En Sıcak Konular

Savcı Öz'e soruşturma istemi

24 Mart 2008 15:35 tsi
İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan, İlhan Selçuk’un gece yarısı evinden gözaltına alınmasıyla ilgili, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Avukat Turgut Kazan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e verdiği dilekçede, Ergenekon Operasyonu kapsamında İlhan Selçuk’un gece yarısı evinden gözaltına alınmasıyla CMK’nun, ifadeye çağırma, zorla getirme / yakalama ve aramaya ilişkin 145, 146, 98, 116 ve 118. maddelerini çiğneyerek, toplumda büyük korku ve dehşete yol açtığı gerekçesiyle Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma açılmasını istedi.

5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanunu’nun, ifadeye çağırma, zorla getirme, yakalama ve aramaya ilişkin maddelerinin çok açık olduğunu vurgulayan Kazan, dilekçesinde şunları kaydetti:

“CMK’nun 251. maddesi, özel yetkili savcılığa, yalnız 91. maddedeki gözaltı süresiyle ilgili bir istisna tanımıştır. Dolayısıyla, ifadeye çağrı için 146, yakalama için 98, ev araması için 116 ve 118. maddeler, (250. maddeye göre) özel yetkili olan savcılık tarafından da aynen uygulanacaktır. Ve konutlarda, işyerlerinde ‘gece vakti arama yapılamayacağı’ kuralı temel kuraldır. 118. maddenin 2. fıkrası ‘istisnaları’ göstermiştir. İstisnaların keyfi biçimde genişletilip ana kurala dönüştürülmesi mümkün değildir.”

İlhan Selçuk’un gözaltına alınması sırasında, yasaların hiçe sayıldığını belirten Kazan, “Özel yetkili savcılığın, salt ifade almakla yetinilecek bir dosya durumu varken, gece yarısı arama yaptırması, CMK’nun 145, 146, 90, 116 ve 118. maddelerine aykırıdır. Tam bir keyfiliktir” dedi.

“GECELEYİN KAPI ÇALININCA, SÜTÇÜ GELMİŞTİR DİYE UYANMA HAKKIMIZ ÖLDÜRÜLDÜ”

Dilekçesinde, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e “Çok iyi bilirsiniz ki, yargılama yasaları herkes için, özellikle suçsuzlar için güvencedir. Son olay, bu güvenceyi yıktı. ‘Geceleyin kapı çalınınca, sütçü gelmiştir diye uyanma hakkımız’ öldürüldü. Böyle demokrasi olmaz. Böyle hukuk devleti olmaz” diye seslenen Kazan şunları kaydetti:

“YARATILAN DEHŞET 12 EYLÜL ÖRNEKLERİNİ AŞTI”

“Beni tanıyorsunuz. 12 Eylül macerasında müşterek korkularımız oldu. Ama, inanmanızı istiyorum ki, son uygulamayla yaratılan dehşet, 12 Eylül örneklerini aşmıştır. Bu nedenle, kendi halinde bir hukukçu ve sade bir yurttaş olarak, (İlhan Selçuk için değil) şahsım için ve yaşananlardan dehşete kapılmış insanlar için, size başvurmayı görev saydım. Soruşturmanın 8 aydır ucu açık tutulması ve toplumsal olaylara denk dalga operasyonlara başvurulması, bu yönüyle makul sürenin aşılması ve adil yargılanma hakkının yaralanması bir yana, 160/2. madde uyarınca şüphelinin haklarını korumakla yükümlü olduğunu unutan ve temel kurallara aykırı davranan, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında, 2802 sayılı yasanın 82. maddesi uyarınca, soruşturma açılması gerektiğini düşünüyorum.Yasal güvencelerin (halen) geçerli olduğu inancını tekrar canlandırabilmenin ve yaratılan korkuyu dağıtabilmenin başka yolu kalmadığını belirtiyor, durumu takdirlerinize sunuyorum.”

habertürk.com



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs