En Sıcak Konular

Lokmacı için geri sayım!

25 Mart 2008 09:39 tsi
Lokmacı için geri sayım! Lefkoşa’nın kuzey ve güneyini 40 yıldır bölen Lokmacı Barikatı’nın açılması için düğmeye basıldı.

Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları adanın bölünmüşlüğünün en önemli sembollerinden biri olan Lokmacı Barikatı’nın, 40 yıl aradan sonra geçişlere tekrar açılması için harekete geçiyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları ve Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru, dün Ledra Palace Oteli’nin bulunduğu ara bölgedeki “Chateau Status” Restoran’da bir araya gelerek kapının açılmasıyla ilgili teknik konuları konuştular. İki belediye başkanı, belediyeler olarak teknik konularda bir sorunlarının olmadığını, kapının açılmasıyla ilgili tarihin liderler tarafından belirleneceğini söylediler. Belediye başkanlarının yemekli toplantısına Rum Kesimi Slovak Büyükelçisi Anna Turenicova da katıldı.

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Sözcüsü José Diaz da Lokmacı Barikatı’nın geçişlere hazırlanması için çalışmalara yakın zamanda başlanacağını açıkladı.  Diaz, geçiş noktasında çalışmaların üç aşamada olacağını, çalışmalara başlama tarihinin de önceden açıklanacağını bildirdi. İlk iki aşamada kapalı durumdaki cadde üzerinde ve bölgedeki patlamamış mayın ile patlayıcı maddelerin temizleneceğini ve bölgede yıkılma tehlikesi bulunan binaların sağlamlaştırılacağını kaydeden Diaz, bu çalışmaların 10-15 günlük bir zaman alacağını belirtti. Üçüncü aşamada ise bölgedeki binaların restore edileceğini bildiren Diaz, bu aşamanın uzun vadeli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM’nin, Lokmacı Barikatı’nın 31 Mart civarında açılmasını istediğini söyledi. Talat, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in de açılışta bulunabileceğini bildirdi.

milliyet



Bu haber 191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs