En Sıcak Konular

Gençliğin %40'ı atıl durumda

24 Mart 2008 11:56 tsi
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) “Türkiye’de Gençlik’’ konulu İnsani Gelişme Raporu, Türkiye’deki gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının atıl durumda bulunduğunu, işsizliğin gençler için bir numaralı sorun hali

Ey Türk gençliği! Çok vazifen var

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) “Türkiye’de Gençlik’’ konulu İnsani Gelişme Raporu, Türkiye’deki gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının atıl durumda bulunduğunu, işsizliğin gençler için bir numaralı sorun haline geldiğini ve eğitimle ilgili problemlerin de acil çözüm beklediğini ortaya koydu.
GENÇLERİN YÜZDE 40’I ATIL • UNDP’nin Gençlik Raporu, ulusal ve uluslararası İnsani Gelişme Raporları çerçevesinde, Aygen Ataç yönetiminde çeşitli üniversite görevlilerinin katılımıyla hazırlandı. Bu araştırmada, gençlerin nasıl karar aldığı, eğitimleri, siyasi ve toplumsal katılım ve gelecekle ilgili planları irdelendi.
Rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaşları arasındaki yaklaşık 12 milyon genç, iş bulmak, bir okuldan mezun olmak veya eğitimi terk etmek, bir kimlik oluşturmak, veya kendi ailesini kurmak gibi yetişkinliğe geçiş sürecinin güçlüklerinden en az biriyle baş etmek zorunda kalıyor. Bu gençlerin yüzde 30’u okula gidiyor. Ama okuyan gençlerin tümünün diğerlerine göre daha iyi durumda olduğunu söylemek de güç görünüyor. Yaklaşık 3 milyon 600 bin genç çalışıyor ama onların çalışma koşullarının tehlike ve risklerden ne derece uzak olduğu da tam olarak bilinmiyor. Gençlerin yüzde 40’lık bölümünü oluşturan, “ne çalışan, ne de okuyan beş milyon genç ise atıl durumda’’ bulunuyor. Atıl gençliğin, 2.2 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Raporda, “En önemlisi ne okula giden, ne iş arayan, evde kalıp çocuklarına bakan veya kısmet bekleyen yaklaşık 2 milyon 200 bin genç kadın, yaşamlarını kendi seçimleriyle kurabilecek mi’’ diye soruluyor.
Raporda gençliğin eğitim fırsatları da büyüteç altına alınıyor ve Türkiye’de eğitimde hem nicelik, hem de nitelik yönünden büyük sorunlar yaşandığı vurgulanıyor. Eğitim harcamalarında son yıllarda kaydedilen ciddi artışa rağmen, oranlar OECD ülkelerinin hâlâ çok altında seyrediyor. Türkiye, öğrenci başına ortalama harcama bakımından Meksika, Polonya ve Slovakya ile aynı düzeyde bulunuyor.
Bu arada, söz konusu raporda para kazanmak üzere işe girmesi gerektiği için okulu bırakan genç erkeklerin sayısı, aynı durumda olan genç kızların sayısını ikiye katladığı anlaşıldı. Gençlerin yüzde 37’si iş bulmada eğitimin önemli bir rolü olmadığını düşünüyor.
11 YIL ZORUNLU EĞİTİM • Rapora göre, Türkiye’de gençlik, siyaset mekanizmalarına karşı olumsuz duygular ve güvensizlik besliyor. Gençler, politikanın “dürüst ve adil olmadığına’’ ve “hak edenin hak ettiği yerde olmadığına’’ inanıyor. Raporun sonuç bölümünde de şu değerlendirmelerde bulunuldu:
• Türkiye’nin daha belirgin bir gençlik politikasına ihtiyacı var.                
• Eğitimin hem niteliği, hem niceliği öncelikli bir konu. Zorunlu eğitim 11 veya 12 yıla çıkarılmalı. Bu her şeyden önce Türkiye’nin ortalama eğitim süresi ve kalitesini, ulaşmayı amaçladığı ülkelerdeki düzeye getirmesi için gerekli.
• Eşit eğitim fırsatları konusunda iyileşme sağlanmalı.

Taraf



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs