En Sıcak Konular

Baykal'dan Erdoğan'a: Biz derin devleti değil Cumhuriyeti'i kurduk

25 Mart 2008 16:38 tsi
Baykal'dan Erdoğan'a: Biz derin devleti değil Cumhuriyeti'i kurduk Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Derin devletin mimarı sizsiniz" ifadesine cevap verdi. Baykal, ülkenin modern bir nitelik taşıdığını belirterek, kendilerinin derin devletin değil Türkiye Cumhu

CHP Lideri Baykal, Grup Toplantısı'nda gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Baykal, Türkiye ekonomisinin yanı sıra Ergenekon operasyonu dahilindeki gözaltılar ve AK Parti'ye ilişkin kapatma davasıyla ilgili görüşlerini partililerle paylaştı.

Türkiye ekonomisinin son 7-8 aylık süreçte sıkıntılı bir döneme sürüklendiğini öne süren Deniz Baykal, dünyadaki ekonomik dalgalanmaya karşı başı boşlukların görüldüğünü, gereken önlemlerin alınmadığını ileri sürdü.

Önceki hafta içerisinde Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in gözaltına alındığını hatırlatan CHP Genel Başkanı, yapılanın toplumda tedirginlik ve telaş oluşturduğunu ileri sürdü. Baykal, şöyle dedi:

"Yazar, ilim adamı ve parti lideri 48 saat sorgu altında kaldı. Sorguyu üstlenen de yargıç ya da mahkeme değil savcılık. Sorgunun ardından gözaltındaki kişilerin tutuklanmaya gerek olmadığı ortaya çıkıyor.

Gözaltıların ardında olgun dosya, sağlam irtibat ve kanıtların bulunmadığı ortadadır. Deneyelim birşey çıkar mı düşüncesiyle gerçekleştirilmiş olsa gerek. Hukuk ve demokraside esas olan güven anlayışıdır. Sözkonusu anlayış sarsılırsa uzantılarını bilemeyiz. Gözaltına neden aldınız, niçin bırakma kararı aldınız? Kaygı verici bir durum, sıkıntıyı ortaya çıkartmıştır."


"SÖZKONUSU GÖZALTILAR DAHA ÖNCE DARBELERİN ARDINDAN GERÇEKLEŞİRDİ"


Baykal, sözkonusu gözaltıların daha önce darbelerin ardından gerçekleştiğine işaret ederek, darbe dönemlerinde yıldırma amacıyla saygın insanların hedef haline getirildiğine temas etti. Deniz Baykal, "Demokrasi işlerken böyle bir uygulamaya tanık oluyoruz" diye konuştu. 2006 yılındaki Danıştay saldırısına değinen Baykal, radikal dincilerin cinayetin ardında olduğunu söylediğini ileri sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıyı komplo olarak değerlendirdiğini belirten CHP Genel Başkanı, yargıda hükme bağlanan olayın kendisini haklı çıkardığını iddia etti.

Baykal, davanın komplo olmadığının ortaya çıktığını savunarak, Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcıların ardından da aynı söylemlere başvurulduğunu ifade etti. CHP Genel Başkanı, şunları kaydetti: "Atabeyler, Sauna Çetesi, Hablemitoğlu cinayetleri Ümraniye soruşturmasıyla irtibatlıymış gibi inceleme araştırma süreci başlatıldı. İşi genişletme, yayma çabası o zamandan bu yana vardı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesi'ne gitti, iddianame ortaya çıktı. Daha sonra durumu AK Parti'li Bakanlar Ergenekon'un intikamı olarak değerlendirdi ve bağlantıyı kurdu. Ergenekon, yalın bir hukuk dosyası, soruşturma konusu ve adliyenin ele aldığı dosya olmanın ötesindedir. Bir gazeteci, rektör ve parti başkanının gözaltına alınması bakanın ve basının ağzında. Bunu saygın bir hukuk süreciyle değerlendirmek mümkün müdür?"


"BİZ DERİN DEVLETİ DEĞİL TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ KURDUK"


Deniz Baykal, AK Parti'nin kadrolaşmayı bitirdiğini ve derin devletini inşa etmesine yönelik kaygılarının olduğunu yineleyerek, Emniyet güçleri, güvenlik birimleri ve yargı hedeflendiğini ve bu doğrultuda belirli bir mesafede alındığını iddia etti.

Başbakan Erdoğan'ın "Derin devletin mimarı sizsiniz" sözüne de cevap veren Baykal, "Biz, derin devleti değil Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk" diye konuştu. Türkiye'nin modern bir devlet olarak kurulduğunu söyleyen CHP Lideri, anayasaya göre, modernliği sindiren insanlarla kadrolaşmaya gidildiğini anımsattı.

CHP Genel Başkanı, AK Parti'yi anayasayı fiilen değiştirme çabasındaki insanları bir yerlere taşıma çabası içerisine girmekle suçladı. Baykal, "Tabii, sözkonusu uygulama her zaman hukuka uygun değildir, özel ilişkiler çerçevesinde yapılan uygulamalar da mevcuttur" şeklinde konuştu.


"OPERASYONLAR VE YAŞANANLAR BOMBADIR NEREDE PATLAYACAK GÖRECEĞİZ"


Baykal, Ergenekon'la ilgili sürecin netleşmesini isterken, "Onu bunu suçlamayı, orayı burayı tehdit etmeyi olayı yaygınlaştırmayı doğru bulmuyoruz. Bu bir bombadır nerede patlar göreceğiz" dedi.

Sözü AK Parti'ye ilişkin açılan kapatma davasına ve bu doğrultuda girişilen anayasa değişikliği çalışmalarına getiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gidilecek düzenlemelerin sadece AK Parti'yi kurtarma sonucunu vereceğine işaret etti.


"DEĞİŞİKLİKLERLE ANAYASANIN DİŞİNİ SÖKECEK; LAİKLİĞİN İÇİNİ BOŞALTACAKLAR"


Boşluk oluşturmak adına anayasa değişikliği yapılmasını akla ve mantığa uygun bulmadığını belirten CHP Lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir davayı etkilemek için anayasa değişikliği yapıyoruz. Anayasanın bunu doğal karşılayacağını ümit etmek doğru değildir.

Başbakan Erdoğan sürekli olarak devletin laik fonksiyonlarından bahsedilmesine karşın demokratik, hukuki ve sosyal tarafından söz edilmemesinden yakınır. İşte bakın hukuk devleti işte burada ortaya çıkıyor. Saçmalıklar yapılmasın diye hukuk devleti kimliği önümüzde duruyor.

Daha önce kendinizi kurtarmak üzere yönetmelik değiştirdiler, yasa değiştirdiler. Artık anayasa değişikliğine gitme noktasına geldiler. Gidecekleri düzenlemeyle laiklik ihlallerine karşı yaptırımı anayasadan atacaklar. Anayasanın dişini sökecek, laikliğin içini boşaltacaklar. değişiklik laiklik konusundaki duyarlılığı ortadan kaldıracaktır."


"DAHA GÜVENLE SÖYLÜYORUM ANAYASAYA YÖNELİK TAYYİR GİRİŞİMİ DAHA CİDDİ GELİŞMELERE YOL AÇAR"


Deniz Baykal, laikliğin anayasal düzenlemeyle değerinin kalmayacağına dikkat çekerken, "Anayasa değişikliğini getirecek mini paket tayyir edilmiş, dönüştürülmüş, gayrileştirilmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

Türbanın Türkiye'de önemli gelişmelere yol açacağını daha önce belirttiğine işaret eden Baykal, Başbakan'ın kimlerle paslaşarak olacakları öğrendin" dediğini hatırlattı ve Türk siyasi tarihi ve anayasayı bilen her kişinin gelişmeleri görebileceğini dile getirdi. CHP Genel Başkanı, "Daha güvenle söylüyorum anayasaya yönelik tayyir girişimi daha ciddi gelişmelere yol açar" ifadesini kullandı.

CHP Lideri, mini paketin referanduma gitmesiyle laikliğin oylanacağını iddia ederek, laikliğin referandum yoluyla anayasaya koyulmadığını söyledi. Baykal, laikliğin kimliğin parçası olarak nitelendirirken, sözkonusu ilkeyi laiklikle ortadan kaldırmanın doğru olmadığını savundu.

Türkiye'de nevruz kutlamalarında yaşanan gerginliklere de değinen Deniz Baykal, Türkiye'nin tehlikeli bir dönüşümün içine sokulduğunu ileri sürdü.
 
Cihan



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,562 µs