En Sıcak Konular

Atatürk'e vize veren ses / Ses kaydı

25 Mart 2008 16:38 tsi
Atatürk ve arkadaşlarının İstanbul'dan ayrılış vizesini verdiğini belirten İngiliz İstihbarat Subayının yakın tarihin büyük tartışmasına yön verecek tarihi açıklamasının ses kaydı

Tarihi konularda dikkat çeken özgün eserleriyle dikkatleri üzerine çeken Selis Yayınları ilginç bir kitabı daha okurlarına sundu. Nezih Uzel'in imzasını taşıyan ve Tarih Unutmaz Yüzbaşım alt başlığını taşıyan kitabın ismi "Atatürk'e Nasıl Vize Verdim"..

Türkiye Cumhuriyet'ini kurmak için İstanbul'dan yola çıkan büyük kurmay zekaya işgal altındaki İstanbul'dan çıkış vizesini verdiğini söyleyen kişi İngiliz İstihbarat Subayı Yüzbaşı John Godolphin Bennett. Bennett, 1974 yılında gözlerini dünyaya kapatmış bir asker. Bu röportaj ise kendisiyle 1972 yılında yapılmış. Benet ne kadar doğru söylüyor tartışmaya açık. Röportajda siyasi nedenlerle gizli kaldığı belirtilen ilginç bilgiler yer alıyor. Röportajın gerçekleştiği mekan da ilginç: Özbekler Tekkesi...

Doğal olarak herkesin aklına gelen ilk soru, "Röportaj bu kadar yıl neden yayınlanmamış da şimdi yayınlanmış?" oluyor.

Yazar, bu röportajı o yıllarda bir gazete için yaptığını ancak söz konusu gazetenin mahsurlu bulduğu için yayınlamadığını belirtiyor. Yazar röportajı kütüphanesinde saklı tutuyor ve yıllar sonra yayınevinin teklifi üzerine yayınlanmasına razı oluyor...

Türkiye'de gizemli bir örgüt kurduğu iddia edilen G. İvanovich Gurdjieff ile de muhabbetti bulunan Yüzbaşı John Godohphine Bennett, ilginç bir şekilde tasavvufa yönelmiş ve Türk Orta Asya tasavvuf dünyasını konu alan çalışmalar yapmış.

Türk dostu olarak öldüğü iddia edilen Bennett bu anlamda tam bir kördüğüm. Türk dostu olarak öldüğü iddia edilen Bennett bu anlamda tam bir kördüğüm. 1897-1974 yılları arasında yaşayan Bennet, matematikçi, istihbaratçı, spiritualist ve bir derviş kimlikleriyle çıkıyor karşımıza. Ancak dervişliği istihbaratçı kimliğinin bir parçası da sayılabilir. Yazar Nezih Uzel de bu kördüğümü çözemediğini belirtiyor.

Kitabın son bölümünde yer alan röportajın ses kayıtlarında Bennett'in aksanına rağmen Türkçe'yi iyi bildiği dikkat çekiyor. Zaten istihbarat subaylığı yapacak biri olarak özel eğitim gördüğü için bu gayet normal...

Nezih Uzel'in yıllar sonra ortaya çıkartığı röportajda işgal yıllarında İstanbul, Türkleri, Vahdettin ve hatta Ortadooğu'nun hali ile süveyş Kanalı ile ilgili açıklamalar var. Bennett, gizli haritalarda kurulması planan Kürt ve Ermeni devletlerini İngilizlerin neden kurmadığını "güven" meselesi ile açıklıyor. Bennett'e göre kendi aralarında anlaşamadıkları için Kürtlere, Sovyetler Birliği politikalarına meyilli oldukları için Ermenilere İngliizler güvenemediği için vaadlerini yerine getirmemiş.

Bennett Bandırma Vapuru ile istanbul'dan ayrılacak olan Mustafa Kemal ve arkadaşlarına vizeyi kendisinin verdiğini söyleyerek tarihi tartışmalara işgalci cepheden bir katkı sağlıyor.

Ancak burada oldukça dikkat çeken bir unsur da Atatürk'ün İstanbul'dan kaçarak ayrıldığı iddialarının doğrulanıyor olması. Ancak bu kaçış iddia edildiği gibi vizesiz ve habersiz bir kaçış değil sadece vakitsiz ve alel alece bir ayrılış.

İSMET İNÖNÜ'NÜN DE VİZE ALDI AMA GEMİYE BİNEMEDİ

Çünkü Bennett, Otuz Beş kişi için vize hazırlandığı halde gemiye sadece 19 kişinin bindiğini belirtiyor. Bennett'in ifadesine göre Hariciye Nezareti geminin ayrılışı için hazırlıklarını tamamlamadan gemi limandan ayrılıyor. Bu nedenle vize alan 35 subaydan sadece o an hazırlarını tamamlamış olanlar gemiye biniyorlar. Vize alan ve gemiye binemeyenler arasında İsmet Paşa (İnönü) de var..

İşte sizlere Yakın Tarihi'in bitmeyen tartışmalarından birisine farklı bir katkı sağlayacak olan Selis Yayınları'nın Nezih Uzel imzalı "Atatürk'e nasıl vize verdim" adlı kitapta deşifresi yayınlanan ses kaydının vize ile ilgili bölümleri.


 

Meraklısına not: John Godolphin Bennett'in Tanık, Bir Arayışın Hikâyesi adlı kitabı Yapı Kredi Yayınlarınca 2006 yılında yayılanmıştı.

(Haber 7)

 



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,978 µs