En Sıcak Konular

ABD ve Mısır arasında ''Kim öldürdü'' kavgası

25 Mart 2008 21:47 tsi
Kızıldeniz'den Akdeniz'e doğru seyreden Amerikan donanmasına ait bir gemiden ateş açılması sonucu önceki gün hayatını kaybeden Mısırlı, bugün Süveyş kentinde defnedildi. Ancak Mısır'ın olayın sorumlusu olduğunu öne sürdüğü ABD iddiaları reddetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Amerikan büyükelçiliğinden yapılan açıklamada gemiden ateş açıldığı; ancak kimsenin zarar görmediği iddia edildi. Amerikan Büyükelçisi Francis Ricciardone ise büyük bir üzüntü duydukları olayın açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Önceki gün Amerikan donanmasının kiraladığı bir gemiye mal satmak için botlarla yaklaşan Mısırlıların üzerine ateş açılmış, olayda bir kişi ölmüş iki kişi de yaralanmıştı. Mısır resmi haber ajansı MENA, olaydan Amerikan gemisinin sorumlu olduğunu duyurdu.

Süveyş'teki bir hastane sorumlusu saldırıda ölen Muhammed Muhtar Afifi'nin kurşun yarası aldığını belirtti. Afifi düzenlenen cenaze töreninde bugün toprağa verildi.

Süveyş'te halen seyir halinde bulunan geminin Amerikan savaş gemilerince korunduğu ancak geminin Amerikan donanmasınca kiralandığına dair herhangi bir işaretin bulunmadığı ifade ediliyor.

Kahire'deki Amerikan elçiliği, geminin Arapça konuşan kişilerce tehdit edildiğini ve geri dönmeye zorlandığını, bunun üzerine de gemiden uyarı ateşi açıldığını, ancak kimsenin üzerine ateş açılmadığını öne sürdü.

2000 yılında Yemen açıklarındaki Amerikan savaş gemisi USS Cole'e yaklaşan gemilerden intihar saldırısı düzenlenmiş, olayda 17 Amerikan deniz piyadesi ölmüştü.

Mısır için hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı'ndan dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 7.5'u gerçekleştiriliyor. Kanal, Mısır için yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık gelirle en önemli dördüncü gelir kaynağını oluşturuyor. Mısır yıllık yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, turizmden 7 milyar dolar ve yurt dışında çalışan Mısırlılardan da yıllık yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde ediyor.
 
cihan



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs