İran değil, Rusya ve Çin! | " /> iyibilgi zoom" /> İran değil, Rusya ve Çin! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

ABD'nin derdi İran değil, Rusya ve Çin!

26 Mart 2008 04:46 tsi
ABD'nin derdi İran değil, Rusya ve Çin! SSCB'nin son başkanı Gorbaçov, ABD'nin kurmayı düşündüğü füze kalkanının Rusya ve Çin'e karşı olduğunu söyledi. iyibilgi zoom

Eski Sovyetler Birliği Başkanı Mikhail Gorbaçov, Avrupa'daki ABD füze kalkanı sisteminin İran'a değil Rusya ve Çin'e yönelik olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti televizyonunda dün yayımlanan mülakatında Gorbaçov, "Sistemin İran'a karşı mı kullanılacağını düşünüyorsunuz? Hayır. Bütün sistem Rusya ve Çin'e yönelik. Amerikan radarı ciddi bir sorundur. Çek Cumhuriyeti uzun süredir kendi halkına danışmadan bunu kabul etmeye hazırlanıyor. Eğer bu gerçekten gerekli ise, başka türlü de halledilebilir." dedi.

Moskova yönetimi Çek Cumhuriyeti'ne kurulmak istenen radar ve komşusu Polonya'ya kurulması düşünülen füzesavar sistemin Rusya'ya doğrudan bir tehdit oluşturacağını ileri sürüyor.

ÇEK YÖNETİMİ ABD'NİN YANINDA

Aynı televizyon programına katılan eski Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vaclav Havel Amerikan planlarını desteklediğini söyledi ve radarı protesto edenleri eleştirdi.

Havel, "ABD ilk kez bizden bir şey istiyor. Eskiden biz ABD'den sık sık bir şeyler isterdik. Onlar bizden küçük bir şey istiyor ve biz kaçamak cevaplar veriyoruz." dedi.

"Radar karşıtı militanlar Münih öncesi pacifistlerin yaptığı gibi tehlikeli bir şey yapıyor." diyerek 1938'de Nazi Almanyası, faşist İtalya, İngiltere ve Fransa arasında yapılan anlaşmaya dikkat çekti. Anlaşma ile Çekoslovakya'nın büyük bir kısmı Almanya'ya bırakılmıştı.

Merkez sağ Çek hükümeti Başbakanı Mirek Topolanek, gelecek hafta Bükreş'te yapılacak NATO zirvesi öncesinde, ABD ile sürdürülen radar sistemi konusundaki ikili görüşmeleri tamamlamayı umut ediyor.

Hükümetin ABD ile anlaşması halinde, bunun Parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Hükümet konuyu referanduma götürmek istemiyor. Çünkü kamuoyu yoklamalarına göre, Çek halkının üçte ikisi ülke topraklarında yabancı bir üs istemiyor.

Dünya Bülteni

 



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs