En Sıcak Konular

Müşerref hapsetti, Gilani serbest bıraktı

24 Mart 2008 19:20 tsi
Pakistan'da yeni başbakan seçilen Gilani'nin ilk emrinin gözaltındaki yargıçların serbest bırakılması olduğunu söylemesinin ardından baş yargıç Chaudhry ile birlikte diğer yargıçlar serbest bırakılmaya başladı.

Pakistan haber ajansı, Devlet Başkanı Pervez Müşerref hükümeti tarafından gözaltına alınan bütün yargıçların serbest olduklarını açıkladı.

Bugün parlamentoda oy çoğunluğu ile başbakan seçilen Yusuf Raza Gilani'nin gözaltına alınan yüksek yargı hakimlerinin serbest bırakılması için emir verdiğini söylemesinin ardından İslamabad'ta üst düzey bir yetkili, yargıçların serbest olduğunu açıkladı.

Amir Ahmed Ali, "Başbakanın emri yerine getirildi. Bütün gözaltındaki yargıçlar şimdi serbest." dedi.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Kasım'da ilan ettiği sıkıyönetimde 60 kadar yargıcın hapse konulması emrini vermişti.

Başbakanın Gilani'nin konuşmasından sonra ev hapsinde tutulan Baş Yargıç İftikhar Muhammed Chaudhry, evinin balkonuna çıkarak serbest bırakılmasını kutlamak için evin önüne toplananları selamladı.

CHAUDHRY EVİNİN BALKONUNA ÇIKTI

Muhammed Chaudhry, ev hapsinde bulunduğu 4 aydan beri ilk kez Pakistanlılara gözüktü. Pakistan polisi evin önünde toplanan kalabalığın taşkınlık yapmasını önlemek için tedbirler aldı.

Chaudhry'nin serbest bırakılması Müşerref'in otoritesinin sarsılmaya başladığının en önemli göstergelerinden biri.

MÜŞERREF'İ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Yeni başbakan seçilen Yusuf Raza Gilani, Müşerref'e muhalif olanların etkin olacağı bir hükümete başkanlık edecek. Gilani, daha önceki konuşmalarında ABD'nin desteklediği Müşerref'in yetkilerini kısıtlayacağını ve terör karşıtı politikaların tekrar gözden geçirileceğini bildirmişti.

Ulusal Asamble tarafından 42'ye karşı 264 oyla seçilen Gilani, yarın Müşerref'in bulunacağı bir törende yemin ederek görevine başlayacak.

OĞUL BUTTO GÖZYAŞI DÖKTÜ

Gilani, başbakan seçildikten hemen sonra gözlerinden yaşlar boşanan ve gülümseyen eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilavel Butto Zerdari ile tokalaştı. Annesi Benazir Butto, Aralık'ta öldürülmeden önce iki kez başbakanlık makamına gelmişti.

Gilani'nin başbakan seçilmesinin ardından parlamentoda "Çok yaşa Butto, BM (Benazir Buttu) hala yaşıyor" sloganları atıldı.

Başbakan seçilmesinin ardından parlamenterlere bir konuşma yapan Gilani, "Benazir Butto'nun kaybedilmesiyle Demokrasi tekrar canlandı. Buraya hayırseverlik ile gelmedik. Devam eden mücadele ve şehitlik ile bu an geldi." dedi.

Müşerref'in muhalifleri Chaudhry ve diğer yargıçları eski görevlerine iade edeceklerini söylediler. Tutuklu yargıçlardan bir çoğu serbest bırakıldı. Gilani, henüz serbest kalmayanların da özgürlüğüne kavuşmasını temin edeceğini söyledi.

Chaudhry'nin avukatı Athar Minallah, baş yargıcın eski görevine yakında döneceğini tahmin ettiğini söyledi.

YENİ DÖNEMİN ŞAFAK VAKTİ

Chaudhry'nin evinden çıktıktan sonra basına konuşan Minallah, "Morali çok iyi. Pakistan'ın baş yargıcı olarak tekrar eski görevine döneceği günleri bekliyor. Bu yeni bir dönemin şafak vaktidir. Bu ülkede, diktatörlüğün sonudur." dedi.

Başbakan Gilani, başbakan olarak ilk işinin Butto cinayetinin Birleşmiş Milletler tarafından soruşturulması için bir parlamento kararının çıkarılacağını söyledi.

Gilani liderliğindeki hükümet ayrıca, iki haneli enflasyonun etkin olduğu ekonomik problemler, enerji darboğazı ve yabancı yatırım eksikliği ile mücadele edecek.

Koalisyon hükümetini oluşturan dört partiden birisinin üyesi olan milletvekili Ahsan İkbal, "Sayın Gilani, Müşerref'in sıkıyönetim uygulamasından sıkıntı çeken biridir. Diktatörlükten kurtulmanın önemli olduğunu biliyor." dedi.

dunyabulteni



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,604 µs