En Sıcak Konular

Diyarbakır'da korkunç tahrik!

24 Mart 2008 16:41 tsi
2 kişinin hayatını kaybettiği Nevruz kutla-malarındaki olayları protesto için DTP Diyarbakır İl binası önünde bir açıklama yapan DTP'li grup, `Her Kürt gerilla doğar' sloganları attı.

HAKKARİ, Van ve Siirt'te izinsiz yapılan ve 2 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin yaralanması ile sonuçlanan nevruz kutlamalarındaki olayları protesto eden DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, devlet yetkililerinin Diyarbakır ve Batman'daki kutlamalarda akılcı ve sağduyulu yaklaştıkları için hiçbir olayın meydana gelmediğini belirtirken bölgedeki diğer illerde çıkan olaylardaki sorumlular hakkında gerekenin yapılmasını istedi. DTP il binası önünde düzenlenen kitlesel basın açıklamasına bazı DTP milletvekilleri de katılırken, basın açıklamasına katılan DTP'liler `Her Kürt gerilla doğar' diye slogan attı.

Hakkari, Van, Siirt ve İzmir'deki izinsiz nevruz gösterilerinde çıkan olayları ve güvenlik güçlerinin tutumunu protesto eden DTP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda bugün kitlesel basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman Milletvekili Ayla Akat, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'daki diğer belediye başkanları ve yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Polisin sıkı güvenlik önlemi aldığı kitlesel basın açıklamasında sık sık, Kürtçe `Yaşasın Başkan Apo' ile `Şehitler ölmez', `Münafık Erdoğan', `PKK halktır halk burada' sloganları atıldı. DTP'liler askerlerin yürüyüş sırasında söylediği, `Her Türk asker doğar'ı bu kez, `Her Kürt gerilla doğar' diye slogana dönüştürdükleri görüldü. Polis sık sık megafonla yaptığı uyarılarda slogan atılmamasını istedi. Basın açıklamasını okuyan DTP il Başkanı Necdet Atalay, Kürtler'in hayatında önemli bir yer edinen nevruzun Diyarbakır başta olmak üzere tüm bölgede çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek şöyle dedi:

"Diyarbakır ve Batman'da yüzbinlerce insanın katılımı ile nevruz görkemli bir şekilde kutlanırken herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. Engellenmediğinde bir olay çıkması mümkün değildir. Dolayısıyla Diyarbakır ve Batman'da devlet yetkililerinin izin vermesi akılcı ve sağduyulu yaklaşımdır. Halk, nevruzuna sahip çıkmıştır. Bu görkemli halk coşkusunu hazmedemeyen AKP Hükümeti bölgenin diğer illerinde kutlamalara izin vermediği gibi sokağa çıkıp nevruzu kutlamak isteyen halka düşmanca saldırmış ve öldüresiye müdahale etmiştir. Polisin kadın ve çocuklara vahşice saldırısı kabul edilemezdir. Bu tavır tüm Kürtler'e yapılmıştır. Hergün bölgede eriyen AKP Hükümeti tepkisini halka saldırmak sureti ile göstermektedir."

DTP İl Başkanı Atalay, halkın en küçük kazanımını dahi canı pahasına edindiğini iddia ederken, "Dolayısıyla ne pahasına olursa olsun halkın kazanımlarından vazgeçmesi olanaklı değildir. Nevruz, bu halkın en önemli ve varoluş gerekçesidir. Bunu daha önce Cizre, Şırnak ve Diyarbakır'da göstermiştir. Bugünde Van, Siirt ve Hakkari'de göstermiştir. Bu baskı, şiddet politikasına başvuran sorumlu devlet yetkililerinden hesap sorulması için Hükümeti göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasına katılan DTP'liler, İl Başkanı Atalay'ın çağrısı üzerine sesizce dağıldı.

Vatan
 



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,710 µs