En Sıcak Konular

Ergenekon'da Susurluk izi!

24 Mart 2008 21:32 tsi
Ergenekon davasında yeni bir Susurlukçu izi. Susurluk davasında DGM Başkanı olan Çetinbaş, Prof. Alemdaroğlu'nun avukatı olarak medyanın önüne çıktı.

Susurluk, Türkiye’de çete, derin devlet ve gladyonun sorgulandığı ilk ve en önemli davaydı. Ergenekon Terör Örgütü soruşturması haberlerinde de, Susurluk’la bağlantılara dikkat çekildi. Susurluk’la ilişkilendirilen tek asker olan ve o gün sorgusu dahi yapılamayan Veli Küçük’ün tutuklanması, Susurluk’ta hüküm giyen Sami Hoştan ve Yaşar Öz’ün Ergenekon’da da sorgulanmasına dikkat çekildi. Ancak iki davada da etkin rol oynayan önemli bir isim dikkatlerden kaçtı: Metin Çetinbaş.

Metin Çetinbaş, Susurluk davasına bakan ilk mahkemenin, İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin başkanıydı.

Susurluk davasında, “silahlı teşekkülün siyasilerden ve bürokratlardan güç aldığını” karara geçirterek en üst sınırdan ceza veren Çetinbaş, ayrıca Metin Kaplan’a müebbet hapis cezası vermek gibi önemli bir başka davayı da karara bağlamıştı.

SUSURLUK’TA HUKUK DERSİ VERMİŞTİ
Çetinbaş, 4 yıl süren Susurluk davasında, tüm sanıkların mahkumiyetine hükmetmiş ve o gün basında “Hukuk dersi” olarak nitelenen şu ifadeleri karara geçirtmişti: “Ünvanı, görevi, sıfatı, siyasi ya da sosyal konumu ne olursa olsun, suç işleyen herkesin derhal ve en kısa zamanda yargı önüne çıkarılıp hesap vermesi sağlanmalıdır. Birtakım idari, siyasi ve yasal düzenleme manevralarıyla yargı denetiminin önüne geçilmesi, toplumumuzdaki herkesi üzmekte, korkutmakta, adaleti ve adalet duygusunu zedelemektedir. Suç işleyenin cezasını çekmediği bir toplumda sosyal ve siyasi istikrar sağlanamaz, huzur ve refah tesis edilip sürdürülemez. Suç işleyip de bazı siyasi, sosyal, idari ve yasal koruma kalkanlarını muhafaza edenler ya da kaldırmayanlar unutmamalıdır ki, adalet bir gün onlara da lazım olacaktır.”

YÖNETİCİLERDEN GÜÇ ALAN SİLAHLI TEŞEKKÜL
Sanıkları “bazı siyasetçilerden, yönetici ve bürokratlardan yönlendirme ve güç alan silahlı teşekkül” olarak tanımlayan Çetinbaş, Susurluk’ta meydana gelen kazada silahlı teşekkülün bir bölümünün “su yüzüne çıktığını” ifade etmiş, “Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Mersin’e kadar Türkiye’nin her köşesinde yaşayan her bireyin, devletimizin en alt görevlisinden en tepesinde bulunanlara kadar herkese düşen görevin, hukukun üstünlüğünün hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde tesis edilip sürdürülmesi olduğunu” vurgulamış; “bunun, demokrasinin üç kuvveti olan yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin denk ve ahenk içinde çalışmasıyla olacağına, hiçbir yasadışı uygulamaya, keyfiliğe ya da kayırmaya izin verilmeyip en ufak hoşgörü gösterilmemesi gerektiğine” dikkat çekmişti.

ALEMDAROĞLU “KUVVETLİ ŞÜPHELİ”
Eski hakim Çetinbaş, bugün ise, Susurluk’tan sonra ‘derin devlet’ bağlantısı kurulan ilk büyük soruşturma olan Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu’nun avukatlığını yapıyor.

Prof. Alemdaroğlu, bu sabah tutuklanması istemiyle sevkedildiği nöbetçi mahkemede, “üzerine atılı olan suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğuna” dikkat çekilerek, “bunun tutuklamanın şartlarını oluşturacağı” kayda geçirilerek; ancak “şüphelinin yaşı ve sağlık durumu” nedeniyle salıverildi.

Mahkeme, Alemdaroğlu’nun yurt dışına çıkışını yasakladı; mahkemeye bildirdiği ikamet adresinin bulunduğu yerin polis merkezine her ayın 1. ve 15. günlerinde giderek imza atması yoluyla “adli kontrol altına” hükmetti. Alemdaroğlu’nun, “bu uygulamaya bir gün bile uymadığı takdirde CMK’nın 112. maddesi gereğince hakkında hemen tutuklama kararı çıkarılabileceği” konusunda uyarıldığı da kayda geçirildi.

AVUKAT ETİNBAŞ: İKTİDAR SUÇ İŞLİYOR
Alemdaroğlu’nun salıverilmesinden sonra, avukatı sıfatıyla Metin Çetinbaş basın mensuplarının karşısına çıkarak bir açıklama yaptı. Türkiye’nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyleyen Çetinbaş, “yargı bağımsızlığının zedelenmeye çalışıldığını” ileri sürdü, “herkesi hukuk devleti kurallarına uymaya davet ettiğini” belirterek şöyle dedi:

“Başta sayın Başbakan ve bazı bakanlar olmak üzere Türkiye ve dünya kamuoyunun gündeminde olan bu soruşturmada şüphelilerin aleyhine art arda açıklama ve yayınlar yapılmaktadır. Yargıyı etki altına alma gayreti gösterilmektedir. Anayasal suç işlenmektedir. Yetkili ve görevli adli makamların şüpheliler hakkında yasal gereğini yapacağına inanıyorum.”

“Birbiriyle hiç ilgisi olmayan iki farklı olayın karşılaştırılmaya, kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını” öne süren Çetinbaş, “Görev ve unvanı ne olursa olsun, kimsenin yüce Türk adaletine etki edemeyeceğini, son kararlar verildiğinde göreceğimize inanıyorum. Türk adalet sistemine, yargıç ve savcılarına güveniyoruz, güvenmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Çetinbaş, Alemdaroğlu’nun gözaltına alınmasıyla birlikte kurallara uygun ve insanca uygulamalarından dolayı kolluk kuvvetlerine de teşekkür etti.

ntvmsnbc
 



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs