En Sıcak Konular

Uzlaşma çalışanlara ne getirecek?

25 Mart 2008 22:56 tsi
Uzlaşma çalışanlara ne getirecek?
Sosyal Güvenlik Tasarısı perşembe günü TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Emek Platformu ile hükümetin üzerinde anlaştığı maddeler, reformun ana parametrelerinde önemli değişikliklere yol açacak. İşte özellikle işçileri yakından ilgilendiren yeni düzenl

Sosyal Güvenlik Tasarısı perşembe Meclis’te görüşülmeye başlanacak. Hükümet ile Emek Platformu’nun uzlaştığı maddeler çalışanları biraz olsun rahatlatacak. Sosyal Güvenlik Kurumu 7 maddede daha değişiklik öngörüyor.
 

Emek Platformu’nun iki saatlik iş bırakma eylemi sonrasında sosyal taraflarla yeniden bir araya gelen hükümet sonunda sendikalarla büyük ölçüde uzlaşmaya vardı. Sosyal Güvenlik Tasarısı perşembe günü TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Emek Platformu ile hükümetin üzerinde anlaştığı maddeler, reformun ana parametrelerinde önemli değişikliklere yol açacak. İşte özellikle işçileri yakından ilgilendiren yeni düzenlemenin getirdiği avantajlar... 

Emeklilik yaşı mevcut sistemde kadınlarda 58, erkeklerde 60. Reformda ise 2046’dan itibaren kademeli olarak 65 olması öngörülüyor. Emeklilik yaşının mevcut haliyle korunmasını isteyen Emek Platformu’nun talebi kabul görmedi. Böylece emeklilik yaşı reformdaki gibi 65 olarak kaldı.

PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200’E ÇEKİLDİ
Hükümet bir başka önemli ana parametrede geri adım attı. İşçiler için reformda öngörülen 9 bin günlük prim ödeme gün sayısı, 7 bin 200’e çekildi. Bu da tam 20 yıla denk geliyor. Emek Platformu’nun prim gün sayısındaki talebi ise 7 bin gündü.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜKSELİYOR
Aylık bağlama oranı da yükseltildi. Reforma göre mevcut sistemde 10 yılı dolduramayan SSK’lıların aylık bağlama oranı yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı. Aynı şekilde 25 yıldan sonra çalışanların da yüzde 1.5 olan aylık bağlama oranları yüzde 2’ye yükseltildi. Böylece mevcut çalışanların, sistem yürürlüğe girdiğinde uğrayacakları hak kaybının önüne geçildi.

DİŞ PROTEZDE YAŞ SINIRI KALKTI
Emek Platformu’nun bir diğer talebi olan diş protezdeki yüzde 50’lik katkı payı ve yaş sınırı da kalktı. Buna göre söz konusu tedaviler için mevcut uygulamadaki yüzde 10, yüzde 20’lik katkı payı geçerli olacak. Yani bunların üzerine ayrıca yüzde 50’lik katkı payı ödenmeyecek.

Emzirme ve cenaze gibi yardımlar için de Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusunda anlaşıldı.

SGK: PRİM GÜNÜNDE İNDİRİM KAYITDIŞINI ARTIRIR
Prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşmesi sendikalar tarafından memnuniyetle karşılandı ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bu düzenleme konusunda kaygılı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, indirimin kayıtdışı istihdamı artırabileceği uyarısını yaptı ve işçi kayıt içinde ne kadar uzun çalışırsa emekli aylığının da o kadar yüksek olacağını vurguladı.

20 yaşında işe giren birinin, 20 yıl sonra prim ödeme gün süresini dolduracağını belirten Güney, 40 yaşından 65 yaşına kadar da işveren tarafından kayıtdışı çalıştırma baskısı olabileceğini belirtti.

7 MADDEDE DAHA DEĞİŞİKLİK
Güney, sendikalarla mutabık kalınan konular dışında 7 maddede daha değişiklik yapmayı düşündüklerini açıkladı. Ölüm aylığı için 1.800 gün prim ödeme zorunluluğu olmasına karşın, borçlanmadan 5 yıl çalışan ve 900 gün prim ödeyen kişilerin ölmesi durumunda yakınlarına da ölüm aylığı bağlanması gündemde.

Tasarıda dul eş ve kız çocuğuna 12 aylık maaş tutarında verilmesi öngörülen evlilik yardımında da değişiklik yapılması planlanıyor. Dul eşin kapsam dışına çıkarılarak kız çocuğa 24 aylık evlilik yardımı verilebileceği belirtiliyor.
  
ntv



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,492 µs