En Sıcak Konular

Kürt paketinin ekonomik ayağı hazır

24 Mart 2008 18:09 tsi
Kürt paketinin ekonomik ayağı hazır Başbakan Erdoğan'ın 27 Mart'ta açıklayacağı ve kamuoyunda Kürt Paketi olarak bilinen çözüm paketinin ayağında; GAP'ın bitirilmesi, vergi muafiyetleri ve istihdam arttırıcı tedbirler bulunuyor.


Erdoğan 27 Mart'ta kamuoyuna açıklayacak
GAP'ın bitirilmesi yine bütçe imkanlarına kaldı
HANİFE ŞENYÜZ/ANKARA
Kürt sorunun çözümü için hamle yapmaya hazırlanan hükümet, sorunun çözümüne ekonomik açılımla başlıyor. Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) hızla ekonomiye kazandırılmasını da kapsayan paketin 27 Mart Perşembe günü Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı öğrenildi. Bazı ana unsurları daha önce de kısmen açıklanan ve bir bölümü TBMM'ye sunulan paketin, en önemli ayağını oluşturan GAP projesinin önümüzdeki 4-5 yıl içinde bütünüyle bitirilerek, ekonomiye kazandırılması, bölge halkına istihdam yaratılması hedefleniyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren koonrinatörlügünde bütün ekonomik birimlerin ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile gerçekleştirilen çalışmalarda GAP'ın bitirilmesi için gereken kaynak yaklaşık 28 milyar YTL olarak belirlendi. Ancak, GAP'ın bütçe olanaklarını aşan büyüklükteki yatırımlarının finansmanı için aranan dış kaynak bulunamazken, kamu-özel sektör işbirliği ile 2 milyar YTL'lik bir finansman sağlanmasının mümkün olacağı belirlendi. GAP kasamındaki kuruluşların 8 milyar YTL düzeyinde kaynak yaratması, kalan tutarın 16 miyar YTL'ye yakın bölümünün ise bütçe olanaklarıyla finanse edilmesi planlanıyor. Bütçeden sağlanacak kaynakların kısa sürede sağlanamayacağı, bu tutarın GAP projesinin tamamlanmasınn öngörülğü 4-5 yıllık dönem içinde aktarılmasının planlandığı ve bütçeyi zorlamayacağı belirtililiyor.
Sulama projelerine öncelik verileceği açıklanan projede, bunun için gereken kaynak 9.5 milyar YTL . Sulama projelerinin yanı sıra bölgede ulaşım ağının eksik kalan bölümleri tamamlanacak, elektrik iletim, içme suyu gibi altyapı yatırımları tamamlanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, GAP bölgesinde iki büyük baraj yapılacağı ve sulama kanalları inşa edileceğini, yolların tamamlanacağını açıklamış, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile de bölge ekonomisinin canlandırılacağını vurgulamıştı. Hükümet, mayın temizleme işinin özel sektöre verilmesi ve bu alanların mayın temizleme işini üstelenecek firmalara 44 yıllığına kiralanmasını öngören yasa tasarısını TBMM'ye sevketmişti.
Günayldoğu Anadolu paketinde, bölge ekonomisinin canlandırılması ve GAP'a özgü sektörlerin teşviki için de ayrı bir yasal düzenleme yapılıyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in açıkladığı GAP bölgesindeki 15 ile gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti getirilmesini içeren yasal düzenlemenin de bu paketin içerisinde yer alması bekleniyor.

Taraf



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,669 µs