En Sıcak Konular

AKP, reste restle cevap veriyor

25 Mart 2008 11:39 tsi
Kapatma davasına karşı AKP, 367 kararında olduğu gibi işi şansa bırakmayacak. AKP, haftasonuna kadar işi kökten değiştirecek adımı atıyor.

AKP Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, siyasi parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifinin hafta sonuna doğru TBMM Başkanlığı'na sunulabileceğini söyledi.

Ergün, teklife destek bulamamaları halinde referanduma gidecekleri mesajı da verdi. TBMM'de gazetecilerle bir araya gelen Ergün, DTP ve AK Parti'den sonra MHP'nin de gözaltı sürecine girdiğini iddia etti. Ergün'ün mesajları şöyle:

* Mevcut parti kapatma sisteminin devam etmesi Meclis'in yasama faaliyetlerini sona erdirebilir. Anayasa değişikliğine imza atan milletvekilleri iddianameye girdi. Savcı teklifin altında imzası olan 350 kişi için de siyasi yasak isteyebilir.

HAFTA SONU VERİLECEK
* Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmamız birkaç gün içinde somutlaşacak. Yarın (bugün) TBMM'ye bir teklif sunulması mümkün değil. Bizim başka siyasi partilere sunduğumuz bir teklif de olmadı şimdiye kadar. Hukukçu arkadaşlarımızın bu sistemi yeniden düzenleyen çalışmaları sürüyor. 1-2 gün içinde bu çalışmalar tamamlanacak, büyük ihtimalle bu hafta sonuna doğru bir anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunulabilecektir.

* Sürecin ilk çerçevesini, siyasi parti kapatmalarını anayasada düzenleyen bir adım olarak görmek mümkün. Daha çok 69. maddeye odaklanan bir değişiklik söz konusu olabilir.

* Değişiklikler Anayasa'nın 138'inci maddesine aykırılık oluşturmayacaktır. Bu madde Meclis'in denetim faaliyetlerini kapsıyor. TBMM yasama faaliyetlerini yapmaya devam eder. Yargıdaki konular, bu yasama faaliyetinden etkileniyorsa etkilenir, etkilenmiyorsa da etkilenmez. 138. maddeyi 'Meclis yasama faaliyeti yapamaz' diye düşünürsek o zaman Meclis'in hemen stop ettirilmesi lazım. Görülen davalar çıkarılan yasalardan şu ya da bu şekilde etkilenecektir.

TEKLİF OY BİRLİĞİYLE ÇIKMAZSA

Ergün, değişiklik teklifinin Meclis'ten yeterli oy alamaması halinde referanduma gideceklerini şöyle aktardı: "Anayasa değişikliğini referanduma götürmek de bizim için bir seçenek. Şimdiye kadar hiçbir partiyle görüşmedik. MHP ile dolaylı yollardan temas kurmadık. Arzu ederiz ki, siyasi partilerin tamamıyla bir mutabakat sağlansın. Bu değişiklik oy birliğiyle çıksın. CHP bir seçim olduğu zaman, bir referandum olduğu zaman sürekli bu tabloyu ortaya koyuyor. 'Bu seçim cumhuriyetin, laikliğini seçimidir' gibi bir propaganda yöntemini 22 Temmuz seçimlerinde de benimsediler. Toplum cumhuriyet ve laiklik konusunda CHP'den daha ileri bir noktada. CHP iddianame ile ortaya çıkan durumdan memnun görünüyor."

Aktif haber



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,849 µs