En Sıcak Konular

ABD için Barzani ‘terörist’

25 Mart 2008 14:29 tsi
ABD için Barzani ‘terörist’ ABD Göçmen Bürosu, Amerikan ordusuna tercümanlık yapan Iraklı Kürt Ahmed’e eskiden Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) üyesi olduğu gerekçesiyle Yeşil Kart vermedi. Büro, IKDP’yi ‘terörist örgüt’ diye niteledi.

Irak’taki Amerikan güçleri için dört yıl boyunca tercümanlık yapan Iraklı Kürt Seman Kerim Ahmed, ABD hükümetine Yeşil Kart başvurusunda bulununca şaşırtıcı bir mazaretle geri çevrildi. ABD Göçmen Bürosu, Kuzey Irak’taki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (IKDP) eski bir üyesi olduğu gerekçesiyle Ahmed’in başvurusunu reddetti. Ahmed, ABD’nin, Afganistan ve Irak’ta hizmet veren tercümanlara yönelik özel vize programından yararlanarak 2006’da Yeşil Kart’a başvurdu. Ahmed’in planı, ABD’ye gidecek 50 kişilik ilk göçmen grubunda yer almaktı. Hatta cesareti ve çalışkanlığıyla Amerikan askerlerinin gözüne giren Ahmed, ABD Donanması Sekreteri ve o dönem tümgeneral olan Amerikalı komutan David Petraeus’tan referans mektubu bile alıp başvuru dosyasına ekledi. Ancak Göçmen Bürosu, Ahmed’in başvurusunu ABD’nin Irak işgali öncesinde IKDP üyesi olduğu gerekçesiyle geri çevirdi.

‘IKDP İSYAN KÖRÜKLEDİ’

Büro, şu anda Irak’ta ABD’nin müttefiki olan IKDP için ‘terör örgütü’ tanımlamasını yaptı. Büronun 26 şubatta verdiği red cevabında şu ifadeler kullanıldı: “Başvuru sahibi daha önce IKDP güçleri içinde yer almıştır. IKDP mensupları, İran-Irak Savaşı sırasında silahlı saldırılar düzenleyip isyanı körüklemiştir. Bu grup, Saddam Hüseyin rejimini devirmeye çalışan düzensiz bir terörist örgüttür. Bu nedenle başvuru reddedilmiştir.”

PETRAEUS YAZI GÖNDERDİ

Irak’ta Bush yönetimi ve ABD ordusuna destek veren IKDP için ‘terörist örgüt’ tanımlaması yapılması askerî yetkilileri harekete geçirdi. Hatta Irak’taki ABD güçlerinin komutanı David Petraeus bile devreye girdi. Petraeus, Göçmen Bürosu’na gönderdiği yazıda “IKDP’nin hiçbir Amerikan makamı tarafından terörist olarak nitelendirildiğini hatırlamıyorum” vurgusunu yaptı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞTI

Geçmişte Irak ordusundan kaçarak Türkiye’ye gelen ve İstanbul’da bir otelde bulaşıkçılık yapan Ahmed, 2001’de ülkesine dönüp IKDP’ye katılmıştı. Ahmed, Saddam’ın askerleri ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği güçleriyle çatışmalarda da yer almıştı. 



Bu haber 223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs