YAKIN PLAN! | " /> YAKIN PLAN! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon savcısına YAKIN PLAN!

24 Mart 2008 19:31 tsi
Ergenekon savcısına YAKIN PLAN! iyibilgi, Türkiye’yi sarsan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkında bilinmeyenleri araştırdı. 5 yakın koruması olan ünlü savcı, adliye muhabirlerinin gözünden nasıl bilinir? İstanbul sevgisi, şairliği ve adliye personeli ile diyalogundaki ayrıntılar,

Türkiye’yi sarsan Ergenekon operasyonun soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz hakkında çok az şey biliyoruz. Avrupa’nın çoktan bitirdiği Gladyo yapılanmalarının Türkiye ayağını çökertmek için büyük bir çaba içinde olan Öz’e görev yaptığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde çalışan gazetecilerin gözünden yakın plan yapmakta fayda var.

İtalya’da bir kahraman olarak tanınan ve Gladio’yu çökerten ‘Temiz Eller Operasyonu’nun savcısı Antonio Di Pietro’ya benzetilen Zekeriya Öz’ün El Kaide'ci Sakka'dan, sosyetenin kokain pazarına ve Serpil Öğretmen'in trajedisine kadar Türkiye'nin konuştuğu birçok önemli davanın savcısı olduğunu biliyoruz.

Peki, ama Türkiye’nin gündemini belirleyen Zekeriya Öz bir insan olarak nasıl biridir?

ÇOK SICAK BİR ADAM

iyibilgi gene bir ilke imza atıyor ve Beşiktaş’taki 12. Ağır Ceza Mehkemesi’ndeki kaynakları üzerinden Zekeriya Öz’ün özel yaşamının kapısını aralıyor.

Zekeriya Öz, adliyenin en sıcak savcısı olarak anlatılıyor. Ağır Ceza’da görevli gazetecilerin Ergenekon soruşturması öncesinde odasına en rahat girip çıktığı savcı olan Öz’e soruşturma sürecinde beş yakın koruma tahsis edildi.

Adliyenin kıdemli muhabirleri, Zekeriya Öz’ü ‘Çok sıcak bir adam’ diye tarif ediyor. Ünlü savcının şakacı bir mizacı olduğunu kaydeden adliyenin basın emekçileri, Zekeriya Öz’ün hayatı çok da ciddiye almayan, sıcak ve iyi bir insan olduğunu anlatıyor.

TAM BİR İSTANBUL AŞIĞI

Beşiktaş’taki 12. Ağır Ceza’ya uğrayanlar, mahkemenin boğaza nazır bahçesinin şöhretini duymuşlardır. Savcı Zekeriya Öz’ün, yalnızca adliyede görev yapan personelin, polis ve gazetecilerin girebildiği arka bahçenin müdavimlerinden biri olduğu anlatılıyor.

Gazetecilerle ve polislerle adliyenin bahçesinde çay içen Zekeriya Öz, çok fazla siyasi konulara girmeyen mizacı ile dikkat çeken bir isim. Gazetecilerle havadan sudan sohbet edecek kadar mütevazı bir kimliğe sahip olan Öz, tam bir İstanbul aşığı olarak tanınıyor.

SAVCI ŞİİR DE YAZIYORMUŞ

Adliye muhabirlerinin anlattığına göre, basın emekçilerine en fazla yardımcı olan savcılardan biri Zekeriya Öz. Davaların iddianamesini okuyup haber yazmak zorunda olan muhabirler, iddianameden belli bölümleri paylaşma noktasında Zekeriya Öz kadar kendilerine yardımcı olan bir savcı daha olmadığını anlatıyor.

Ve gene ilk kez iyibilgi’den okuyacağınız ilginç bir ayrıntı daha: Adliye muhabirleri, Zekeriya Öz’ün amatör bir şair olarak tanıyor.

Daha önceki çay buluşmalarında adliye muhabirlerine bu yönünü anlatan Öz’ün ağzından bir şiirini dinlemek henüz basın emekçilerine nasip olmamış.

ADLİYE ÇAYCISINA HAL-HATIR SORAR

Öz’ün kendilerine olduğu kadar adliye personeline de çok sıcak ve insancıl davrandığını anlatan iyibilgi kaynakları, Zekeriya Öz’ün kendilerine ikramda bulunan adliyenin çaycılarına çoğu kez hal-hatır sorduğunu, onları adıyla hitabedecek kadar tanıdığını anlatıyor.

Adliye personeli ile Zekeriya Öz’ün ilişkisini ağabey-kardeş ilişkisi olduğunu anlatan adliyede görevli basın emekçileri, emin olmamakla birlikte Öz’ün evli ve iki çocuk babası olduğunu anlatıyor.

Peki, şu an gazeteciler, eskisi gibi Öz’ün odasına girip çıkabiliyor mu?

Adliyede görevli muhabirler, şu sıralar soruşturmanın selameti açısından Zekeriya Öz’ün odasına giremediklerini ifade ettiler. Ama gene de Zekeriya Öz’ün sabah adliyeye girişinde ve akşam çıkışanda kendileri ile merhabalaştığını ve sorularını geçiştirse bile yanıtlama nezaketinde bulunduğunu anlattılar.

ZEKERİYA ÖZ’ÜN BUNDAN ÖNCE BAKTIĞI DAVALAR

Saka davası

HSBC Bank, İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagogları bombalayan teröristler Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş'un Suriye'ye Sakka'nın yanına gittiğini belirledi. Öz, Sakka'ya müebbet hapis talep etti. Öz, Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastiyle Sakka'nın bağlantısını araştıran BM Soruşturma Komisyonu'na yardım etti.

Serpil Öretmen davası

Savcı Öz, Ümraniye'de anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt'u kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren ve annesi Hanım Yeşilyurt'u da yaralayan 4 kişi hakkındaki görüşüyle de dikkat çekti. Eski ismiyle 2 No'lu DGM, 1999'da sanıklardan İsmail A. ile Savaş T'nin 75 yıl 8'er ay, Serdar K'nın 78 yıl 8 ay, İsmail Çolak'ın da 61 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, hürriyeti bağlayıcı cezaların toplamının 36 yılı geçemeyeceğini kaydetti.

Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu yasanın lehe olan hükümleri uygulandığında 4 hükümlünün cezalarında indirim yapılabileceği için "mağduriyetlerine mahal verilmemesi" amacıyla serbest bırakılmalarına karar verdi. Öz İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edip hükümlülerin tutuklanmasını istedi. Bu talebi kabul eden mahkeme, tahliye kararını bozarak hükümlülerin cezasının infazının devamına karar verdi ve 4 kişi yeniden cezaevine konuldu.

Kokain davası

Yurtdışından temin ettikleri kokaini torbacılar vasıtasıyla İstanbul sosyetesine sattıkları iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan 21 şüpheli hakkındaki davayı savcı Zekeriya Öz açtı. Öz, İstanbul'da araçları yakan Neronlar hakkında ilk davayı açarak 30 yıldan 150 yıla kadar hapis talep etti.

www.iyibilgi.com kulis Ahmet Onurlu



Bu haber 8,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs