'Ali Öz’ü korumak için görevden aldılar' | " /> 'Ali Öz’ü korumak için görevden aldılar' | "/>

En Sıcak Konular

'Ali Öz’ü korumak için görevden aldılar'

25 Mart 2008 17:55 tsi
'Ali Öz’ü korumak için görevden aldılar' Görevi ihmalle suçlanan Ali Öz neden görevinden alındı? Dink cinayeti aydınlanıyor mu? Bu gelişmelerin Ergenekon operasyonlarıyla bağı var mı? Etyen Mahçupyan diyor ki "Ali Öz'ü korumak için atılmış bir hamle bu" Ve önlenen bir tehlikeden bahsediyor...

Bugünkü yazınızda sanıklar Veysel Şahin ve Okan Şimsek’in ifade değiştirmelerini jandarma içerisinde cinayetin aydınlatılmasına yönelik bir istek olduğuna bağlıyorsunuz. Az önce Ali Öz’ün Bilecik İl jandarma Komutanlığı görevinden alınarak Bursa Bölge Komutanlığı'na çekildiği haberi geldi. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiyorsunuz?

Ben bu tayinin çok daha önceden yapıldığını fakat şimdi açıklandığını düşünüyorum.

Peki neden?

Çünkü sanık jandarma astsubaylar, "Ali Öz artık bizim sicil amirimiz değil" diyorlar ve bu dünden beri olan birşey değil. Bunu bir süreden beri olduğunu anlıyoruz. Ve o süreye ihtiyaç var o beyanların değişmesi ve mahkeme tarihine denk gelmesi için...

O zaman her doğru, her zaman söylenmiyor?

Evet... Bu tayin Ali Öz'ü kurtarmak üzere yapılmış bir tayin. Esas sorumluyu oradan çekmek amaçlı bir hamle bu. Ama onu yapınca da başçavuşların üzerindeki baskı ortadan kalkınca, yeni bir sicil amiri geldi. Ve o yeni gelenin Ali Öz'e benzemediğini anlıyoruz.

O yeni gelen amir mi istiyor o ifade değişikliklerini?

Bence öyle. Bence onun üzerinden bir yeni iç asker politikası geliştiriliyor. Yani ordunun kendi içerisiyle ilgili yeni bir politika yürütülüyor. Burada ikili bir oyun var. Hem biraz suçlu korunuyor, hem de biraz da suç açığa çıkartılmış oluyor.

Bunlar bir bölünmeye dair işaret midir?

Böyle bir şey diyemeyiz, o kadar ileri gidemeyebiliriz belki ama ikili bir eğilimden bahsedebiliriz. Sürpriz olan sanık jandarmaların ifadelerini değiştirmesiyse, bir suçluyu koruma eğilimi hep vardı. Şemdinli’de vs. görüyoruz. Yeni olan şey, bazı suçluların açığa çıkartılmasına olanak tanıyan bir asker anlayışı…

Peki bu yeni anlayışın zamanlamasını Ergenekon operasyonlarla birlikte okuyabilir miyiz? Yani bu operasyonlar böyle bir anlayışa alan ve cesaret mi sağlıyor?

Bu spekülatif bir şey bu noktadan sonra... Ali Öz’ün geçmiş performansına baktığımız zaman, Ergenekon’la direk bağlantılı olmasa da, o ağla temas içinde olduğunu duymak hiç şaşırtıcı olmaz.

Gerçi ceza da, sadece biraz geriye çekme…

Tabi işte o yüzden bu bir koruma eylemi. Ama bu koruma eylemi bir boşluk yaratıyor. Çünkü amir değişiyor. Böylece yeni bir politika izleniyor.

O zaman anlamlı olan yeni amirin izleyeceği politika. Bundan ne kadar emin olabiliyorsunuz?

Böyle bir başlangıç bana bunun devamının olabileceğini söylüyor. Çünkü bu başlangıç beklenmeyen bir başlangıç, mecbur kalınan bir başlangıç değil. Bu başçavuşların söylediklerini kimse beklemiyordu. Dolayısıyla zor altında atılan bir adım değil, iradi bir adım. Ya da şu olabilir, bizim öngöremediğimiz bir tehlike var ve onu durdurmak için bu yapılıyor.

Nasıl bir tehlike bu?

Kendilerinin konumlarıyla, devletle ilgili olabilir daha çok…

O tehlikeyi durdurma çabası sayesinde bazı şeyler sınırlı da olsa ortaya çıkabiliyor, o zaman?

“Ali Öz’ü feda ederim ama onun üstündekileri kurtarırım” diye bir şey mümkünse belki ama bundan da emin olamazsınız. Çünkü Ali Öz’ün ne diyeceğini bilmiyorsunuz.

Zaten yazınızda söylüyorsunuz, bu iki sanığın bu amir değişimine güvenerek ifade değiştiriyorlar.

Evet çünkü adamların hayatları söz konusu. Şöyle düşünelim, bu adamlar beyanlarını değiştirmeseler başlarına hiç birşey gelmeyecek. Dolayısıyla bu insanlar ifadelerini niye değiştirdiler, değil mi?

Bu ifade değiştirmenin anlamı, bu iç politik sınırlı değişim, o zaman?

Evet, tabii…

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 1,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs