En Sıcak Konular

Cheney ile hangi konular konuşuldu

25 Mart 2008 14:31 tsi
ABD Başkan Yardımcısı Cheney'nin Ankara temaslarında, PKK terörüne karşı Türkiye ile işbirliğini devam ettirme kararlılığını ortaya koydu. İşte görüşülen diğer konular:

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin dünkü Ankara temaslarında, terör örgütü PKK "ortak düşman" olarak nitelendirilerek, "bu ortak düşmana karşı mücadele kararlılığı" vurgulandı.

Edinilen bilgiye göre Cheney, ABD'nin Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı Türkiye ile işbirliğini devam ettirme kararlılığını ortaya koydu. Görüşmelerde, PKK'nın Irak'ın kuzeyinden tasfiye edilmesi gerektiği ve istihbarat paylaşımı çerçevesinde terörle mücadelenin süreceği hususlarındaki mutabakatın altı çizildi.

PKK'nın gerek Türkiye, gerek ABD, gerekse de Irak'ın çıkarlarını tehdit ettiğine dikkat çekilen görüşmelerde, bu üç ülke arasındaki işbirliğinin bundan sonraki dönemde yoğunlaşarak devam etmesi gereği üzerinde duruldu.

Görüşmelerde Türk tarafı, PKK'nın tasfiye edilmesiyle birlikte Türkiye'nin Irak'a yönelik katkılarının daha da artacağı mesajını verdi.

Cheney'nin Irak'ın kuzeyindeki temasları hakkında da Türk makamlarına bilgi verdiği, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Ankara ziyaretini olumlu bulduğunu söylediği, kuzey Iraklı Kürt liderlerden herhangi bir mesaj getirmediği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, terör örgütü PKK ile mücadelede askeri olanlar dışında alınabilecek tedbirlerin ve bu konuda ABD'nin herhangi bir talebinin gündeme gelmediğini ifade ettiler.

-AFGANİSTAN VE DİĞER KONULAR-

Görüşmelerde, Afganistan'ın istikrarının taşıdığı önemin üzerinde durulurken, Cheney, Afganistan'a katkılarından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.

Afganistan'ın görüşmelerin ana gündem maddesi olmadığını anlatan kaynaklar, ABD'nin Türkiye'den asker istediği yönünde bir hususun da görüşmelerde konuşulmadığını belirttiler. Cheney'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmesinde de Afganistan konusunda bir talebin dile getirilmediği öğrenildi.

Irak'a yönelik enerji projelerinin de gündeme geldiği görüşmelerde, Cheney, Irak doğal gazının diğer bölgelere ulaştırılmasında Türkiye'nin rol oynamasına olumlu baktıklarını söyledi.Cheney'nin, Türkiye'nin enerji koridoru olmasına verdiği önemi dile getirirken, Nabucco projesinin gelecekte enerji arz güvenliği açısından taşıdığı önemin altı çizildi.

Görüşmelerde Türk tarafı, Kıbrıs konusunu gündeme getirirken, Rum kesimindeki seçimlerden sonra ortaya çıkan olumlu havanın ve BM çerçevesinde başlayan yeni sürecin uluslararası toplum tarafından desteklenmesinin önemi üzerinde durdu.

Balkanlar'ın barış ve istikrarının tesisi için Kosova'nın her alanda desteklenmesi gereğinin dile getirildiği görüşmede, Cheney, Orta Doğu barış sürecine dair İsrail ve Filistin'de yaptığı temaslar hakkında bilgi verdi. Görüşmelerde, Pakistan'da seçim sonrası süreç de konuşulurken, ülkede istikrarın tesisi için Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in desteklenmesi gereği dile getirildi.

Kerkük referandumunun ertelenmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği görüşmelerde, Cheney, ülkesinin İran'a yönelik kaygılarından bahsetti.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları görüşmelerde gündeme gelmezken, ABD'deki seçimler sohbet havasında ele alındı. ABD'nin füze savunma kalkanı projesi ise konuşulmadı.

-TÜRK-ABD İLİŞKİLERİNDE "U DÖNÜŞÜ"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasımdaki Washington ziyaretiyle Türk-Amerikan ilişkilerinde ivmenin yakalandığına işaret eden diplomatik kaynaklar, Amerikan yönetiminin yeni bir değerlendirmeyle bir "U dönüşü" yaparak, tercihini Türkiye yönünde kullandığını ve teröre karşı tam işbirliğine hazır olduğu mesajını verdiğini belirttiler.

O dönemden itibaren de ilişkilerin tüm alanlarda hızla geliştiğine dikkati çeken kaynaklar, ABD'nin terörle mücadelede gerçek zamanlı istihbarat paylaşımını hayata geçirdiğini ve dürüst, samimi işbirliğinin devam ettiğini kaydederek, bu çerçevede Cheney'nin bölge gezisine Türkiye'nin de dahil edilmesinin siyasi bakımdan önemli olduğunu söylediler.

Kaynaklar, Cheney'nin ziyaretinin, Türk-ABD ilişkilerinde yükselen eğilimde yeni bir adımı oluşturduğuna işaret ettiler. 
 
Haber 7



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,999 µs