En Sıcak Konular

Mültecilerinin halinden anlama kampı

24 Mart 2008 11:04 tsi
Avustralya'da bir sivil toplum örgütü, evlerinde huzur içinde yaşayan insanlara, mültecilerin içinde bulundukları ağır koşulları öğretebilmek amacıyla göstermelik bir mülteci kampı kurdu.

MAYIN TARLASI, YEMEK KUYRUĞU

Oxfam’ın ‘Refugee Realities’ (Mülteci Gerçekleri) adıyla açtığı mülteci kampına belli bir ücret ödeyerek giren ziyaretçiler, burada senaryo gereği hazırlanmış bir çölde sahte kara mayınlarıyla, güvenlik kontrol noktalarındaki güçlüklerle, yemek kuyruklarıyla, kısacası her tür sefaletle tanışma imkanı buluyor.

İNSANLIK DRAMINI ANLIYORLAR

22 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında halka açık tutulan bu mülteci kampını ziyaret edenler, karşılaştıkları güçlükleri hafızalarına kazıyarak, mülteciliğin nasıl bir insanlık dramı olduğunu çok daha iyi anlamaya başladı.

Projenin müdürü Stephanie Cousins, “Gelen ziyaretçiler, evlerini, ailelerini ve yemek kaynaklarını ve her tür barınaklarını kaybettiklerinde ne yapacaklar? İşte burada bunu öğreniyorlar. Burası bir çöl ve bir mayın tarlası. Bu projedeki amacımız, ayak bastığınız yeni toprakların nasıl bir yer olduğunu bilememenin, insanda nasıl bir rahatsızlık yarattığını daha iyi anlatabilmek... Burada ziyaretçilere uygulanan senaryolar, göçmen olarak Avustralya’ya giriş yapan ve halen Avustralya’da yaşayan insanların başına gelen olaylar arasından seçildi” diye konuştu.

15 YIL MÜLTECİ KAMPINDA ÇİLE ÇEKTİ

Kampın gönüllülerinden olan ve 15 yıl boyunca Kenya’daki bir mülteci kampında yaşayan, ardından da 2004 yılında Avustralya’ya yerleşmeyi başaran Nyadol Nyuon, “Böylesine zor bir hayat geçirdiğimi fark ettiğimde gözlerim dolu dolu oluyor. Şu an Avustralya vatandaşıyım ve en sonunda daha insanca bir yaşama kavuştuğumu düşünüyorum. Buraya gelen insanlardan da, etraflarına iyice bakıp, mültecilerin durumunu daha iyi anlamaya çalışmalarını istiyorum. Böylece onlara karşı daha saygılı olabilirler” diye konuşuyor.

34 MİLYON GÖÇMEN

Yardım kuruluşlarının rakamları, dünya üzerindeki kriz ve savaşlar nedeniyle halen 34 milyon kişinin evlerinden olduğunu ve başka yerlerde yaşamaya sürüklendiğini gösteriyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, insani yardım programları kapsamında 675 bin kişinin, zorlu göçmenlik prosedürlerini atlattıktan sonra Avustralya’da yeni bir hayata başladığı belirtiliyor. 

Gazeteport



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,499 µs