'gripin kızı'yla evlenmiş! | " /> 'gripin kızı'yla evlenmiş! | "/>

En Sıcak Konular

Ünlü ilahiyatçı 'gripin kızı'yla evlenmiş!

25 Mart 2008 16:59 tsi
Ünlü ilahiyatçı 'gripin kızı'yla evlenmiş! Önde gelen ilahiyatçılardan Hayrettin Karaman geçmişini kitaplaştırdı. Yaşayan en büyük İslam fıkıhçılarından biri olan Karaman'ın evlilik anısı hayli ilginç...

İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman anılarını kitaba döktü.. Çocukluğundan evliliğine Kenan Evren'in 12 Eylül döneminde Diyanet İşleri Başkanı olması için yaptığı öneriye kadar yakın tarihi, “Bir Varmış, Bir Yokmuş” adlı kitabında anlatıyor.

En ilgi çeken bölümlerden birisi ise evliliği.. Kendisi Türkiye'nin önde gelen ilahiyatçılarından.. Sayısız eserleri bulunuyor. Ancak evliliği içihde bulunduğu muhafazakar toplumu ve o dönemin Türkiye'sini anlatıyor.

Evliliğinde başından geçenler ile günümüz Türkiyesi bambaşka.. Bu açıdan da anlattıkları önemli ve araştırma konusu olabilecek türden:

Gripin'e bak kızı al

Karaman kendi ifadesiyle şuurlu bir Müslüman oluncaya kadar hızlı bir erkekti ve en az sekiz kızla gönül bağı kurdu. Bazılarıyla evlenmeye kalktı ama çeşitli engeller nedeniyle evlenemedi. Hayatı yön değiştirince kız defteri kapandı. Konya'da imam hatipte okurken ise tek aşkı okumak ve öğrenmek oldu. 1953 yılında babasından bir mektup aldı.

Babası, dostu Nurettin Efendi'nin kızını kendisine uygun gördüğünü haber veriyordu. Söz bile kesmişler. Karaman 'ailem benim için iyi olanı seçmiştir' diyerek kabul etti. Çorum'a gittiği ilk fırsatta da müstakbel eşini görecektir. Ancak müstakbel kayınpederinin karşı cins ile görüşme kıstasları çok katı olduğu için ne yapar eder, Karaman'ı Çorum'da kaldığı yaz boyunca kızıyla görüştürmez. Karaman'ın anlattığına göre gizli görüşemezlerdi, çünkü babanın duyması tehlikeli sonuçlar doğurabilirdi. Karaman çaresiz görmeyi ertesi yıla bırakır. Müstakbel kayınpederi Karaman'ı sürekli evine çağırıyor, ikramlarda bulunuyor ama kızı yine göstermiyor.

Kızı canlı görmekten ümidini kesen Karaman, ilk Kur'an hocası da olan anneannesinden resmini istedi. "Ne yapar eder getiririm" dedi. Nitekim getirdi de ancak Karaman resmi görünce şok oldu: "Gerçekten onun resmi idi, ama elinde üzüm salkımı ile çekilmiş üç yaşındaki resmi!"

Torununun üzüntüsünü dert eden nine yolda yere atılmış bir kutu üzerinde resim görüyor ve acele ile Karaman'a getiriyor: "Hayri can, bir resim buldum, tıpkı o." Merakla resmi eline alan ne görsün: "Gripin kutusunun üstündeki başı ağrıyan bayan resmi değil mi! Kızayım mı ağlayayım mı bilemiyorum." Karaman, evleneceği kızı önceden görmeyerek aslında bir kumar oynadığını belirtiyor ve ekliyor: "Allah'tan beğendim ve hep beğendim."

Yeni Şafak



Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs