'Kıyamet cephesi' Suriye’yi de kapsar mı? | " /> 'Kıyamet cephesi' Suriye’yi de kapsar mı? | "/>

En Sıcak Konular

'Kıyamet cephesi' Suriye’yi de kapsar mı?

24 Mart 2008 15:52 tsi
'Kıyamet cephesi' Suriye’yi de kapsar mı? ABD Başkan Yardımcısı Cheney’in dün İsrail’de yaptığı açıklamalar uzmanları endişelendirdi. İran’a savaş açmak için Ortadoğu’da kulis yapan Cheney, olası bir savaşın cephesini Suriye’ye doğru genişletebilir mi? Suriyeli gazet

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney Ankara’ya ayak bastı. Son ana kadar programı basından gizlenen Cheney’in ziyaretinin ayrıntıları netleşti.

Evvela birkaç not aktaralım. Çalışma ziyareti için Türkiye'de gelen Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e havalimanında düşük düzeyli bir protokol uygulandı.

Kabineden herhangi bir bakan karşılamada yer almadı. Cheney'i havaalanında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Ankara Valisi Kemal Önal, Belediye Başkan Yardımcısı Seyfi Saltoğlu, Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Naci Özdemir ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson karşıladı.

Uçaktan eşi Lynn ve kızı Elisabeth ile inen Başkan Yardımcısı Cheney, buradan Çankaya Köşkü'ne geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Cheney, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de bir araya gelecek.

Yarın İstanbul'da

Cheney'nin, eşinin isteği üzerine yarın İstanbul'a geçeceği ve tarihi ve turistik yerleri gezeceği belirtildi.

Buraya kadar her şey yurdum medyanın satırlarından… Cheney’in Türkiye’den bir 'ateş alıp' ülkesine döneceğini anlıyoruz bu bilgilerden.

Yurdum medyası, 6 yıl önce gene ülkemize gelen Cheney’in o günkü ziyaretini de bu satırlarla anlatmıştı.

Sonrası malum. Irak’ı işgal etmeyi kafasına koyan ABD, Ecevit hükümetinden istediğini alamayınca Türkiye’de adeta kıyamet koptu. Anayasa kitapçığının fırlatılmasının ardından önce milletçe devalüasyon darbesini yedik, ardından Bahçeli’nin işaret ettiği tarihte sandığa gittik.

Cheney, gene bir Mart ayında Ankara’da. Bush hükümetinin en şahin isimlerinden biri olarak bilinen ve Irak Savaşı’nın ideologu olarak kabul edilen Cheney, bir haftadır süren Ortadoğu turunun son durağında ülkemizde.

iyibilgi, tam saha ‘press’

iyibilgi, öteki kritik meselelerde olduğu gibi Cheney’in Ankara ziyaretini de Ankara ve İstanbul kadrosu ve sahadaki kaynakları ile dikkatli bir şekilde izliyor.

Neredeyse son bir aydır Cheney’in Ankara’dan istekleri üzerine sayfalarımızda ona yakın analiz ve özel röportaj okudunuz.

İlgili haberlerden birkaçı için tıklayınız:

ATOM korkutuyor: Kıyamet gökten gelecek!

Kıyamet kapısının son bekçisi: TÜRKLER!

Gizli dosya: Cheney'in Türkiye'den üç isteği

Mc Cain 'Irak kartı’nı masaya koydu

Cheney’den ’sonra’ Türkiye’de ne olur?


Mahalli: PKK, K. Irak’ta ‘ABD’den bağımsız

İşin bu kısmında sözü Suriyeli gazeteci Hüsnü Mahalli’ye bırakmakta fayda var. Zira dün İsrail’de bulunan Cheney, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte Suriye’yi hedef alan açıklamalar yaptılar.

İkilinin açıklamaları, ‘ABD K.Irak’taki PKK varlığını İran’a değil de Suriye’ye kaydırıp bu ülkenin başına çorap örme uğraşında mı’ sorularına neden oldu. Hatta bazı ileri yorumlarda, ikilinin, ‘Suriye’nin İran’ın uydusu’ olduğuna dair açıklamalarının, İran’a açılacak olası bir ABD savaşında bu bahane ile cephenin Suriye’ye kadar kaydırılabileceği fikri ortaya atıldı.

iyibilgi’nin kendisine ulaştığı Suriyeli Hüsnü Mahalli ise bu konuda bir hayli ilgisiz bir tavır sergiledi. PKK’nın K. Irak’ta ‘ABD’den bağımsız bir şekilde varlığını sürdürdüğünü’ öne süren Suriyeli gazeteci, konuşulan hiçbir şeyin yeni ve özel olmadığını iddia etti.

Türkiye’ye ateş almak için geldi

Ortadoğu turunun asıl gündem maddesinin Arap sermayesi olduğunu kaydeden Mahalli, Cheney’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ise deyim yerinde ise ateş almak için olduğunu savundu.

Ünlü gazeteci, İran’a açılması muhtemel bir savaşın Suriye’ye sıçraması noktasında ise oldukça kesin konuştu: “ABD İran’a asla savaş açmaz. O yüzden bu savaşın Suriye’ye sıçraması gibi bir durum da mümkün değil”

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs