En Sıcak Konular

FT’nin ilginç kapatma davası yorumu

24 Mart 2008 12:20 tsi
İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, AK Parti'ye karşı açılmak istenen kapatma davasına ilişkin yazılara yer vermeye devam ediyor. AK Parti'ye açılan dava ile hükümetin meşruiyetinin tekrar sorgulandığı yorumunda bulunan gazete, hükümet meşruiyeti

Financial Times, 22 Temmuz seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti'nin "ordu, yargı ve cumhuriyetçi muhaliflerin" oluşturduğu "laik yapı"ya ile güç mücadelesine girdiğini belirtti.

Gazete, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması için dava açtığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aralarında bulunduğu 71 kişi için siyaset yasağı koymak istediğini kaydetti.

’TÜRKİYE MİLİTAN LAİKLİĞİN OLDUĞU MÜSLÜMAN BİR ÜLKE’
Gazete, Başsavcı Yalçınkaya'nın AK Parti'yi "laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı" olduğu iddiasında bulunduğunu hatırlatarak bunun "militan laikliğin olduğu Müslüman Türkiye'de" ciddi bir iddia olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin davayı ele alıp almamayı birkaç gün içinde kararlaştıracağını ve dava girişiminin başörtülülerin üniversiteye girmelerinin önünü açan yasa değişikliği ile "yakından ilintili" olduğunu belirten gazete, bu davanın "ülkeyi şok ettiğini ve mali piyasaları istikrarsızlaştırdığını" yazdı.

Kapatma davası başvurusunun, 2007 seçimlerinin yanıtlamış olması gereken bir soruyu yeniden gündeme getirdiği yorumunda bulunan gazete, "Hükümet mi karşıtları mı daha fazla meşru güç sahibi. Hükümet, meşruiyetini seçmene, karşıtları anayasaya dayandırıyor. Anayasa Mahkemesi'ndeki 11 yargıcın önünde mesele AK Parti'ye karşı iddianamenin hukuki olup olmadığı değil - ki hukuki, meşru olup olmadığı." yorumunda bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN GÖZÜNDE EN ETKİN MUHALEFET YARGI’
Ordu ya da muhalefetin, mecliste hakim bir çoğunluğa sahip hükümetin karşısında duramadığını belirten gazete, çok sayıda Türk'ün gözünde son ve belki de en etkin muhalefet olarak yargının kaldığını yazdı.

Gazete, yargıçların Refah ve Fazilet Partisi'nin kapattığını ancak bu partilerin "ne büyük bir seçmen desteğine, ne uluslararası desteğe ne de laikliğe bağlılık ve ılımlılık taahhütleri vardı" şeklinde yazdı.

8 sütun



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs