TÜSİAD: Devlet serasının nadide gülü | " /> iyibilgi" /> TÜSİAD: Devlet serasının nadide gülü | "/> iyibilgi"/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD: Devlet serasının nadide gülü

25 Mart 2008 17:17 tsi
TÜSİAD: Devlet serasının nadide gülü TÜSİAD, Türkiye'nin geçirdiği bu kritik süreçte bilinçli olarak anlam kaymalarına neden oluyor. Devlet şefkatiyle büyütülen 'Boğazın Prensleri', Anadolu'da yükselen üvey kardeşlerini sofrada görmek istemiyor. iyibilgi

İthal ikameci bir serada devletin şefkatiyle büyüyen Türk sermayesinin biricik kuruluşudur TÜSİAD.
Gücünü sadece üyelerinden alan, kurumsal yapılanması oldukça zayıf bir kuruluş olan TÜSİAD, başkanlarının gücüyle ve siyasal duruşuyla paralel bir aktör olarak hayatımızı etkiler.

Türkiye’nin yaşadığı askeri müdahalelerden önce yayımladığı gazete ilanlarıyla, yaklaşan bir darbenin zeminine asfalt dökmesiyle demokrasi tarihinde hiç de iyi hatırlanmayan bir kuruluştur TÜSİAD.

1980 darbesine kerhen verdiği destek ile itibarsızlığının en yüksek noktasına ulaşan TÜSİAD, burada elde ettiği tecrübe ile önemli atılımlar yaptı. Dünya da değişiyordu. Sadece devletin tüketici olduğu bir ekonominin ayakta kalması imkansızdı. İhracat yapmayanın şansı yoktu. İşte bu tablo etrafında; Bülent Eczacıbaşı başta olmak üzere birkaç dönem oldukça ciddi demokrasi raporları yayımlayan kurum, bu performansını uzun süre sürdüremedi ve genel olarak idare-i maslahatçılığını devam ettirdi.

28 Şubat’ta da demokrasi dersinden kalan TÜSİAD, Ömer Sabancı'nın başkanlığında da AKP’nin baş muhaliflerinden oldu.

Aslında istikrar en çok onların işlerine geliyordu, AKP iktidarında servetlerini katlamışlardı ama serde laiklik vardı işte. Adam Smith’e kitaplarını yedirecek bir tavırdı. AKP döneminde kazanıyoruz ama oyumuzu falanca partiye veriyoruz itiraflarını gazete manşetlerinden hep birlikte okuduk.

İşte bu TÜSİAD, bugünleri görmüş olacak ki, en son yaptığı seçimde, üyeleri arasında en silik ancak medya gücü en yüksek kişiyi başkan yaptı. Çünkü, bu riskli günlerde, kimin kazanıp kimin kaybedeceğinin kestirilmeyeceği bu günlerde; TÜSİAD akıl üretmeyi değil, poz vermeyi tercih ediyordu.

Bir ilköğretim öğrencisi edasıyla önündeki metinleri okuyan Arzuhan Yalçındağ’ın tek eksiği iki taraftan örgülü saçları ve kırmızı kurdeleleriydi.

Şimdi sürekli bir uzlaşmadan bahsediyor TÜSİAD. Birbiriyle denk olmayan kurumlar ve olaylar arasında bir simetrik ilişki kurmaya çalışıyor. TÜSİAD çok kritik anlam kaymalarına yol açıyor.

Boğazın prenslerinin saltanatı sallanıyor. Düne kadar TÜSİAD patronlarının mallarını satarak ailelerini geçindiren perakendecilerin Anadolu kaplanı olup üretim yaparak, ihracat yaparak karşılarına çıkmalarından fena halde rahatsızlar. Siyasi arenada bu gidişe bir dur diyecek yandaş bulma gayretindeler.

Kısacası; TÜSİAD, TÜSİAD'lığını yapıyor.

www.iyibilgi.com Emin Değer



Bu haber 1,443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs