En Sıcak Konular

İki bölgeli, iki toplumlu federasyon peşinde

25 Mart 2008 09:47 tsi
İki bölgeli, iki toplumlu federasyon peşinde  
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yeni başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ta sürdürülebilir bir çözüme hazır olduklarını söyledi.

Rum lider, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Annan Planı'nı çözüm modeli olarak görmediğinin işaretlerini verirken, kendi çözüm formülünü, "İki bölgeli, iki toplumlu federasyon" olarak açıkladı. CNN Türk'e özel mülakat veren Dimitris Hristofyas, "Ada'da sürdürülebilir çözüme hazırız. Yeni bir süreç başladı ve ileriye doğru yürüyoruz." dedi. Sorunun 'federasyon formülüyle' çözülebileceğini belirten Hristofyas; "İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüyle Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin bir arada yaşamasını hedefliyoruz. Partim AKEL, yıllardır Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak ve eşit haklara sahip olmaları için mücadele ediyor. Bir toplumun çıkarlarını güvence altına alırken, diğer toplumun aleyhine olmamasını sağlayabilmeliyiz. Ben milliyetçi, şoven duygu ve düşünceleri aşmış biriyim." ifadelerini kullandı. Rum lidere göre Annan Planı yerine 'Kıbrıs çözümü' denenmeli.

Temsilciler, ilk görüşmeyi gerçekleştirdi

Hristofyas'ın ortaya attığı Kıbrıs çözümü, Türk askerinin iyi niyet adımı niteliğinde kademeli olarak adadan ayrılmasını, Türkiye'den Kıbrıs'a yerleşen göçmenlerin sayısının 50 bin ile sınırlanmasını, iki toplumlu federatif bir yapıyı öngörüyor. Rum Yönetimi lideri 'dostum' dediği Mehmet Ali Talat'ın 'Kıbrıs'ı sıfırdan kuralım' tezine katılmıyor. Türk halkının düşmanı olmadığını söyleyen Hristofyas, Türkiye'nin AB üyeliğini de desteklediğini açıkladı.

Bu arada, Talat ile Hristofyas görüşmesinde varılan mutabakat uyarınca, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu, dün BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında bir araya geldi. Liderler zirvesinde konuşulan konuların detayları ve yeni sürecin nasıl yürüyeceğinin ele alındığı görüşmede, çalışma grupları ile teknik komitelerin sayıları ve görev alanlarını belirlemeye çalışıldı.
 
zaman



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs