OBEZİTE | " /> OBEZİTE | "/>

En Sıcak Konular

Sağlığımızı tehdit eden OBEZİTE

24 Mart 2008 18:20 tsi
Sağlığımızı tehdit eden OBEZİTE Obezite gelişmiş toplumların en yaygın hastalıklarında biri. "Bir dirhem et bin ayıp örter" diyen bir toplum olduğumuz için hastalık olarak görülmediği için Sağlık Bakanlığı ulusal bir eylem planı hazırlığında.

Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele amacıyla ülke genelinde ''Beslenme Başöğretmeni'' statüsü oluşturulmasını planlıyor.
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde obezitenin önlenmesi ve çalışmaların etkin ve yaygın yürütülmesi için ''Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı'' hazırladı. Taslak, konuyla ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu.
Bakanlık bu çalışmayla önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin önlenmesi ve azaltılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, obeziteyle mücadele ulusal eylem planına işlerlik kazandırılarak etkin mücadele geliştirilmesini hedefliyor. ''Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı''nda hayata geçirilmesi öngörülen bazı düzenlemeler şöyle: -Ulusal boyutta politik kararlılığı artırmak ve yönetimi güçlendirmek için merkez teşkilatında ''Obezite ile Mücadele Danışma Kurulu'', illerde ise katılım ve koordinasyonu geliştirmek üzere ''Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu'' oluşturulacak.
         -Sağlık, tarım, ticaret, ulaşım, eğitim, ekonomi, spor, çevre, şehir planlama, çalışma, sosyal güvenlik, kültür ve turizm alanlarında 2010 yılına kadar geliştirilecek politika ve bütçe programlarında obeziteyle mücadeleye yönelik önlemlere yer verilecek.
         -Ülke genelinde okul ve iş yerlerinde sağlıklı besinlere erişim imkanlarının sağlanmasına yönelik gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Bu çerçevede, toplumun sağlıklı beslenmesi için temel besinlerin yanı sıra, lif içeriği yüksek buğday, çavdar ve yulaf unlarından üretilen ekmek çeşitlerinin KDV'leri azaltılacak.
         -Yaş, cinsiyet, bölge ve sosyoekonomik düzeye göre kilo ve obezite
 sıklığı belirlenecek. Bu çerçevede, bu yıl içinde ''Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması''
 yapılmasına yönelik hazırlık başlatılırken, 2012 yılına kadar ''Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'' risk ve yaş gruplarına göre güncellenecek. 2010 yılına kadar da yaş gruplarına göre ''Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi'' hazırlanacak.
         -2010 yılına kadar toplum genelinde obezite ve sağlık riskleri konusunda farkındalık yaratılacak.
         -Topluma obezite, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve obezite riskinin azaltılması için ülke genelinde ''Beslenme Başöğretmeni'' statüsü oluşturulacak. Bu konudan Milli Eğitim Bakanlığı sorumlu tutulurken, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerle de iş birliğine gidilecek.
         -2012'ye kadar okullardaki fiziksel aktivite imkanları yarı yarıya artırılırken, beslenme hizmetlerinde yüzde 80 oranında standardizasyon sağlanıp aşırı kiloluluk ve obezite görülme sıklığı azaltılacak. Bunun için de beden eğitimi derslerinin süresi artırılacak, çocukluk ve ergenlik döneminde sıkça tüketilen sağlık ve obezite açısından risk oluşturan yiyecek ve içeceklerin okul ve dershanelerdeki tüketimi sınırlandırılacak.
         -Eğitim kurumlarındaki spor tesislerinin okul saatleri dışında ve hafta sonu tatillerinde de açık tutulması sağlanacak.
         -Okul ve dershanelerdeki yiyecek ve içecek otomatlarında enerji içeriği düşük, besleyici değeri yüksek ürünler satışa sunulacak.
         -Sosyoekonomik düzeyi düşük bölgelerde ücretsiz taze sebze meyve ve süt
 dağıtılacak.
         -Askerler de obezite konusunda bilgilendirilecek.
         -Din görevlileri vaaz ve hutbelerle topluma obeziteyle ilgili mesaj
 verecek.
         -Çalışanlara yönelik önlemler çerçevesinde, 500'den fazla çalışanı olan
 iş yerlerine spor merkezi kurulup, buralarda uzmanlarca eğitim programları yürütülecek.
        -Gıdalara yönelik düzenlemeler kapsamında, tüketicilerin sağlıklı besin seçimine yönlendirilmesi amacıyla uluslararası yaklaşımlar dikkate alınarak, yağ, şeker ve enerji miktarı düşük gıda ve içeceklerin diğer ürünlerden ayırt edilmesi amacıyla etiketlerinde özel renkli işaretler (trafik lambası sistemi gibi) bulunacak. Enerji içeriği yüksek ürünlerinkinde ise ''Bilinçsiz tüketimi obeziteye yol açar'' uyarısı yer alacak.
         -Marketlerde sağlıklı besinlerin tüketici tarafından kolayca ayırt edilmesi için düzenlemeler yapılacak.
         -Toplu beslenme yapılan kurumlarda, özellikle fast-food restoranlarında çocuk ve gençlere yönelik promosyonlar sınırlandırılırken, standart hale getirilen menü içeceklerinde patates kızartması, gazlı içecekler gibi ürünler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu, salata, taze meyve gibi sağlıklı besin seçenekleri sunulacak.
         -2012 yılına kadar reklam ve tanıcı faaliyetlerle ilgili yasal düzenlemeler güncellenecek, çocuklara yönelik reklamlarda istismar önlenecek, toplumu yanıltıcı ve bilimsel kanıta dayalı olmayan haberler yayımlanmayacak.
         -Çocuklarda obeziteye yol açabilecek gıdaların reklamlarının yayın saatlerine düzenleme getirilecek, çocuklara yönelik programların aralarında obezite riski oluşturacak gıda reklamlarının yayımlanması engellenecek.
        TARAF




Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,511 µs