan Fredrik Reinfeldt bile fazla maaş alıyor.

Bu konunun gündeme getirilip yoğun eleştirilere tutulması karşısında Olofsson, "Benim partim buna değdiğimi düşünüyor ve 3 ayrı da işim var; başbakan yardımcılığı, bakanlık ve parti başkanlığı. Hesap ettiğimize göre, haftada 90-95 saat arası çalışıyorum. Bu kadar zevkli olmasa, bu çalışmaya gücüm yetmez" şeklinde kendisini savunuyor.

zaman



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs