Ankara kriterleri AK Parti'nin başını yakıyor | " /> Ankara kriterleri AK Parti'nin başını yakıyor | "/>

En Sıcak Konular

Ankara kriterleri AK Parti'nin başını yakıyor

25 Mart 2008 14:48 tsi
Ankara kriterleri AK Parti'nin başını yakıyor Murat Belge, şuandaki krizin AB sürecini durdurmayı amaçlayanlarca çıkarıldığını, bu yüzden de krizden kurtuluşun AB ve demokratikleşme süreçlerini geliştirmek olduğunu söylüyor. Belge'nin bir de kendine demokrat olanlara bir lafı var...

Murat Belge/Radikal

Demokratın demokratlığı

AKP'nin kapatılması için Yargıtay Başsavcısı'nın başlattığı dava, benim gözümde siyasetin hukuku araçsallaştırmasının göz çıkaran bir örneği olarak, büyük bir facia.

Ergenekon bağlamında bazı çarpıcı kişilerin gözaltına alınması da, hiç şüphe yok, bu girişime bir karşı-atak. Birilerinin 'Haşa!' çabalarına rağmen, iki olay arasındaki bağlantı da besbelli. Böyle olaylarda, pek fazla yazılı belge bulmak zordur, ama şu aşamada Başsavcı'nın iddianamesinden bazı bölümlerin İP ve yanındaki kurum ya da kişilerde bulunması epey anlamlı. Yargıtay krokileri falan dehşet verici ama bu aşamada ileri geri konuşmaktan sakınmak gerek.

Bu olayların bağlantısından, AKP'ye (aslında her türlü demokratikleşmeye, geleneksel merkezin iktidar kaybına) karşı kurulan cephenin dibinde yatan ürkütücü komplolardan hiçbir şüphem yok. Böyle olduğu için de, ta 60'lardan bu yana, bu bürokratik iktidarın sahiplerini ve yardakçılarını bu toplumun önündeki en büyük engel olarak gördüm ve onlarla mücadele ettim.

Ama şimdi gelelim AKP'ye. 2002'den beri devam eden bu kıran kırana mücadelede AKP'nin hakkını vermeye çalıştım. 'Hakkı verilir' olamayan durumlarda da, söyleyeceğimi söyledim. Bazı şeylerin daha vurgulanarak söylenmesinde yarar var gene de.

Başkaları da yazdı ya, o talihsiz 'Ankara kriterleri' sözü bunların başında geliyor. İşte, şu anda, 'Ankara kriterleri' yürürlükte ve AKP'nin bu 'kriter'lerin kurt kapanından çıkıp çıkamayacağı belli değil.

Siyaset mekanizmalarının tamamen dışındayım, bilgilerim yeterli olmayabilir, ama hükümetin AB konusunu alabildiğine savsakladığına dair izlenimimde yalnız olmadığımı biliyorum. Böyle olmasında duygusal denebilecek gerekçelerin (eğer 'popülist' olanları değilse) etkili olduğu kuşkusunu da taşıyorum.

Avrupa'da bizi istemeyenlerin olması bir veri. Nedenlerini burada tartışmanın âlemi yok, ama birçok haklı neden de sayabilirler. Şu Hrant Dink veya Santoro veya Malatya sefaletleriyle mi çalıyoruz elâlemin kapısını? Bizi istemeyenlerin daha ortada olanları da etkilemesi doğal. Bu işlere 'Ben onu hiç tanımayrum' üslubuyla girilmez.

Avrupa'yı savsaklayarak varacağınız yer burasıdır.

Başörtüsü sorunu benim de sorunum.

'Ne vardı bunu gündeme getirecek?' diyenlerden değilim. Ama, 'Bu memlekette özgürlük kısıtlaması denince yalnız başörtüsü sorunu mu vardı?' diyenlerdenim (Başı örtülü bir grup genç kadının da aynı şeyleri dile getirmeleri çok güzeldi).

'Sivil Anayasa' deyip gerilemek, '301' konusunda çark edip ortalık yerde 'başörtüsü'nden başka bir şey bırakmamak... Bunlar, birilerine çok da 'zekice' taktikler gibi görünmüş olabilir. Ama sonuçlara bakınca, çok da zekice olmadıkları besbelli. Demokrasiyi savunacaksanız, onu bir bütün olarak savunacaksınız; bunu yapmak için önce doğrudan kendi sorununuz olarak görmediğiniz sorunları sahipleneceksiniz. Güçlendiğinizi hissettiğiniz anda, 'kendinizin' diye görmediğiniz sorunları, düşünceleri vb. en başta atıp kurtulacağınız bir 'safra' gibi değerlendireceksiniz, yaptığınız işlere 'demokrasi mücadelesi' demeyin.

'Demokrasi mücadelesi yapıyorum' diyenlere gerek, bunları anlamak ve kavramak. Ötekilerin derdi demokrasinin ne olduğunu bilmemek değil, bundan nefret etmek. Onun için onlara söylenecek laf da yok. 'Demokrasi istiyorum' diyenlerin donanımsızlığı, asıl acıklı sorun.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs