En Sıcak Konular

İslamofobia'ya karşı mücadele çağrısı

24 Mart 2008 17:39 tsi
İslamofobia'ya karşı mücadele çağrısı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Köksal Toptan, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin () İkinci Olağanüstü Konsey Toplantısı'na katılarak bir konuşma yaptı. Köksal Toptan konuşmasında, İslamofobia'ya karşı mücadelenin önemine dikkat çe

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin (İKÖPAB) İkinci Olağanüstü Konsey Toplantısı İstanbul'da yapılıyor. Toplantının açılışına TBMM Başkanı Köksal Toptan ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da katıldı. Köksal Toptan, İKÖPAB üyelerine yönelik yaptığı konuşmada, parlamentolar arası işbirliğinin önemine değindi. İslam dünyasının geleceğini tehdit eden terörizm, şiddet, fakirlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik, etnik ve dini aşırılık ve İslamofobia gibi konulara dikkat çeken Toptan, bu sorunların çözümü için ortak hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.

TBMM Başkanı, üye ülkelerin parlamentoları arasında dayanışma, temas ve işbirliğini geliştirmek, üye ülkelerin özgün deneyimlerini paylaşmalarına imkan sağlamak, bölgesel ve uluslararası sorunlara ilişkin duyarlılıkları ortaya koymak amacıyla kurulan İKÖPAB'ın halkın temsilcilerinden oluşması nedeniyle İslam dünyasında müstesna yere sahip bir örgüt olduğunu vurguladı. Toptan, "Terörizm, şiddet, fakirlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik, etnik ve dini aşırılık ve İslamofobia gibi bugün İslam dünyasının geleceğini tehdit eden sorunların çözümü ancak uluslararası alanda devletler, parlamentolar, sivil toplum ve bireylerin etkin işbirliği ile mümkün olacaktır. Geleneksel diploması sınırlarının dışına çıkılmasını gerekli kılan bu zorunluluk biz parlamenterleri ulusal yasama faaliyetlerinin ötesine geçerek ortak gündemimizi meşgul eden konularda ve celikle dış politika sorunlarında muhataplarımızla daha sık görüş alışverişinde bulunmaya ve uluslararası işbirliği faaliyetlerine daha aktif katkıda bulunmaya sevk etmektedir." dedi.

Parlamenter diplomasinin kurumsal çatısı altında oluşturulan İKÖPAB'ın daha güçlü ve sözü dinlenen bir kuruluş haline gelmesini arzuladıklarını belirten Köksal Toptan, "Bu çerçevede İKÖPAB'ın faaliyetlerine daha fazla etkinlik kazandırılması yolunda üyelerimiz arasında bir kararlılığın olduğunu memnuniyetle müşahede ediyorum. İKÖPAB'ın kuruluş amaçlarını gecikmeksizin kuvveden fiile geçirmek mecburiyetindeyiz. Örgütümüzün saygınlığının güvenirliliğinin ve etkinliğinin daha da güçlendirilmesi İslam aleminin ve genel olarak uluslararası toplumun gündemindeki sorunların çözümüne daha etkin bir şekilde katkıda bulunabilmemizi sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Bugün İslam ülkelerinin çok sayıda ve çok çeşitli iç ve dış fenomenler ve sorunlarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Toptan, "Münferiden karşılaştığımız bu sorunları İKÖPAB bünyesinde kolektif cevaplar ve çözümler üretmek mümkündür. Bu nedenle örgütümüzün bize sağladığı imkanları değerlendirerek birbirimizin deneyimlerinden ve düşüncelerinden yararlanarak ortak çözümlere ulaşmak temel amacımız olmalıdır. Öncelikli görevimizi ülkelerimizin daha akılcı, saydam demokratik yöntem anlayışını yerleştirmek ve halklarımızın sosyal, ekonomik ve siyasi standartlarını yükseltmek olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Köksal Toptan ayrıca bugünkü toplantıda örgütün yeni genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının seçileceğini hatırlatarak, TBMM olarak aday gösterdikleri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç'ın akademik kariyeri güçlü olan bir isim olduğuna işaret etti.

Haber 10



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,397 µs